Barcelona – staden som har allt!

Ett pulserade nattliv, grym shopping och fantastiska tapas i kombination med världsberömd arkitektur och konst. Barcelona har någonting för alla! Här kommer några guldkorn värda att testa.

Promenerande människor i Barcelona

Bo:
Hotellen i Barcelona håller relativt hög klass och behöver inte gräva ett alltför stort hål i reskassan. Jämfört med exempelvis London är standarden på ett tre-stjärnigt hotell i Barcelona både högre och billigare.

Hotel Market Barcelona Bar Rosso Barcelona

Missa inte hotellets trevliga bar, Bar Rosso.

Hotel Market
I trendiga stadsdelen Sant Antoni hittar du designhotellet Hotel Market. Snyggt, stilrent och modernt. Rummen är stora, fräscha och smakfullt inredda i mörkt trä, grå sten och prydda med spansk konst. Oavsett om du bor här eller inte bör du besöka hotellets bar Bar Rosso, där skönt häng kombineras med iskall cava för 16 euro per flaska.
Prisnivå: Medel. Ett stort dubbelrum kostar cirka 1 300 kr, vissa rum har egen balkong.
Frukost: Ingår inte i priset med kostar 9 euro/person och dag. På frukosten hittar du bakverk, olika brödsorter, klassiska spanska pålägg, äggröra, bacon, en buffé av flingor och tillbehör, yoghurt, juicer samt the och din kaffefavorit.
Adress: www.markethotel.com.es

W hotel
Söker du ett boende med extra allt så bör du checka in på Hotel W som ligger nere vid Barcelonas strand. Förutom stora, lyxiga rum med underbar utsikt kan du njuta av middag eller ett glas iskall cava i någon av hotellets barer eller varför inte ute vid det enorma poolområdet? Självklart finns det restauranger för alla smaker om du inte känner för att lämna hotellområdet. Här är allt i toppklass och du kan på riktigt njuta av din semester även om du bara känner för att slappa på rummet efter en sen utekväll.
Prisnivå: Lyx
Frukost: Ingår inte men kan köpas till på plats. Frukosten består av en stor frukostbuffé som har allt du kan önska för att orka med en spännande dag i Barcelona.
Adress: Plaça de la Rosa del Vents 1
Hemsida: www.w-barcelona.com

Äta:
Tapas är en självklarhet när man besöker Barcelona! Perfekt eftersom det finns något för alla och roligt eftersom man kan dela på olika smårätter och på det sättet få en mysig och väldigt social måltid.

Restaurang La Lia d’en Vicius, BarcelonaRiktig Tapas till budgetpris
Restaurang La Lia d’en Vicius som är belägen på den restaurangtäta gatan Calle Blai serverar utsökta tapas och goda viner till priser som gör semesterbudgeten lycklig. Opretentiöst och hemtrevligt med vänlig personal. Ett tips är dock att be att få plats på restaurangens bottenplan där man lagt lite mer krut på inredning och mysfaktor än på övervåningen, men har du inget emot att sitta på plaststolar och äta ar det inget problem. Testa den fantastiska svampomeletten, den vegetariska lasagnen, den välfylda ostbrickan och såklart: skinkan som beskrivs som skinkornas Rolls Royce: Jamón ibérico (skinka av grisar som enbart ätit ekollon)
Prisnivå: Billigt
Adress: Calle Blai, 28

Genuint och oslagbar atmosfär
Runt hörnet från La Lia ligger ytterligare en liten restaurang Ca La Nati. Här väljer du ditt vin från de välfyllda hyllorna och beställer supergoda och vällagade tapas av kvinnan bakom disken som ofta både tar beställningar, lagar maten och serverar på egen hand. Mysig stämning och självklart, fantastisk mat! Beställ Iberica, calamares och croquetas med olika fyllningar.
Prisnivå: Billigt
Adress: C/Poeta Cabanyes, 12

restaurang MoritzTrendigt med storstadsfeeling
Det spanska ölmärket Moritz har en egen restaurang under namnet Moritz, belägen i Sant Antoni. Restaurangen är uppdelad i vinbar, restaurang och butik, och här beställer du in väl tilltagna tapas. Det finns också fräscha sallader och ett hälsotänk som överlag är ganska ovanligt på stadens tapasbarer. Missa inte att gå ner på de snygga toaletterna och ta en närmare titt på ölbryggeriet. Färsköl från restaurangen finns att köpa i restaurangen och en liter kostar cirka 6 euro.

Prisnivå: Medel. Du kan självklart äta billigt men du kommer vilja testa så många rätter att priset kommer stiga till ett normalt ”svenskt” middagspris.
Adress: Ronda de Sant Antoni 39
Hemsida: www.moritz.com

Restaurang La Venta, Barcelona
Testa någon av alla de goda, spanska rätterna på La Venta.

Lyxigt och smakfullt
Ta spårvagnen eller bussen (spårvagnen är ofta full) upp mot berget Tibidabo och gör ett pit stop på någon av restaurangerna där. Här kan du äta god mat och avnjuta atmosfären från den mysiga restaurangen La venta. Här är det inte tapas utan en mer klassisk meny som gäller. Grillad bläckfisk med vitlök, fiskrätter med det lilla extra och spanska klassiker som paella och katalansk paj med musslor.
Prisklass: Medel. En huvudrätt med fisk kostar cirka 22 euro.
Adress: Plaça Doctor Andreu, s/n
Hemsida: www.restaurantelaventa.com

Barer och klubbar:
Barcelonas, och Spaniens klubbkultur skiljer sig från vår på ett stort sätt: Där börjar utekvällen sent, ofta inte tidigare än ett på natten och slutar vid sju på morgonen. Orkar du inte hålla deras tempo rekommenderas middag och trevligt häng på en schysst bar innan du fortsätter ut i natten för åtminstone ett par timmar.
Drinkar och drinktillbehör. Barcelona
Barcelonas godaste drinkar?

Ett måste för ginälskaren
Förutom cava och sangria har Barcelonaborna en förkärlek för gin. Ta seden dit du kommer och besök en klassisk ginbar under ditt besök. På Ultramarinos i El Raval serveras vällagade drinkar gjorda på Hendrick’s gin och tonic. En klassisk gin och tonic i all ära men här gör du rätt i att testa någon av alla olika smakkombinationer. Jordgubbe och kanel? Apelsin och mynta? Eller kanske något lite starkare med chili som ingrediens? Den här drinken är dock mycket stark (i dubbelbemärkelse).
Prisklass: Billigt. En stor drink kostar 7 euro.
Adress: Carrer de Sant Pau, 126
Drinkar på Xixbar
Gå till Xixbar för goda drinkar och skön stämning.

Charmigt och välblandat
På Xixbar återfinns hundratals ginsorter men också en hel del annat väl värt att testa. En klassisk Gimlet, en mojito eller en iskall Estrella finns på den breda menyn. Extra plus för de supersnygga menyerna och den trevliga personalen som verkar älska att blanda drinkar över allt annat.
Prisnivå: Billigt. En söt ”Caprifresa” kostar 8 dollar.
Adress: Rocafort 19
Hemsida: www.xixbar.com/es

När du vill dansa
Torget Placa Real är känt för sina många restauranger, barer och inte minst, nattklubbar. Torget ligger intill den välkända gågatan La Rambla i Barrio Gotic-området. Klubben Jamboree & Tarantos är perfekt om du gillar funk, hip hop och R&B. Och precis i närheten, på samma torg ligger Sidecar Factory Club där live Dj:s spelar en skön mix av rock och pop.
Hitta hit: Placa Reial, 13 och Placa Reial, 7

Shopping:
Barcelona är en shoppingstad, något annat kan man inte säga. Staden är trendkänslig och det dyker ständigt upp nya, hippa butiker. De klassiska kedjorna finns såklart representerade på de flesta av de stora gatorna och självklart erbjuder staden även en rejäl dos av lyx.

Gatuvy, Barcelona
Ta metron till ”Catalunya” och du har shoppingmöjligheterna åt både höger och vänster.

För kedjefantasterna
Kanske låter det tråkigt att som svensk turist besöka butiker som Zara och Mango under sin Barcelona-vistelse? Men faktum är att det kan vara värt att ta en sväng inne på någon av de båda kedjorna. Då både Zara och Mango från början är spanska är priserna ofta betydligt bättre och sortimentet större än här hemma. Att hitta butikerna är inga problem. De finns överallt. Ett tips är dock att gå Avinguda Diaginal (börja uppe vid varuhuset El Corte Inglés på Placa de Catalunya) ner, där hittar du kedjornas stora butiker och kan utan problem avverka en timma eller två…
Hitta hit: Avinguda Diagonal (T-bana: Catalunya)

För lyxshopparen
Designbutikerna hittar du lite här och var i centrala Barcelona men gillar du breda avenyer och lyxiga flaggskeppsbutiker är det till Passeig de Garcia du ska bege dig. Här ligger Chanel, Hermés, Saint Laurent, Loewe och Adolfo Dominguez. Självklart finns det butiker anpassade för de som inte har en resekassa utan botten: Uterqüe, United colors of Benetton, Sisley, Bershka och Massimo Dutti. Här hittar du även ett av Gaudis hus, du ser var det är på grund av den stora samlingen av fotograferande turister framför.
Adress: Passeig de Gracia (Metro: Passeig de Gracia)

För second hand-älskaren
Barcelona är som gjort för dig som älskar second hand och att kolla in vad de oetablerade, lokala förmågorna har att erbjuda. I El Raval duggar vintagebutikerna tätt men det gäller att ha tålamod och veta ungefär vad man är ute efter för att inte tappa bort sig bland skinnjackor och stickade koftor. Gatan Calle Riera Baja är inte lång men väl värt ett besök, gatan ligger i Raval-kvarteren och innehåller både allt från klädbutiker till serietidningar. Calle Boquería i de Gothiska kvarteren erbjuder också rolig vintageshopping, mycket krimskrams såklart men det behöver inte alltid vara fel.


Sevärdheter:

Barcelona kryllar av platser värda ett besök. Självklart kan man inte hinna med allt men här kommer några guldkorn du inte bör missa om du är första gångs besökare.

Parc Güell
Den här fantastiska parken är designad och konstruerad av konstnären Antoni Gaudí. Det tar ett tag att komma upp hit tack vare backar och trappsteg men du kommer aldrig att ångra promenaden. Parken är fylld av färgglad mosaik och byggnader i sann ”Gaudí-stil”. Sätt dig på en av de vackra parkbänkarna, drick en ta-med-kaffe och njut av den härliga atmosfären.
Utsikten från Tibedabos topp är magnifik
Utsikten från Tibedabos topp är magnifik!

Tibidabo
Tibidabo är en bergstopp 512 meter över havet i utkanten av Barcelona och hit kommer du enklast med buss och spårvagn och därefter ytterligare ett specialtåg som tar dig den sista sträckan upp till toppen. På toppen finns den vackra kyrkan Temple de Sagrat Cor och ett populärt nöjesfält där du kan åka både karuseller och berg och dal-banor på högnivå. Men framför allt åker man hit upp för den magiska utsikten. Ett semesterfoto från Tibidabos topp är ett måste!

Spårvagnen är en populär turistattraktion och tar dig halvvägs upp på Tibedabo
Spårvagnen är en populär turistattraktion och tar dig halvvägs upp på Tibedabo.

Katedralen Sagrada familia
Katedralen Sagrada familia beräknas vara klar till år 2026…

La Sagrada familia
Antonio Gaudí har även designat Barcelonas största kyrka som ännu inte är färdigbyggd. Planen var att kyrkan skulle stå klar år 2026 men det är fortfarande oklart. Kyrkan besöks av miljontals turister varje år och är du intresserad av att gå in i byggnaden se till att komma tidigt för att slippa långa köer.

Barcelonas strand
Oavsett årstid är Barcelonas strand ett populärt tillhåll för både lokalbefolkning som turister.

Stranden
Något som är speciellt med Barcelona som storstad är att det finns möjlighet till uteliv och shopping men även lata semesterdagar på stranden. Under sommaren är stranden fylld av solande turister men även under resterande del utav året är stranden en viktig attraktion. Ta en promenad, sätt dig på någon av uteserveringarna och avnjut en så kallad ”dagsmeny” som består av tre rätter och en dryck. Priset på den här menyn brukar ligga runt 11 euro.

Linbanan
Det här är inget för den höjdrädda men vill du få en fantastisk utsikt över staden rekommenderas verkligen en tur. Du kan välja att ta linbanan från stranden eller från berget Montjuïc. Tur och retur kostar 12 euro och då ingår fantastiska tillfällen att plåta Barcelona från ovan.

Se upp!
När vi säger att Barcelona är staden som har allt menar vi tyvärr också ficktjuvar. En anekdot om hur man blev av med sin väska eller plånbok är tyvärr väldigt vanligt efter en Barca-weekend. Vårt tips är att bära kort och kontanter nära kroppen och hålla rejäl uppsikt över handväskor och systemkameror.
Koll upp numret till din bank och mobiloperatör så att du vid eventuell stöld kan spärra kort och abonnemang.

Men med det sagt, så passa på att boka din vårresa till barcelona redan nu för att få den så billig som möjligt, och upptäck dina egna barcelona pärlor.

Boka flyg och hotell till Barcelona

Boka flyg till Barcelona

Boka hotell i Barcelona

Boka paketresa till Barcelona

Boka weekend till Barcelona

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.