Kalifornien – Highway 1

Drömmen om en amerikansk road trip blir verkligen sann på Highway 1 i Kalifornien. Under bilfärden får du några av de vackraste vyerna längsmed västkusten i USA. Highway 1 kallas även Pacific Coast Highway och California State Route 1. Vägen består dessutom inte bara av en enda väg, utan många. Den amerikanska riksvägen börjar i Dana Point i Orange County, LA och slutar i Mendocino som ligger norr om San Francisco. Att det verkligen skulle vara så, därom tvistar de lärda. Amerikanerna själva säger att den enbart går mellan San Francisco och Los Angeles, medan andra säger att den sträcker sig hela vägen från Vancouver till San Diego.

highway 1 kalifornien
Bean Hollow Beach vid Highway 1

Highway 1 slingrar sig längsmed kust, toppar och dalar. Men det är inte bara en vacker kustlinje, utan det finns en hel del sevärdheter längsmed vägen. Med start i San Francisco går riksvägen ner genom Santa Cruz, Monterey, Carmel, Solvang och Santa Barbara. Santa Barbara är en lite mindre stad som ligger några mil norrut om Los Angeles, väl värd ett besök! Läs mer om några av stoppen i kommande blogginlägg!

Highway 1-tips från några av Resias Kalifornienexperter

Erik Wallgren berättar:
Jag har åkt Highway 1 minst fem gånger! Åker du nonstop med stop för mat och fika tar den ca 10 h. Vägen är mycket bra, jag rekommenderar att man åker södergående p.g.a. att man då åker på ”rätt sida” och får se den underbara utsikten. Stanna i Carmel – en mysig småstad med en fantastisk sandstrand för man kan bevittna en otrolig solnedgång. Monterey – Deras pier är mycket lik pier 39 / Fishermans Wharf i San Francisco. Jag rekommenderar att besök i det gigantiska akvariet. Big Sur – En av de vackraste delarna av Highway 1, ligger strax söder om Carmel. Ta gärna en natt i Carmel, då hinner du stanna i Monterey och se akvariet och sedan solnedgången i Carmel. Kliv upp tidigt och ta gott om tid på er de första 10 milen .. Stanna och njut …

Maria på marknadsavdelningen i Göteborg rekommenderar också att köra från San Francisco till Los Angeles då man har fri sikt från mötande bilar. Åker du norrut från Los Angeles till San Francisco har du hela tiden mötande trafik som blockerar de vackra vyerna… Ett tips är att lägga i alla fall 2-3 nätter på resan. Åker du hela sträckan på en gång förlorar den sin charm och du kommer inte hinna att stanna på alla underbara platser. Bokning av hotell innan resan kan vara en bra idé om du åker under högsäsong eller vill vara helt säker, annars finns det alltid något Bed & Breakfast på vägen även om det inte finns mycket att välja på.

Highway 1 nr 2
Vackra vyer längsmed Highway 1

Susanne Johansson berättar:
Hyrbilen hämtades ut och vi körde lite norrut för att titta på jätteträden Redwood i Muir Wood innan vi började köra söderut på Highway 1 som går längs med den Kaliforniska Stillahavskusten. Mellan San Francisco och Los Angeles är det drygt 70 mil och körs med fördel från norr till söder, då man har större möjligheter att smidigt stanna till och titta och njuta av de fantastiska vyerna som dyker upp runt hörnet. Slingrande vägar, höga klippor och fantastiska utsiktspunkter gör att Highway 1 betraktas som en av världens vackraste kuststräckor med sitt dramatiska landskap. Den vackraste delen är i regionen Big Sur där Santa Luciabergen möter Stilla havet. Regionen är glesbefolkad och i området finns även en hel del vandringsleder. Big Sur området går ungefär mellan Carmel i norr och San Simeon i söder, en sträcka på drygt 140 km.

Tips när du kör Highway 1
– Fyll tanken och töm blåsan! Det finns inte jättemånga bensinstationer och toaletter längsmed vägen.
– Glöm inte åksjukemedicin om någon i sällskapet lider av åksjuka.
– Utöva säker körning! Man ska alltid vara säker i trafiken, men detta råd är extra viktigt på Highway 1.
– Det tar längre tid än vad man tror att köra! Vill du stanna på vägen och göra spontana stopp? Planera i så fall in extra tid i förväg.
– Det finns även en Highway 1 på östkusten i USA som går ner från Maine till Florida, så se till att du kollar upp rätt sträcka när det är dags att resa!

Har du åkt Highway 1? Berätta gärna!

 

Gästbloggare Camilla Blomster

Boka flyg och hotell till USA

Boka flyg till USA

Boka hotell i USA

Boka paketresa till USA

 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.