Kalifornien – San Francisco

Under månadens resmål besöker vi Kalifornien och turen har nu kommit till San Francisco, den lilla stora staden på USA:s västkust. Vad tänker du på när du hör San Francisco: spårvagnar, långa branta backar och Flower power? Det är San Francisco i ett nötskal. Trots att San Francisco är stort med sina 780 000 invånare känns den ändå som en småstad. Med sin placering vid havet är det också nästintill omöjligt för den att bli mycket större. Inom stadens gränser ryms dock ett rikt kulturliv med många kända och okända hörn att upptäcka. Det bästa med San Francisco är stämningen och jag kan med lätthet säga att San Francisco är staden som går rakt in i hjärtat.

Dan Persson, resesäljare i Värnamo och Erik Wallgren, resebyråchef i Upplands Väsby är experter på Kalifornien. De har båda varit där många gånger och är självklara tipsare på detta resmål!

San Fransisco
Den majestätiska Golden Gate bridge

San Francisco var från början en missionsstation kallad Yerba Buena. Staden växte sig stor under guldruschen och ännu större under andra världskriget. San Francisco har sedan 1800-talet haft ett rikt kulturliv som har kommit att präglas av bland annat hippierörelsen. Trots sitt centrala läge i soliga Kalifornien är vädret lite rått och fuktigt. Under sommarmånaderna kan det däremot bli lika varmt som en varm svensk sommardag. Dan Persson berättar dock att klimatet nästan alltid är jämnt, ca 17-20 grader oavsett årstid. Dimman kan komma in lite då och då och även lite blåst, men oftast väldigt behagligt.

San Fransisco spårvagn
Att ta en tur med spårvagn är ett måste!

Erik Wallgren kallar San Francisco kontrasternas stad. Här hittar du allt – shopping i stora varuhus till små härliga boutiquer. Du kan promenera på ca 1 h från storstad till småstadsmiljö.

Som den smältdeg San Francisco är finns det mycket att hämta i varje område:

I Downtown hittar du väldigt mycket på en väldigt liten yta. Här blandas influenser i myllrande China Town med både nya och gamla sevärdheter. Russian Hill är en av San Franciscos högsta kullar. Har du hört talas om Lombard Street? Den är känd som världens mest slingriga gata. Har du möjlighet så åk bil nedför gatan, du kommer inte tro att det är möjligt. Det är till Downtown du ska bege dig för en salig blandning av fint, förfallet och smakfullt.

San Francisco Lombard street
Lombard Street – inget för den åksjuke

Vidare till North Shoreline, området som breder ut sig längsmed den norra kusten i San Francisco. Här hittar du den berömda Golden Gate-bron som har blivit en riktig klenod. Erik Wallgren tipsar om Fishermans Wharf – turistområdet nummer 1! Fishermans Wharf är värt ett besök med alla härliga skaldjursrestauranger och rolig shopping. Ladda kameran för här tas det mest kort i hela San Fransisco. Även det gamla fängelset Alcatraz ligger väldigt nära och här får du fina bilder på ön. Ett foto som du garanterat har med dig hem är på sälkolonin som slagit sig ner vid hamnen. Även Dan Persson rekommenderar detta område, men inte bara för att turista. Han menar att det är bra att bo här också! Det är nära till shopping, restauranger, nöjen, spel och upptåg!

San Fransisco sälar
Vid Fisherman’s Wharf kan du dagligen se ett gäng sälar ligga och dra sig!

I de centrala delarna hittar du bland annat park- och kulturcentret Golden Gate Park. Golden Gate Park ligger inte alls vid bron som man från början kan tro. Parken ligger högt beläget och är perfekt för picknick i det gröna. Väl värt är ett besök är även Pacific Heights, ett otroligt område med vacker utsikt. Du kommer att känna igen dig i många filmer som spelats in här säger Erik Wallgren.

”If You’re Going to San Francisco” sjöng Scott McKenzie för att uppmana San Franciscoborna att ha blommor i håret. Haight Ashbury är det område i San Francisco där den världsomfattande Flower Power-rörelsen föddes på 1960-talet. Tips är att strosa runt bland alla små butiker, klubbar och barer! Här finns bland annat den kända skivaffären Amoeba.

I de södra delarna finner du den livligaste delen i staden med bland annat Castros gaykvarter, latinkvarteren och Twin Peaks. Erik Wallgren säger att gaykulturen i San Francisco saknar motstycke i resten av världen. Om man vill uppleva gaykulturen på nära håll finns alla möjligheter, ingen är utanför! I de södra delarna finns även Twin Peaks (nej, inte den välkända tv-serien som gick på 90-talet). Det är två kullar där man kan njuta av en fantastiskt utsikt över staden.

San Francisco Twin peaks
Uppe på Twin Peaks kan du få en häpnadsväckande vy över staden

Vid Oceanfront finns bland annat natursköna områden, surfingmöjligheter och området runt stan är bland annat känt för sina universitet. Erik Wallgren föreslår ett besök till Palace Of fine Arts som ligger ca 1.5 km utefter havet från Fishermans Wharf. Här hittar du ett underbart andningshål. Palace Of fine Arts har de bevarat massor av fina historiska monument som inramas av en liten damm och massor av grönska. Väldigt många San Franciscobor tar sina bröllopskort här, med största sannolikhet kommer ni att uppleva en sådan fotosession som sker många ggr dagligen .

Börjar du sugen bli på att åka hit? I nästa San Francisco-inlägg tar vi dig till några kända, och okända, sevärdheter som du absolut inte får missa!

Gästbloggare Camilla Blomster

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.