Kalifornien – Sierra Nevada med omnejd

Vi fortsätter i den norra delen av Kalifiornien men drar oss nu österut runt Sierra Nevada där vi ger tips om olika sevärdheter. Precis som jag skrev i det inledande inlägget så bjuder på Kalifornien på en fantastisk mångfald.

Bergskedjan Sierra Nevadas snötäckta toppar sträcker sig över ett stort område. Den västra sidan har en planare sluttning och här är naturen grön med mycket ek- och granträd. Här ligger även den vackra sjön Lake Tahoe och även Kaliforniens vackraste nationalpark., Yosemite som vi berättar mer om längre fram i texten.

Sierra nevada_Lake Tahoe
Sierra Nevada med Lake Tahoe i förgrunden.

På den östra sidan ned mot Nevada är naturen helt annorlunda. och mer av ett ökenlandskap. Ner mot söder i Nevada ligger Las Vegas. Öknen Death Valley ligger på gränsen till Nevada och är en landsänka i Mojaveöknen med USAs lägsta punkt. Här växlar temperaturen som inget annat ställe i Kalifornien. Minusgrader på vintern och upp till 50 grader på somrarna. Du kan bl a besöka det spanskinspirerade Scotty’s Castle som byggdes ”in the middle of nowhere” på 20-talet av Scotty. Gå gärna en guidad tur för att få veta mer om den här märkliga byggnaden och hur den byggdes. Du kan även besöka spökstaden Rhyolite som i början av 1900-talet var en stad med full av liv och rörelse men som idag är helt utdöd.

Scottys-Castle
Scotty’s Castle

Rhyolite
Spökstaden Rhyolite.

Uppe i Lake Tahoe är naturen, som sagt, oerhört vacker. Övernatta gärna i South Lake Tahoe och ta dig tid i området. Nere vid sjön i Tallac Historic Site ligger ett antal sommarvillor som byggdes åt rika Kalifornienbor på 20-talet. Vill du åka skidor så ligger Heavenly Valley ovan. Linbanan fungerar även på sommaren så passa på att åka upp och njut av en underbar utsikt. På sjön kan du ta turer med gamla ångbåtar från MIssisippi. Turerna utgår från South Lake Tahoe. Eller varför inte hyra en båt på egen hand?!

south lake tahoe
South Lake Tahoe. Bild lånad här. 

Nästa ställe att besöka är Columbia som ligger en bra bit nedanför South Lake Tahoe vid väg 49. Här kan du få en bra bild över hur guldrushens dagar framskred. Hela staden är byggnadsminnesförklarad och husen har restaurerats varsamt för att behålla sitt ursprungliga utseende. Här finns hotell, restauranger och butiker och alla som arbetar här är klädda i tidsenliga kläder. Här kan du läsa mer. 

columbiaCA25
Känn dig som du var med i guldrushens dagar i Columbia. Bild lånad här. 

Vårt sista tips blir Kalifornien mest kända nationalpark; Yosemite. Yosemite är mest känd för den oerhört vackra turen i den 11 kilometer långa Yosemite Valley. Här rinner en bred bäck med många förgreningar. Längs bäcken stupar klippor i granit blandat med vattenfall och grönskande träd och ängar. Det är en oerhört kraftfull upplevelse så det är inte konstigt att parken tar emot 3 miljoner besökare årligen.

Yosemite_1

Hela parken upptar ett stort område, cirka 60 km från norr till söder. I parken finns flera höga berg, det högsta, Mount Hoffman, 3.307 möh. På sommaren kan man köra tvärs över parken på berget på väg 120. Vid den södra infarten ligger Mariposa Grove där de allra högsta redwoodträden växer. Vissa har flera meters omkrets och är verkligen en fantastisk syn.

4 Responses to Kalifornien – Sierra Nevada med omnejd
 1. Inger Borg Svara

  Vackra vyer och jag har alltid drömt om att åka hit där min far föddes!

  • Hallin Svara

   Inger Borg: Det vore väl spännande! Det är kul med norra Kalifornien som man inte vet så mycket om!

 2. B-I Svara

  Besökte de omskrivna ställena i mitten av -90 talet. Så bedårande vacker miljö. Det skulle vara fantastiskt att åka tillbaka.

  • Hallin Svara

   B-I: Ja, det ser verkligen fantastiskt ut. Kalifornien är en väldigt mångsidig stat med så mycket vackert och intressant att bjuda på!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.