Att se i San Francisco

Du har redan fått en liten försmak av San Francisco. Men vad får du då inte missa när du väl är där? Det finns som sagt många kända och okända hörn. Det bästa är att det alltid finns ett nytt guldkorn att upptäcka!

Vi börjar med en av de kanske mest kända, Golden Gate! Från början trodde man inte att det ens var möjligt att bygga Golden Gate. Brospannet var för alldeles för brett, priset för högt och havet för kraftigt. Bron invigdes 1937, trots hela 10 års motstånd. Idag är bron i art deco-stil en symbol för både San Francisco och hela USA.

Erik Wallgren på Resia i Upplands Väsby  berättar:
Vill du ta en vykortsbild över San Francisco och Golden Gate Bridge? Då ska du ta bilen eller cykel över Golden Gate, gärna tidigt på morgonen!  När bron är slut finns en avtagsväg på högersida som tar dig ner under bron till den vänstra sidan. Fortsätt på den mindre vägen och parera på dem många olika ”view points” som finns där. Åk gärna någon kilometer vidare om du har tid. Det är ett underbart landskap och många fina fotomöjligheter kommer att uppstå. Du kan få med Alcatraz, Golden Gate och San Francisco skyline i samma bild!

San Francisco skyline
Inte bara ett vykort

TIPS!
I år är det 75-årsjubileum (!) för Golden Gatebron. Börja turen i parkområdet Golden Gate National Recreation Area. Här kommer man på insidan av bron, lite bakom kulisserna. Allt är gratis. Läs mer här: Golden Gate

Från Golden Gate ser du Fishermans Wharf – turistområde nummer 1.

Fishermans Wharf och Pier 39 är självklara under ett besök i San Francisco. Här finns allt och lite till! Även om området är fyllt av turister är det ett mysigt område att vandra omkring i. Bland myllret av skaldjursrestauranger och shopping finns ändå känslan från det gamla hamnområdet kvar. Pier 39 är en galleria som byggts på en gammal lastkaj i Fishermans Wharf. Dan Persson berättar att de berömda sjölejonen håller till längst ute på piren. Där kan man sitta länge och titta. Ibland kommer de och går men de gånger Dan varit där har det alltid varit ca 600 vilda sjölejon på plats. Invånarna spekulerar i om det har med klimatet att göra.

San francisco Fishermans Wharf
Välkommen till Fishermans Wharf!

Från Fishermans Wharf går båtarna över till fängelseön Alcatraz. Fängelset har blivit legendariskt och var i bruk fram till 1963. Här har bland annat Al Capone suttit av tid. Fångarna på ön blev inte bara fysiskt inlåsta, utan även psykiskt, då de från ön har en vacker utsikt över hamnen och båtarna, friheten dem själva inte hade. Vid ett besök på Alcatraz infinner sig ett visst obehag när man promenerar bland cellerna. Att vara så nära något som har varit så verkligt är påträngande. Fängelset är stort och du kan vandra runt i både fängelset, rastgården, mässhallen m.m. Glöm inte det kända D Block, isoleringscellerna utan ljus som ligger i en speciell sektion på Alcatraz. Det var här fångarna som brutit mot reglerna skickades in. Se hur länge du själv klarar att befinna dig i cellen…

Alcatraz ligger ca 10 minuters båtresa från Fishermans Wharf. Ett tips är att boka detta i förväg då det är väldigt populärt. Dan Persson berättar att du kan köpa turen inklusive audio. Då kan du gå runt och lyssna på bandet och stoppa det när du önskar. Detta är speciellt bra om du reser med barn, för då man kan berätta för dem och ta sin tid.

200249962-001
Alcatraz

Dan Persson på Resia i Värnamo rekommenderar:
Här kommer en rolig dagsutflykt som jag brukar rekommendera de som reser med bil och besöker San Francisco. Starta på morgonen från ditt hotell i San Fransisco och kör över Golden Gate, stanna och fota mycket. Fortsätt upp till ”Muir Woods” där man kan se Redwoods. Det är så gamla ”giants” att det redan växte kring Jesu födelse. Egentligen måste man köra en 4-5 timmar norrut för att komma till de verkliga Redwoodskogarna men de finns alltså även så här nära San Fransisco. Då är man ganska när Petluma och här finns ett Premium Outlet där man kan fynda ”märkesvaror”. Sen sneddar man ner genom vindisktriktet Napa Valley till Napa City där det finns ett Premium Outlet till och mera shopping. Efter det kör man rakt söderut och kommer tillbaka över bron från Oaklandsidan, Dwight D Eisenhower Highhway. Avstånden är inte långa och när man väl är ute ur San Fransisco trafiken löper det på fort och bra. Rundan ger ett verklig mervärda kontra att bara stanna inne i San Fransisco för man får en liten dos av hela Kalifornien på köpet…

Glöm inte Twin Peaks, China Town, Golden Gate Park, Haight Ashbury och Lombard street… Ja ni ser, det finns hur mycket som helst att se och göra i San Francisco! Men när du väl har varit på Alcatraz, sett Golden gate och åkt spårvagn kanske du är sugen på de lite mer originella sevärdheterna…

Baseball!
Passa på att gå på en baseballmatch. Här kommer du definitivt komma USA tätt inpå livet. Med rader fulla av engagerade amerikaner vet jag inte om det kan bli mer amerikanskt. Glöm inte att köpa en One Dollar Hot Dog och churros!

Kändisspotting
Utan garanti för att se en levande amerikansk kändis finns det i alla fall många hus att åka runt och kolla på. Vill du åka runt på sightseeing bland kända hus har bland annat Janis Joplin, sektmördaren Charles Manson, Jefferson Airplane och The Greatful Dead bott i San Francisco. Har du någon gång sett Huset fullt? Då känner du säkerligen igen Alamo Square. Dan Persson säger att detta är en klassisk vy att fota. Här är alla ”locals” på plats för att rasta sina hundar.

San francisco Alamo square
Painted Sisters på Alamo Square

Förutom att ta sig runt till alla ställen tipsar Erik Wallgren om att promenera! Att promenera är fortfarande ett av de bästa sätten att se en stad. Men se till att ha gott om tid! Du får inte missa att ta med dina sköna promenadskor.

I nästa inlägg får du tips på bland annat restauranger och shopping!

Gästbloggare Camilla Blomster

Boka flyg och hotell till San Francisco

Boka flyg till San Francisco

Boka hotell i San Francisco

Boka paketresa till San Francisco

One Response to Att se i San Francisco
  1. […] Street och spårvagnarna förstås som går upp och nerför det backiga San Francisco. Här kan du l... blogg.resia.se/2017/02/09/tips-for-dig-som-ska-resa-till-kalifornien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.