Los Angeles – i staden

Turen har kommit till Los Angeles – The City of Angels. Utan någon längre introduktion är LA staden som har allt. Här bor 3,8 miljoner människor, med storstadsområdet räknat hela 18, 2 miljoner! Det är nästan det dubbla av invånaravtalet i Sverige. LA har egentligen alltid varit populärt men har de senaste åren fått ett riktig uppsving här i Sverige. Detta har vi bland annat Svenska Hollywoodfruar att tacka för. Vem känner idag inte till Maria Montazami och hennes tassels? Staden är också känd för kändistätheten, shoppingen, stränderna och det behagliga klimatet.

LA solnedgång
LA i solnedgången

Att komma till LA i bil som svensk är bara det en upplevelse. Vägarna i LA är många, och filerna ligger många många i bredd. I LA gäller det att åka i tid, och framförallt kunna köra bil. Det går att åka kommunalt, men det är inte många i LA som gör sig besväret.

Dan Persson berättar:
Antingen tycker man om LA, eller så tycker man bara att det är stort och mycket trafik. Trafiken är en mardröm. När vi skulle resa hem hade vi bokat hotell endast ett par kilometer från flygplatsen för att snabbt kunna komma dit. Vi såg planen på nära håll starta och landa. Nästa dag var en fredag med ”heavy traffic” och vi missbedömde tiden totalt. Det tog oss över en timma att köra de 2 kilometer fram till flygplatsen. Väl på flygplatsen var det totalstopp på alla av- och påfarter, vid återlämning av hyrbil, tillbaka till gaterna osv. Vi hade tagit till gott om tid men det var på håret att vi hann lämna tillbaka bilen, checka in, gå genom security och hinna med flighten. Så ta till gott om tid vart du än ska bila i Los Angeles-området för trafiken är ALLTID en faktor att räkna med här.

LA vägfiler
Se till att ha gott om tid när du ska ta dig igenom LA’s djungel!

Man skulle kunna säga att LA är precis som man föreställer sig det, ändå blir man fascinerad över stadens storlek. Det finns så många element i staden att det kan vara svårt att ta in allt. Att ha lite kött på benen innan en resa till LA är därför att rekommendera.

Erik Wallgren tipsar om…
… att bo i Santa Monica under ett besök i Los Angeles, gärna nära St Monica Boulevard. Den vägen tar dig överallt i Los Angeles som är värt att se. Åk upp till Beverly Hills, parkera bilen vid Rodeo Drive, mingla runt på gatorna i Beverly Hills, ta den dyraste kaffen du smakat och känn dig som en riktig filmstjärna.

Hollywood och Beverly Hills
Det är Sunset Strip med alla sina barer, butiker och klubbar som binder samman Beverly Hills och Hollywood. Ett av LA’s främsta kännetecken är Walk of Fame som du hittar på Hollywood Boulevard. Ca 2 kilometer väg är täckt av stjärnor i trottoaren. Gå och leta efter dina favoriter, här finns en uppsjö att välja mellan. Trängs bland turister och fota dig med kändisimitatörerna. Glöm inte att de förväntar sig en peng efter! Det är även här som den årliga Oscarsgalan hålls på Kodak Theatre. Kan vara lite extra kul nu när svensken Malik Bendjellouls precis har vunnit en Oscar för ”Bästa dokumentärfilm”. TIPS! Håll utkik efter de röda skyltarna på gatan som visar var kändisarna brukade hänga.

Hollywood vägskylt
Det är hit du ska!

Trots sina 18,2 miljoner är LA kändistätt. Har du tur springer du på en kändis på stan. Annars kan du precis som i San Francisco åka på egen kändisspotting. Enda skillnaden är att det finns mycket mycket mer att se i LA och det är just i Hollywood och Beverly Hills som de flesta husen finns. Åk förbi Tom Cruise, Jay Leno eller kanske Playboy Mansion?

Dan Persson berättar att en billig höjdpunkt är att ta en guidad busstur i Hollywood för ca USD 25 per person. Då får man sig en 2-timmars rundtur med det senaste skvallret om stjärnorna, skandalerna och husförsäljningarna. Deras chaufför/guide körde även med ”luxury car spotting” där de fick poäng för Lamborghinis, Aston Martins osv. ”Vanliga” BMW, Mercedes eller Porsche gjorde sig inte på den listan…” Man åker i en taklös buss ca 15 personer. Glöm inte att ge dricks efteråt!

Rodeo Drive ligger i Beverly Hills. Det var här Julia Roberts gick i Pretty Woman. Idag ligger fortfarande den kända shoppinggatan kvar. Ta dig en titt och ta inte med dig den tunna plånboken. Glöm inte Hollywoodskylten! Det går att få bra bilder. Tricket är att åka upp på smågatorna på berget mittemot.

Rodeo drive
Exklusiv shopping får du på Rodeo Drive

I LA är det även högläge att…

Gå på en riktig American talkshow!
Har du möjlighet att få tag i biljetter så gå på en amerikansk talk show. Det är precis så galet som du tror att det är! I Los Angeles spelas de in bland annat Dr Phil, The Price is Right och the Late Show med Craig Ferguson.

Göra Las Vegas
Även om Las Vegas inte tillhör Kalifornien, utan Nevada, så räknas det ofta till Los Angeles. Upplev den galna staden precis över gränsen och glöm inte att ”What happends in Vegas stays in Vegas”.

Följ med ut till stränderna i nästa inlägg!

Gästbloggare Camilla Blomster

4 Responses to Los Angeles – i staden
 1. TORGNY Svara

  VILLL ÅKA TILL KARLIFORNIEN OCH LOS ANGELES IGEN DET VAR 22 ÅRS SEDAN

  • Hallin Svara

   Torgny: Ja, det förstår jag : ) Jag hoppas att du snart får komma tillbaka!

 2. Örjan Larsson Svara

  Traffic sux som de säger, varit där flera gånger för några år sedan. Var vid Tustin, bodde hos vänner, och kan även rekommendera även nedre delen, Santa Ana Hills, samt alla de strandställen som finns. Vore kul att komma dit igen, och vara några veckor. Skall man uppleva LA, så boka minst 2 veckor, allt annat skummar bara på ytan.

  • Hallin Svara

   Örjan Larsson: Så härligt och tusen TACK för fler tips! Två veckor säger du : ) Jag har ännu inte varit där och jag förstår att det blir en låååång rea när jag ska besöka Kalifornien!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.