Langkawi – hitta guldkornen!

Helena och Peter Bergström driver bloggen Freedomtravel. I början på januari reste de till Langkawi utanför Malaysias västkust. Här delar de med sig av resan med härliga bilder samt tips för dig som är sugen på att resa dit.

Helena och Peter berättar:
”Only nine million?” Vi har precis berättat för tjejen i restaurangen hur många människor vi är i Sverige och hon tittar misstroget på oss. Med tanke på alla svenska turister hon ser föreställde hon sig förmodligen vårt land i paritet med Tyskland eller Storbritannien. Många svenskar har upptäckt Langkawi, men trots att det börjar bli mer turister är det fortfarande lätt att hitta en egen vik på stranden, och det dröjer förhoppningsvis ett bra tag innan man upplever samma trängsel här som i Thailand…

Langkawi
På stränderna finns det gott om plats.

Ett personligt boende
Två exklusiva hotell ligger ensamma på öns norra del, men för att bo här behöver man inte bara en tjock plånbok, utan också många tjocka böcker för att fördriva de sysslolösa dagarna i det ensliga paradiset. De flesta andra hotell ligger samlade kring stränderna Cenang och Tengah på Langkawis sydvästra del. Vi trampar in i lobbyn på flera av de större hotellen och stannar tillräckligt länge för att få en känsla av atmosfären – det diskreta ljudet av porlande vatten och de omärkliga skuggorna av små uppassare i ljusa kostymer som ljudlöst skyndar förbi med gästernas bagage. Dessa hotell är säkert utmärkta om man prioriterar roomservice och stora poolområden, men själva är vi glada att vi valt ett mindre och mer personligt hotell.

La Pari-Pari har ett antal små vita stugor i enkel, men modern, design. Personalen är avslappnad, och efter bara några dagar känns Carina, Jamie, Jeremy och de andra mer som vänner än som personal. Genom dem får vi inte bara tips på restauranger, utan också inblick i vardagsliv, religion och kultur i Malaysia – och många goda skratt.

La Pari-Pari
Helena och Peter på La Pari-Pari.

Kryddstark mat
Om man chansar i myllret av plaststols-restauranger på shoppinggatan Cenang får man förmodligen en skaplig måltid, men det blir knappast en kulinarisk upplevelse att minnas i decennier. Ett tips är att åka till Bon Ton Resort, strax norr om Cenang. Här kan man dela på en platå med nio olika malaysiska rätter eller prova lokala efterrätter på svart ris medan man njuter av den avslappnade atmosfären. Men det gäller att gilla katter! Ägarna driver inte bara restaurang utan också katthem…

Fler bra restauranger hittar man vid Tengah, strax söder om Cenang. Om du kan tänka dig att avsluta en kväll med havet, solnedgången och några palmer som fond kan vi rekommendera den nyöppnade restaurangen Sugar. Utsikten skulle egentligen räcka för att locka oss hit, men den brittiske kocken Richard gör dessutom fantastiska asiatiska tapas. Besök gärna också den japanska restaurangen Unkaizan, som serverar sashimi i stora snäckskal och hemgjord glass på grönt te eller Sheela’s, där du kan äta satay och malaysiska grytor i en prunkande trädgård. Observera dock att det kan bli mycket hett om du ger kocken fria händer i kryddskåpet…

Bon Ton Resort
Bon Ton Resort har fantastisk mat men det gäller att man gillar katter då de även driver ett kattpensionat!

Båttur i Mangroveträsken
Varje dag forslas turister i minibussar till öns nordöstra del, för att få en guidad båttur i mangroveträsken. Vår guide är en tvärhand hög och har ett svåruttalat namn, men säger ”You can call me Shoot” och lyfter pedagogiskt händerna till en gevärsmanöver. Shoot är entusiastisk när hon visar krypande fiskar, koboltblå krabbor och fladdermöss som sover tätt tätt i en mörk grotta. Hon har dessutom en enastående förmåga att upptäcka kamouflagefärgade giftormar som ligger och trycker i buskagen.

När vi till slut lägger till vid en flytande restaurang för att äta chicken eller ”brons” (vilket vi senare förstår är ett malaysiskt uttal för ”prawns”) ser hon noggrant till att alla som vill får hålla i dolksvansen som bekymmerslöst spatserar runt på vårt matbord. Den här helt ofarliga filuren ser inte bara ut som en livs levande trilobit utan kan, med sina 450 miljoner år på nacken som art, snarast också sägas vara det.

Dolksvans
Dolksvansen vandrade runt på matbordet!!

Segeltur med Katamaran
Vi åker på segeltur med en katamaran och det ångrar vi inte, även om det är en av de lite dyrare utflykterna. Carl och Bea från Rampant Sailing har tänkt igenom turen in i minsta detalj – innan man ens hinner visualisera tanken står de redo men en kyld läsk, ett glas vitt vin eller en kanot. Vi får ligga i hängmattor under båten där det är minst risk för maneter, ”djungelturen” är precis lagom utmanande för en slö utflyktsdag och lunchen, som på något magiskt sätt trollas fram på däck, är en överväldigande uppvisning i asiatisk kokkonst.

Det som gör störst intryck är ändå insikten om att katamaranen inte bara är Carls och Beas levebröd, utan också deras boende. Sydafrikanen och schweiziskan träffades när de jobbade på varsin lyxyacht i Karibien, lyckades till slut finansiera en egen båt och hittade sedan, efter att ha testat på de av turister överfulla öarna i Thailand, sitt paradis på Langkawi. När de berättar uppfylls jag av den där plötsliga insikten om att det finns andra sätt att leva sitt liv. Att man kanske inte måste bo i Sverige och jobba åtta till fem – att det kanske finns andra möjligheter i livet…

Katamaran
Härlig dag på havet i katamaranen.

Vi tackar Helen och Peter för det härliga repotaget. Precis vad vi behöver längta till när det är minusgrader här hemma! Vill du läsa Helena och Peters blogg, Freedomtravel så hittar du den här.

11 Responses to Langkawi – hitta guldkornen!
  1. [...] restauranger och utflykter på Langkawi. Blogginlägget har publicerats nu och du kan läsa det här. [.... freedomtravel.se/2013/01/vi-gastbloggar-hos-resia
  2. Inger Borg Svara

    Min kusin med fru var här för ett par år sedan. Dom hade bara gott att säga om landet. Nu har dom en vän som stadigvarande bor där så erfarenheter från hotellen det fick jag inte del av. Men att resa hit vore säkert en stor upplevelse. Och jag ser att maten är kryddstark det vor enda nackdelen i så fall för mig som har fel på magen. Men sånt går säkert att lösa man får väl be om att inte få maten så kryddad. ja den som lever får se man vet aldrig vart man styr kosan nästa resa.

    Inger

    • Hallin Svara

      Inger Borg: Det ser verkligen härligt ut. Och extra härligt nu när det är så kallt här hemma! Det är klart det går att lösa med maten!

  3. Ditte Svara

    Intressant och givande reportage från Langkawi och med jättebra tips.
    Tack för det!

    • Hallin Svara

      Ditte: Vad kul att du gillade vår gästbloggares inlägg. Jag hoppas vi kan återkomma med fler gästbloggare!

  4. Ladies Abroad Svara

    Langkawi är riktigt fint, och vi var där själv precis efter att Peter och Helena hade åkt därifrån.

    Här finns lite andra utflykter än de Peter och Helena gjorde; en resa 700 meter upp i bergen med linbana och fantastisk utsikt http://www.ladiesabroad.se/2013/01/cable-car.html samt en örundtur till tre av Langkawis tillsammans 99 öar http://www.ladiesabroad.se/2013/01/island-hopping-pa-langkawi.html

    • Hallin Svara

      Ladie Abroad: Ah, vad kul! Tack, vad fint att ni tipsade om ytterligare utflykter!

  5. [...] Malaysia – Kuala Lumpur, Langkawi (Resia) [...]... freedomtravel.se/2013/02/varlden-enligt-freedomtravel
  6. [...] Av Helena och Peter, som driver bloggen Freedomtravel, fick vi en riktigt härlig rapport från Paradise... blogg.resia.se/2013/04/05/vill-du-gastblogga
  7. [...] Du kan läsa om guldkornen på Langkawi i en artikel som vi skrev och som publicerades på Hallins reseb... freedomtravel.se/2013/05/pussla-dig-till-malaysia
  8. […] Tänk att flytta till en husbåt, spara så mycket pengar man bara kan och ta husbilen och ge sig ut... blogg.resia.se/2016/01/19/annu-mer-inspiration

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.