Safari i Tanzania med familjen

När vi berättade om Sydafrika i bloggen så skrev Marie en kommentar om hur nöjda de var med sin resa dit. De ville se mer av Afrika och åkte med hela familjen till Tanzania på safari samt avslutade med sol och bad på Zanzibar.

Förutom Marie så består familjen av make och två barn i åldrarna 10 och 14 år.

Läs intervjun med Marie här:

Hur kom det sig att ni valde Tanzania som resmål och hur lade ni upp resan?
Skälet till att vi ville åka till Tanzania hade ursprungligen sin grund i vår resa vi gjorde till Sydafrika för tre år sedan. Vi testade detta med safari då, men fick mersmak och ville se många djur och i erkänt bra nationalparker. Vår resa köptes som ett paket som var skräddarsytt enligt våra önskemål. Då man är mycket på resande fot så blev det en resa med hel- och halvpension. Totalt var vi borta i 16 dagar och planerade upplägget så att vi började med den intensiva och mest energikrävande delen av semestern, nämligen safarin och avslutade med att varva ner med sol och bad.

Hur fungerade det att resa med barn på den här typen av resa? 
Barnen är 10 och 14 år gamla. De har varit på längre resa tidigare, vilket jag tror underlättar på en resa av detta slag.

Berätta mer om safarin.
Totalt var vi på safari i fem dagar inklusive resor mellan parkerna och besökte tre nationalparker. Vi började med Lake Manyara i en dag, sedan Serengeti i två dagar och till sist en dag i Ngorongoro-kratern. Boendet varierade mellan dessa tre. Först bodde vi på en kaffeplantage, sedan i tältläger och till sist mer hotelliknande. Alla boendena var väldigt bra och maten vi fick till både frukost och middag var både god och riklig. Dagtid hade vi med oss lunchpaket i safaribilen. Mellan Lake Manyara och Serengeti stannade vi även vid en masaiby och fick ta del av deras liv. Det var väldigt intressant och vi blev väldigt varse om hur enkelt vi har det i vardagen jämfört med ett nomadfolk med ständig brist på mat och vatten.

Safaridagarna är långa. Vi lämnade boendet mellan kl 6-7 på morgonen och var åter på kvällen runt kl 5-halv 6. Det är mycket bilåkande, men det är ju som att befinna sig mitt i en naturfilm under tiden.

Berätta om höjdpunkterna på safarin- minnen som ni alltid kommer bära med er.
I princip hela safarin var en höjdpunkt, men om det är något som jag specifikt vill lyfta fram så är det följande tre händelser:
När vi kom fram till Serengeti och åkte genom gaten ner i själva nationalparken så hamnade vi mitt i migrationen av gnuer och zebror. Detta är en ständig cirkulerande rörelse som pågår mellan Masai mara i norr och Serengeti i söder, men det gäller ju att vara på rätt ställe och områdena är enormt vidsträckta. Här hamnade vi som sagt mitt i detta hav av djur, allt från väldigt väldigt nära till små prickar i horisonten. Tilläggas kan att vi när vi åkte tillbaka samma väg knappt såg några djur alls inom det området.

Bild1

Nästa höjdpunkt var morgonen därpå. Vi gick upp extra tidigt för målet var att vi skulle se leopardena som är den stora utmaningen att få syn på. Vi stod länge och väl och spanade vid en stor granitklippa och såg – ingenting. Vår guide försökte beskriva var vi skulle titta för han såg en rörelse av ungar. Så helt plötsligt uppfattade vi alla en rörelse och iväg pilade två små leopardungar. Vi körde fram lite längre med bilen och hade turen att se de två ungarna lekande tumla runt på klippan.

Bild2

Den tredje höjdpunkten inträffade faktiskt strax efter. Bara en bit bort så var det en lejonhord av honor och ungar och de kom verkligt nära bilen när de gick ifrån ena sidan av vägen till den andra. Vi hade kunnat sträcka ut en hand och klappa en ungen på huvudet!

Bild3

Utöver det – vi såg verkligen allt: Geparder, leoparder, lejon, elefanter, bufflar, noshörning, flodhästar, giraffer, antiloper av flera slag, hyenor, gamar, ja till och med en uggla.

Bild4

Bild5

Bild6

Vackraste platsen? Ja det var Ngorongorokratern. Ett helt eget biologiskt system och ett myller av djur. Här bodde vi alldeles på kraterkanten, så utsikten från hotellets altan var magnifik.

Bild7

Berätta om hur barnen upplevde safarin. Vad var deras höjdpunkter resp. era?
Jag hade varit lite orolig att åtminstone det yngre barnet skulle bli lite otålig, men faktum är att jag tror att deras upplevelse av safarit stämde väl överens med vår upplevelse. Höjdpunkterna var definitivt desamma.

Berätta om era dagar på Zanzibar.
Efter fem dagars safari var vi minst sagt möra och de mörka ringarna runt ögonen vi tagit med oss från Sverige var fortfarande lika mörka. Efter att ha vilat upp oss i Arusha (storstad nära Kilimanjaro) så flög vi så till Zanzibar för sol och bad på den nordöstra delen av ön. Här stannade vi i sju dagar och bodde på ett litet nordisktägt hotell precis vid stranden. Dagarna gick här sin gilla gång. Vi varvade med bad i pool och bad i Indiska oceanen. Här är det bra att känna till att skillnaden mellan ebb och flod kan variera upp till 2,5 meter, så vid lågvatten är det inte möjligt att bada utan bara vada. Vattnet var väldigt varmt, minst 33 grader skulle jag gissa på. Ca 500 meter ut ligger så revet och man kan vandra ut dit vid lågvatten, men det är lite knepigt då det är mycket sjöborrar på botten. Vid högvatten så simmar man ju ovanför dessa taggiga rackare och slipper problemet.

Zanzibar är ju känt för sina fantastiska rev och självklart passade vi på att snorkla. Vi var ett större gäng som pratade med de lokala fiskarna och hyrde en båttur under några timmar som inkluderade både snorkling och en chans att få simma med delfiner. Vi hade tur och fick göra både och!

Bild8

Bild9

Bild10

Att bara slappa ligger inte riktigt för vår familj och vi hade surfbrädorna med och de fick vi nytta av utanför revkanten. Vi passade även på att hyra bil (med chaufför) två dagar. Första dagen åkte vi söderut på ön. Bara bilfärden var värd resan tyckte jag. Vi fick ju en chans att ta del av bylivet i inlandet på ön om än bara från bilfönstret. Det var ju oerhört grönt och i varje by såldes det fantastiska frukter; mango, jackfruit, bananer och lime mm. Vi stannade sedan vid öns nationalpark där vi tittade på apor och på mangrove-träsk. Lunchen åt vi på ”the Rock”, en korallklippa en bit ut från stranden. Helt fantastiskt ställe!

Bild11

Dagen avslutades med en visning på en av alla kryddodlingar. Härlig möjlighet att få med sig lite smaker hem från en resa!

Vår andra utflyktsdag gick norrut. Här var målet att få simma med havssköldpaddor, men även om vi gjorde det så var detta något av en besvikelse och jag kan tycka synd om sköldpaddorna och den miljö de vistas i när det finns ett helt hav utanför och så får de hålla tillgodo med en lite avsnörpt havspool… Vi passade på att besöka Nungwi på norra spetsen som blivit något av ett jetset-ställe på Zanzibar. Kul, men det var skönt att återvända till vår lugna by.

Vi var inte färdiga med vår resa när vi lämnade Zanzibar utan avslutade med två nätter på en ö med bara 8 hus någon timme norr om Dar-es-Salaam. Här bodde vi med revet alldeles utanför vår egen altan och vinden från Indiska oceanen svalkade oss nattetid genom nätfönstren. Platsen bjöd på fantastisk snorkling, lokalfångad mat och bad i det klaraste vatten ni kan tänka er.

Bild12

Vilka tips kan du dela med dig av för andra familjer som vill göra samma resa?
Innan man bestämmer sig för att åka hit så är det bra att känna till att det krävs mycket vaccinationer innan du lämnar Sverige. Totalt inklusive malariaprofylax betalade vi nästan 10.000 kr för fyra personer.

Som vanligt i varma länder är det ett konstant intag av vatten som gäller. På safarin hade vi hela tiden ny påfyllning med vattenflaskor i bilen så det behöver man inte bekymra sig över. Likaså hade vi ständigt boenden med myggnät, så det behövdes inte i packningen. Men, se till att ha ett ordentligt reseapotek med er bestående av såväl vätskeersättning, imodium, värktabletter och handsprit. Det är svårt att säga att man klarar sig helt utan att bli åtminstone lite dålig i magen.

Skulle också vilja rekommendera att börja med safari och avsluta med sol och bad, just för att få chansen att vila upp sig och smälta synintrycken.

Det är också bra att känna till att även om man bor fantastiskt bra som turist så är Tanzania ett väldigt fattigt land. Några meter bakom ditt hotell så bor man i hyddor och alla barn har inte chansen att få gå i skolan. Många av de mindre hotellen försöker göra skillnad och där kan man bidra genom att till exempel skänka pennor till skolan eller ge ekonomiska gåvor.

Vi tackar Marie för denna intervjun och de fantastiska bilderna. Marie har tidigare delat med sig av en annan reseuplevelse, nämligen till Lettland. Läs den intervjun här. 

Vill du också dela med dig av din resa här i bloggen så skriv antingen en kommentar här eller maila mig på margareta.hallin@resia.se.

Boka en safariresa

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

6 Responses to Safari i Tanzania med familjen
 1. Frida Svara

  Detta låter verkligen helt underbart! Vad kostar en sådan här resa ungefär? 🙂

  • Hallin Svara

   Frida: Sorry för sent svar! En resa där allt ingår med flyg, boende, program och måltider under safarin kostar cirka 30.000:- per person.

 2. Kajsa Svara

  Vilken resa! Det blir Tanzania-Zanzibar för oss nästa gång!

  • Hallin Svara

   Kajsa: Ja, visst låter det spännande. Förstår att du fått blodad tand nu när du varit i Sydafrika : )

 3. Ulla Moberg Svara

  Hej, låter helt fantastiskt och precis vad jag söker!! Hur hittar jag seriösa arrangörer som kan hjälpa till alt vilka använde ni? Har hittat en hel del på nätet men vilka är bra?? Hoppas du har chans att svara 🙂
  Med vänlig hälsning, Ulla

 4. Tanzaniaguiden Svara

  Mycket bra artikel 🙂 Härlig intervju också och så klart, Zanzibar och Tanzania är två helt fantastiska resmål med mycket att se och göra.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.