Kalifornien- Apple Hill och Folsom

Maria som arbetar på Resias marknadsavdelningen har vid flera tillfällen varit i Kalifornien. Här berättar hon om två sevärdheter som kanske inte är så kända men som hon varmt rekommenderar.

Maria berättar:
Apple Hill

Apple Hill ligger i västra delen av Sierra bergen i El Dorado County. Det tar ca en timme med bil från Sacramento. Här finns fruktgårdar, vingårdar, bryggerier och julgransodlingar.

På fruktgårdarna kan man plocka egna äpplen från träden eller välja bland färdigplockade. Detta finns många sorter som t ex Golden Delicious, Granny Smith, Pink Lady och Gala. Det finns förstås en massa andra frukter också som päron, persikor, körsbär m fl. Två av de mest populära ställena att stanna på är Boa Vista Orchards och Able’s Apple Acres.

abels-apple-acres

karameliserat-appple
Missa inte att mumsa på ett karameliserat äpple.

Vingårdarna här är mycket mindre än i mer kända Napa Valley och Sonoma Valley. Och det har sina fördelar. Mindre folk, gratis vinprovning och mycket personlig kontakt med odlarna/ägarna själva. Många har fina trädgårdar och områden där man kan äta medhavd picknick.

lava-cap

Några att besöka Lava Cap Winery, Boeger Winery och Madroña Vineyards. På vingårdarna finns kartor man kan få som visar ut vinvägen till alla vingårdarna i området, från efter ”Apple Hill Wine Trail map”.

vinrankor
Besök de mindre vingårdarna för ett personligt bemötande.

vackra-tradgardar
Många av vingårdarna har vackra trädgårdar där man gärna får slå sig ner för att äta en medhavd picknick.

Folsom
Ett lite udda besöksmål i norra Kalifornien som man kan stanna vid på vägen till Apple Hills är Folsom, en stad på lite över 70,000 invånare. Staden är mest känd för sitt fängelse – Folsom State Prison. Folsom State Prison är ett av de första högsäkerhetsfängelserna i USA. Det börjades byggas 1887 efter guldrushen och öppnade 1880. Livet för fångarna var hårt, den mesta tiden tillbringade de i helt mörklagda stenceller som var ca. 1,20 meter gånger 2,40 meter stora med endast ett titthål i dörren. Lufthål borrades i celldörrarna först på 1940-talet. Dörrarna används än idag.

folsom-state-prison

 

folsom-state-prison2

Fängelsets stenbrott levererade det mesta av graniten som användes till grunden av California State Capitol. Det är dock för musiken fängelset är mest omtalat. Countrymusiklegenden Johnny Cash gjorde två spelningar på fängelset i slutet av 1960-talet. Den andra av konserterna i fängelsets cafeteria den 13/2 1968, spelades in och blev albumet ”At Folsom Prison”. Singeln ”Folsom Prison Blues” från detta album var #1 på Countrymusik-topplistan i USA i fyra veckor.

Folsom State Prison har också förekommit i flera filmer t ex, Riot in Cell Block 11, Heat, Another 48 Hrs., och Walk the Line. Vid fängelset finns Fängelsemuseet som är intressant att besöka!

 

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

7 Responses to Kalifornien- Apple Hill och Folsom
 1. Inger Borg Svara

  Det karamelliserade äpplet får mig att längta just hit!

  • Hallin Svara

   Inger Borg: : )

 2. Ah Svara

  Allt det här om Kalifornien gör ju att man verkligen skulle vilja åka runt där i flera veckor för att uppleva allt detta.
  Vi har tiden men inte pengarna.

  • Hallin Svara

   Ah: Vad kul att du får inspiration. Ibland kan det räcka att läsa och se bilder från alla fantastiska platser. Det har varit kul att titta närmare på norra och östra Kalifornien dit inte så många reser.

 3. Olivia - young on the road Svara

  Gud vad gott caramel apple såg ut…

  • Hallin Svara

   Olivia – young on the road: Visst gör det : )

 4. [...] och ni har ju redan fått ett tips som passar er som vill ha en mer personlig upplevelse. Läs om Apple ... blogg.resia.se/2013/02/13/kalifornien-vingardar

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.