Norra Kalifornien

De allra flesta som besöker Kalifornien åker till San Francisco och vidare till Los Angeles och gärna bilar söderut på den kända Highway 1. Naturligtvis ska vi skriva och berätta mer om detta men vi tänkte börja uppe i norr vilket alltså för de flesta är en ganska okänd del.

Här uppe är det betydligt frodigare och mer regn. Städerna ligger utspridda och det är stora områden som fortfarande är oexploaterade. Kuststräckan, HIgway 1 fortsätter även norrut, från San Francisco upp till staten Oregon är drygt 600 km. Här är naturen förförförisk, branta stuper rätt ner i havet, mindre byar och vindpinade stränder. Inte något för dig som är ute efter en solsemester då vattnet är allför kallt att bada i men området bjuder på oerhört vackra vyer.

Några stopp på vägen är Fort Ross State Historic Park. Här kan du lära dig mer om de ryska pälsjägarna som kom hit för 200 år sedan för att jaga och utöva byteshandel. De bodde här under 30 år och lät under tiden bygga upp en by med de typiska ryska husen.

ft-ross-state
Besök Fort Ross State Historic Park. Varje dag hörs kanonskott! Bild lånad här. 

Till Mendocino kom skogsarbetarna från New England för över 100 år sedan. De lät bygga små stugor i trä som har restaurerats på 60-talet av en grupp människor som velat leva på gammalt sätt. Här finns inga snabbmatsrestauranger eller andra moderna inrättningar. Promenera runt, ta in atmosfären och gör ett besök på Kelley House Museum för att få veta mer om byns historia.

Kelley-house
Kelley House är öppet dagilgen mellan 11-15. Bild lånad här.

Nästan högst upp utefter kusten ligger Redwood National Park med världens högsta träd. Läs här i bloggen om parken och de helt osannolika träden.

redwood tree_1

Om man åker inåt landet så förändras naturen. Långt upp i norr ligger Lava Beds National Monument. För mer än 1000 år sedan flödade lava här som stelnade och bildade grottor som nu ligger under marken. För att gå ner i grottorna behöver du en ficklampa. Nere i grottorna kan du bl a se ristningar som visar på att grottorna har använts.

En annan park att besöka som bildats efter naturens framfart är Lassen Volcanic National Park. Det är här som Kaliforniens enda vulkan finns. Det märks att det är en levande vulkan med ånga som ryker, varma källor och kokande lera. Vulkanen hade ett utbrott 1915 som täckte stora delar av området med ett tjockt lager lera.

Lassen-volcanic-park
Fullt av aktivitet i vulkanen på Lassen Volcanic National Park. Bild lånad här. 

Även vindistrikten tillhör norra Kalifornien. OM det kan ni läsa mer om längre fram. Häng med på vår Kalifornien-månad!

7 Responses to Norra Kalifornien
 1. Gunnel Svara

  Jag hade ingen aning om att naturen är sådan i norra Kalifornien och inte att klimatet är som det beskrivs. Intressant läsning. Jag ser fram emot att lära mer om Kalifornien.

  • Hallin Svara

   Gunnel: Nej, det verkar vara okänt för många. Har man tid så tycker jag absolut att man ska ta sig en tur uppåt. Det kommer snart mera!

 2. Kent Svara

  Kan bara hålla med, norra Kaliforien mycket intressant.
  Missa inte östra delen och Sierra Nevada. Helt fantastiskt vackert!!

  • Hallin Svara

   Kent: Vad kul. Det verkar som många inte tar sig tid att upptäcka denna delen. Vi ska absolut skriva mer om detta!

 3. Ann Svara

  Mendocino är jätte vackert med
  med mysiga Bed and Breakfast att bo på. A must see!!

  • Hallin Svara

   Ann: Åh, vad roligt att du har varit där. Som sagt, de allra flesta väljer San Francisco och söderut!

 4. […] En del av Kalifornien som inte är lika välbesökt är den norra delen. Men inte desto mindre intre... blogg.resia.se/2017/02/09/tips-for-dig-som-ska-resa-till-kalifornien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.