Hur utbildar jag mig till resekonsult?

Gästbloggare Camilla Blomster

Camilla pluggar sista terminen på TRAC. Just nu praktiserar hon oss här på marknadsavdelningen på Resia. Jag bad henne berätta om hur man egentligen gör om man skulle vilja jobba på en resebyrå.

Camilla berättar:
Resebranschen är en fantastisk bransch med många möjligheter! Reseledare, resekonsult, reseproducent… Ja, det finns en hel del yrken. Ett framtida jobb för dig? Då ska du definitivt läsa vidare.

Då det finns många begrepp börjar vi med att reda ut hur de egentligen skiljer sig från varandra:

Resekonsult är ofta synonymt med resesäljare och kan sitta i både butik och på telefon. Det är resekonsulten som hjälper till att hitta och boka rätt resa. Resekonsulten har stor destinationskunskap!
Reseproducenten är den som sätter ihop och producerar resor. En reseproducent kan jobba både med att göra egna resor från grunden, men även plocka ihop paket med hotell, flyg och utflykter.
Reseledaren är den som jobbar på själva resmålet. Reseledaren jobbar ofta tätt med resenärerna och håller i många trådar samtidigt; exempelvis transfer, utflykter och informationsträffar. Ofta har reseföretagen egna utbildningar för att bli den som vill bli reseledare.

TRAC resekonsult
Resekonsulten med hela världen som arbetsfält!

Om inte detta vore nog kan du även välja att jobba inom olika områden:
Affärsresor – Om du väljer att jobba inom affärsresor kommer du hjälpa affärsresenärer att boka resor. På affärs är det snabba puckar som gäller!
Privatresor – Jobbar du med privatresor sitter du huvudsakligen i butik eller i telefon. Du har direktkontakt med kunder som vill boka resor utanför jobbet, både korta och längre resor.
Grupp & konferens – Grupp och konferens skiljer sig från affärsresor och privatresor då du istället säljer och producerar resor till en större grupp. Grupperna åker huvudsakligen på konferensresor både i Sverige och utomlands.

Begreppen kan ibland vara lite flytande då många ofta jobbar med flera av dessa saker samtidigt. Fundera därför på vilka områden du finner mest intressanta. När du har gjort det undrar du säkert…

Hur går jag nu tillväga?

1. Bestäm var du vill plugga
Vill du stanna kvar där du bor eller kan du flytta på dig?

2. Bestäm vad du vill plugga
Det finns både längre turismutbildningar, kortare utbildningar för att bli reseledare, intensivutbildningar enbart för affärssystemen och yrkesutbildningar för att bli just resekonsult. Därför är det viktigt att du först bestämmer dig för vad du vill göra.

3. Hitta rätt utbildning
Trac.se Här hittar du alla olika utbildningar i Sverige samt information för TRAC – Travel Academy som utbildar framtidens resekonsulter.
Sfrtravelacademy.se Här hittar du godkända IATA-utbildningar på distans.

4. Sök!
Många utbildningar på TRAC använder intervjuer, arbetslivserfarenhet och prov som intag till sina utbildningar. Ett tips är därför att söka flera utbildningar. Tänk på att de ofta kräver någon form av erfarenhet inom service.

5. Plugga
Har du kommit in? Grattis. Gör det mesta av din tid under utbildningen. Utbildningen erbjuder en stor del praktik ute på företag inom branschen.

 

Undrar du något mer? Gå gärna in till någon av säljarna i våra butiker. De har alla något tips som kan hjälpa dig på vägen!

 

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

12 Responses to Hur utbildar jag mig till resekonsult?
 1. Elin Svara

  Jätte roligt att läsa! Jag är i det stadiet då jag tänker på vad jag vill göra i framtiden och har varit inne på att jobba med turism&resor länge! Jättebra inlägg för mer inspiration!!!

  • Hallin Svara

   Elin: Vad bra. Vi fick en fråga för längesedan om hur man utbildar sig till resekonsult så det passade ju jättebra att Camilla är här och kan berätta! Lycka till med dina studier vad det än blir : )

 2. Lotta Svara

  Jag läser sista terminen på Turistakademin i Söderköping! Jag rekomenderar alla som är sugna på att jobba inom turistnäringen att gå en TRAC-utbildning!

  • Hallin Svara

   Lotta: Vad kul. Håller tummarna för att du får jobb efter utbildningen!

 3. Liza Svara

  Hejsan, jag kommer börja en lärlingsutbildning i augusti. Då har jag satt resekonsult som första val. Har du hört någon som gått som lärling? Eller det är svårt att komma in i arbetslivet genom det?

  • Hallin Svara

   Liza: Det är Camilla, en praktikant, som har skrivit detta inlägget. Tyvärr vet jag inte hur möjligheterna ser ut med arbete efter din utbildning. Jag vet dock att det är många som har gått TRAC som får jobb efter avslutad utbildning. Att gå som lärling borde vara bra. MAn lär sig ju arbetet från grunden och får dessutom praktik. Jag önskar dig lycka till!

 4. emelie Svara

  hej! Måste man plugga vidare efter gymnasiumet för att arbeta som reseproducnt? och hur ser arbetsmarknaden ut för reseproducent?

  Mvh Emelie

  • Hallins reseblogg Svara

   Emelie: Det finns en utbildning som heter TRAC. Det kommer alltid finnas en arbetsmarknad för det men de lediga jobben brukar vara populära. http://www.trac.se/

 5. Helena Svara

  Kul med så många olika inriktningar. jag har funderingar på att plugga till resekonsult. Hur många terminer är utbildningarna på? Mvh

 6. ankeen Svara

  Hej, jag skulle vilja komma i kontakt med Trac.se. Har dom möjligen en e-mail adress?

  Mvh Ankeen 🙂

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.