Kalifornien – vingårdar

Vingårdar finns över hela Kalifornien och ni har ju redan fått ett tips som passar er som vill ha en mer personlig upplevelse. Läs om Apple Hill här. De allra flesta vingårdar ligger dock i områdena Napa och Sonoma. Du hittar inte mindre än 300 stycken i området. I Kalifornien produceras 90% av allt vin som görs i USA. Området intresserar såväl den riktige vinkännaren men även dig som tycker om goda viner.

Redan i slutet på 1800-talet byggdes de första slotten i området som producerade vin i de gynnsamma förhållandena men det var inte förrän på 70-talet som området växte till dess storhet som det är idag.

napa-valley

Du tar dig enklast till området med egen bil, cirka 1-1 1/2 timmes körning från San Francisco. Dock gäller lika strikta lagar som i Sverige med bilkörning och alkohol. Vi rekommenderar att övernatta i området och ställa bilen. Det finns några olika alternativ för att ta sig runt. Antingen kan man hyra en egen limousine, är man några stycken så behöver det inte bli så dyrt. Det finns också färdiga turer man kan boka i förväg som tar dig till utvalda vingårdar. Vill du lyxa till det tar du Napa Wine Train som under den vackra och stillsamma turen samtidigt serverar lunch och fina viner. Reser du med vår samarbetspartner Swanson’s så finns det färdiga turer att köpa till. Hör med din resesäljare.

welcome_napa_valley_limo_tours
Vanligt att hyra limousine för att se de olika vingårdarna. Bild lånad från Napa Limousine Tours

Vill du åka på egen hand så rekommenderas Highway 29 där de flesta vingårdar ligger. Alla vingårdar i området tar ut en entréavgift på mellan $15-25 per person.

Napa är den största staden i området med cirka 60.000 invånare. Det är den första staden du kommer till i området och det är en bra utgångspunkt för utflykterna. Napa Valley, som till ytan är cirka 5 km långt och 25 km långt, är det mest kända området. Vingårdarna ligger tätt och det varvas med små mysiga samhällen. Passa på att äta lunch och middag på någon av alla fina restauranger. Swansons tipsar om restaurangen på Greystone Culinary Institute of America som utbildar gourmetkockar. Vidare tipsar de om Younville som sägs ha fler Michelinstjärnor per invånare än någon annan stans. Restauranger som French Laundry och Bottega nämns som några av de bästa. I Younville ligger Domaine Chandon som öppnades 1986 av Möet et Chandon. Här produceras över en halv miljon flaskor mousserande årligen. Gå en rundvandring och lär dig mer hur det bubblande vinet tillverkas.

Sonoma

Nordväst om Napa ligger det lite mindre och inte lika turisttäta Sonoma Valley. Här är vingårdarna lite mindre och entréavgifterna lägre. I Sonoma byggdes på 1500-talet spanska missionsstationer. Områdena är välbevarade och kan besökas vid torget i Sonoma. Det är en riktigt mysig liten stad med bra restauranger. Stadshuset kanske någon känner igen från inspelningarna av Falcon Crest. Den äldsta vingården i området heter Buena Vista Winery. Här finns också en populär picknickplats där du kan äta medhavd lunch. Ett tips är att hyra cykel och ta dig runt bland vingårdarna längs Silverado Trail.

napa-luftballong

Vill du se området från luften så kan en tur i varmluftsballong bli ett minne för livet. Varje dag ses där färgglada balongerna sväva över området. Här kan du läsa mer om detta. 

Om du har kört egen bil till Napa och Sonoma så tipsar Swansons om en trevlig tur på väg tillbaka till San Francisco. Kör norrut till Santa Rosa och vidare på väg den smala och krokiga väg 116. Naturen är otroligt vacker med redwoodträd och små pittoreska samhällen. Vidare mot mysiga Jenner och kusten. Här kör du söderut mot San Fransisco. På vägen passerar man Bodega Bay där HItchcooks Fåglarna spelades in. Även denna väg är smal och krokig men vägen är väldigt vacker och även här passerar man små samhällen. Sista stoppet är Muir Woods Nationalpark innan du når San Francisco via Golden Gate.

bodega bay
Bodega Bay på väg tillbaka till San Francisco.

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.