Historiska myter

I sönernas bokhylla hittade jag en bok som jag tyckte var intressant – 101 HIstoriska myter. Jag började bläddra direkt och hittade en hel del intressanta myter som rör sevärdheter och resmål.

101-historiska

Vincent van Gogh skar av sig ena örat

van gogh

Förra våren var jag i Amsterdam och gjorde naturligtvis ett besök på van Gogh-museet, läs mer här. På museet tittar man naturligtvis på van Goghs självporträtt där örat är bandagerat. Berättelsen om att han själv skar av sig örat har använts för att illustrera det galna geniet. Sanningen är att hans franska målarkollega Gaugin var och hälsade på. Efter ett tag blev de allt mer irriterade på varandra och Gaugin bestämde sig för att åka hem igen vilket gjorde van Gogh rasande. Både hade intagit stora mängder absint vilket säkert gjorde både tankar och språk en aning oklara. I sin ilska försvann van Gogh från hemmet och gick vidare till bordellen. Där emellan skar han av den nedersta delen på örat, lade den i ett kuvert och gav den till flickan på bordellen. van Gogh och Gaugin pratade inte med varandra igen.

Egyptens pyramider byggdes av slavar

pyramider

Att se de enorma pyramiderna på Giza-platån är en stor upplevelse. Alla ställer sig frågan hur det var möjligt att redan ca 2.500 år f.Kr. var möjligt att bygga dessa kolosser. Man har ofta hört om att det var slavar som fick kämpa med byggandet. Idag är dock de flesta arkeologer överens om att pyramiderna uppfördes av arbetare som var avlönade. Det har bland annat hittats klotter inne i pyramiderna där olika arbetslag skryter om vem som uppfört vad. Man har också gjort fynd som tyder på att arbetarna hade det bra och fick ordentligt med mat. Man såg på uppförandet som ett religiöst projekt och att många hjälpt till frivilligt. Till sist står det i boken att vid tiden för uppförandet fanns det inga slavar i Egypten.

Kinesiska muren kan ses från månen

kinesiska-muren

Vem har inte hört att Kinesiska muren är det enda byggnadsverk som kan ses från månen. Med tanke på murens längd på 600 mil så kan det låta troligt. Men faktum är att inget byggnadsverk kan ses från månen, den ligger för långt bort, cirka 38.000 mil. Myten skapade i början av 1900-talet och fick ytterligare spridning efter den första månlandningen 1969. Det påstods att Armstrong skulle ha berättat detta vilket inte stämmer. Däremot så kan muren skymtas för den som befinner sig i omloppsbana runt jorden, på några hundra kilometers höjd, det vill säga den som befinner sig i rymden. Men det krävs både en god syn och en riktigt bra kikare!

Antikens marmorstayer var vita

grekland

Det är verkligen en hänförande syn att se Akropolis med sina antika lämningar. Mycket av det som finns kvar är vitt eller ”marmorfärgat” vilket får oss att tro att det var så det såg ut när det var nybyggt och grekerna gick runt i sina vita togor (vilket f ö också är en myt..). Istället var templen och statyerna målade i bjärta färger. Även om vi tror att allt var vitt har forskarna länge känt till motsatsen. Redan 1506 grävdes Laokossgruppen fram i Rom. Färgen var avskavd när den hittades men det framgick att den varit målad. Den vita färgen på fyndet inspirerade dock dåtidens konstnärer som gjorde skulpturer i vit marmor och konstkritikern Winckelmann slog fast att det vita var ett uttryck för den västerländska skönheten. Det pratas inte mycket om de färgglada templen idag men ett undantag är nya museet i Parthenon där man kan se datoranimerade bildspel som visar hur det såg ut en gång i tiden.

Colosseum har fått namn efter sin storlek

medwt31018

Alla som besökt Colosseum i Rom kan konstatera att det är ett enormt byggnadsverk. Idag är det visserligen bara rester kvar men vid sín storhetstid rymde läktaren 50.000 sittplatser och 5.000 ståplatser. Amfiteatern invigdes år 80 e.Kr med festligheter som varade i 100 dagar där både gladiatorer och vilda djur fick sätta livet till. Colosseum är kolossalt men teatern heter egentligen inte så. Dess riktiga namn är Flaviska Amfiteatern, Amphiteatrum Flavium. Namnet kommer från Kejsar Vespasianus som döpte det efter sin ätt Flavius. Namnet Colosseum döptes det till först 1000 år senare vid medletiden men inte för att den var stor utan för var den låg. Nämligen intill en kolossalstaty som föreställde antingen solguden eller kejsar Nero. På den tiden avändes Colosseum till sjukhus, kyrka, spinneri, boskapsmarknad och vid enstaka fall för tjurfäktning. Senare blev det ett stenbrott varför det idag inte finns mycket kvar av den kolossala arenan.

3 Responses to Historiska myter
 1. Inger Borg Svara

  Förr kunde dom då verkligen bygga!
  Ja att skära av sig örat det får allt va:)

  • Hallin Svara

   Inger Borg: Visst är det fascinerande med dessa byggnadsverk. Läste att Cheops, den stora pyramiden, fortfarande hör till de högsta i världen.

 2. Anders Svara

  Intressant läsning! Flera av de där myterna trodde jag var sanna. 🙂

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.