Res till Istanbul

Istanbul är en stad som fängslar fler och fler. Inte så konstigt då Istanbul erbjuder en fantastisk mix av öst och väst. Jag tycker verkligen du ska passa på att se denna färgstarka stad om du inte har varit där tidigare.

Jag har delat med mig av massor av tips här i bloggen efter mitt besök där förra våren. Under min resa hade jag en guide vid min sida. Serhat var som en levande uppslagsbok och delade med sig av många intressanta berättelser.

Under en weekend hinner du med mycket! För att lokalisera dig i staden och för veta hur kommunikationerna fungerar mellan gamla stan och den nyare delen kan du börja att läsa här. I gamla stan hittar du de flesta av de mest kända sevärdheterna. Här kan du läsa mer om Hagia Sofia, Blå Moskén och Vattencisternerna. I närheten ligger Topkapipalatset som byggdes i mitten av 1400-talet av sultanen Mehmet II. Palatset är fyllt av rikedomar som är väl värda att se. Ett tips är att börja här direkt på morgonen då köerna kan bli långa framåt dagen.

blue mosque
Blå moskén är bara ett av alla maffiga byggnadsverk i Istanbul.

I gamla stan hittar du även Istanbuls kända basarer. Ta god tid på dig i Grand Basar och Kryddbasaren. Men promenera gärna runt i området och fascineras av alla roliga butiker med ett minst sagt blandat utbud. På eftermiddagen kanske du vill ta en tur till Bosporen och upptäcka Istanbuls västra delar. Här kan du läsa mer om dessa turer. 

IMG_3148
Fascineras av Grand Basars storlek och ta dig tid att gå runt. Ett vänligt nej tack brukar hjälpa entusiastiska försäljare! 

Maten är ett kapitel för sig. För snabblunch funkar det alltid att ta en snabb kebab från ”ett hål i väggen” men jag tipsar om en hel andra restauranger i det här inlägget. Nästa dag tycker jag du ska prova att bada Hamam något som turkarna har gjort sedan medeltiden. Läs om mitt besök på Hamam här.

IMG_3126
Prova att ta en kebab från ett ”hål i väggen”. Du kommer bli förvånad över hur gott den smakar. 

Jag hoppas att jag har gjort dig nyfiken och sugen på att resa hit i vår?!

5 Responses to Res till Istanbul
 1. Freedomtravel Svara

  Tack för reseinspiration! Har inte tänkt på Istanbul som resmål på länge, men det är en stad jag kan känna mig lite nyfiken på! På understa bilden ser det ganska kallt ut, men det beror väl på årstiden…

  • Hallin Svara

   Freedomtravel: Åh, ni kommer att älska Istanbul. Så mycket att se och göra! Jag var där i början av mars. Det hade precis varit två veckor med varmare temperaturer men vi lyckades pricka in de kyligaste dagarna. Påsken är perfekt väder. Ännu längre fram är takterasser öppna där du kan sitta och ta en drink och njuta av utsikten över Bosporen. Passa på nu när det är så billigt. Ett tips är att göra en söknig på hotell och flyg samtidigt i vår sökmotor. Då brukar priserna sjunka ännu mer!

  • Sofia (Coconuts & Skylines) Svara

   Ja, det där fick mig sugen på Istanbul också :). Var där 2009 och hade en fantastisk vecka men kan lätt tänka mig mer!

   • Hallin Svara

    Sofia: Visst är det en fantastisk stad! Jag fick absolut mersmak och är bra sugen nu när det är så billigt!

 2. Rolf Olsson Svara

  Vill gärna vinna resan till Istanbul.
  Turkish airlines grundades 1933.
  Jag lockar min livskamrat sen 1960, Barbro, med Stora basaren i gamla staden. Sen besöker vi Hagia Sofia.
  Kan det bli bättre?????

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.