Kalifornien – Monterey och Carmel

Monterey
Åker du från San Francisco längsmed Highway 1 passerar du charmiga Monterey som ligger mitt i Kalifornien vid kusten. Hit kommer du med endast två timmars bilresa från San Francisco och fem timmar från Los Angeles. Att stanna här på din resa är att rekommendera. Monterey är verkligen vackert och känt för sin fjärilar som brukar komma i mängder. Staden växer ur vattnet i orörda Monterey Bay bland tallskog och bergssluttningar med utsikt över bukten. Här bor 30 000 invånare året runt men den siffran växer till hela 70 000 mellan maj och oktober som är högsäsong.

Monterey USA
Hamnen i Monterey

Staden är framförallt känd för det marina livet. Det geografiska läget är speciellt populärt bland marina forskare då de får tillgång till djupt hav på bara några timmar. Monterey är därför också populärt bland dykare på alla nivåer, med allt från nybörjare till experter. Erik Wallgren berättar att piren i Monterey faktiskt är mycket lik Pier 39/Fishermans Wharf i San Francisco. Här trängs sjölejon med både uttrar och knubbsäl. Erik rekommenderar även ett besök i det gigantiska akvariet! Monterey Bay Aquarium har årligen 1, 8 miljoner besökare och innehar 623 arter. Akvariet är dessutom ett av få akvarier i världen som visar upp både blå och gulfenad tonfisk.

Carmel
Lite längre ner på kusten ligger charmiga Carmel som jag vet att många brukar ha som sin lilla favorit. Det är framför allt de fina korsvirkeshusen som många besöker den lilla staden med bara 5.000 invånare för. Husen är från början semesterhus som byggdes på 20-talet till rika Kalifornienbor som ville ha ett ställe att koppla av på. Orten är fortfarande väldigt välmående och här finns små lyxiga gallerier, butiker och restauranger. Om det byggs något nytt så måste även detta hållas i samma stil för att bevara charmen. Clint Eastwood var tidigare borgmästare här och äger fortfarnde ett par restauranger,bl a en av de mest populära, Mission Ranch

carmel_2

Att gå runt i staden tar inte mer än någon timme. Men missa inte att besöka den fina stranden med de karaktäristiska cypressträden. Längs söderut, strax ovanför stranden ligger Tor House som är byggt av granitblock. Tor House var poeten Robinson Jeffers hem fram till hans död 1962. Vissa dagar i veckan är det öppet för visningar.

carmel_4
Stanna till på stranden med cypressträden.

Alldeles söder om Carmel ligger Carmel Mission som är en stenkyrka i morisk stil och som byggdes 1771. Kolonin bildades som en av 21 missionärskolonier som byggdes i Kalifornien på 1700-talet. Området är vackert med en mycket fin trädgård. Kyrkan är ett museum där du kan lära dig mer om de kaliforniska kolonierna.

carmel_3
Gör ett besök på Carmel Mission alldeles söder om den illa staden Carmel.

Om du vill bo över så rekommenderar vi att du bokar motell eller bed&breakfast i förväg.

Salinas
Om du har tid så kan du göra en avstickare till Salinas som är känd för att författaren John Steinbeck är född här och skrev flera av sina kända romaner här, bla Öster om Eden och Vredens druvor. Besök National Steinbeck Center som är öppet dagligen om du vill veta mer. Salinas ligger knappt två mil från Monterey.

På Swanson’s rundresa, California Dreaming ingår besök i både Monterey och Carmel.

Boka flyg och hotell till San Francisco

Boka flyg till San Francisco

Boka hotell i San Francisco

Boka paketresa till San Francisco

3 Responses to Kalifornien – Monterey och Carmel
  1. Anders Svara

    Monterey ser ju nästan Bohuslänskt ut på den där bilden. I like! 🙂

    • Hallin Svara

      Anders: Kalifornien har verkligen ett varierat utseende. Har du även sett inlägget om Solvang, staden som är ett litet Danmark i miniatyr?

  2. […] Det första stoppet, efter cirka två timmars bilkörning, är Monterey som är en underbart vacker ... blogg.resia.se/2017/02/09/tips-for-dig-som-ska-resa-till-kalifornien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.