Wien – bäst i världen!

(Uppdaterad 191021) Är Wien bäst i världen? Om man ska tro det internationella konsultföretaget Mercer så är Wien den bästa staden i världen att bo i. Varje år ställer Mercer samman en förteckning som hjälper internationella företag när de ska avlöna sina utlandsanställda. Stockholm är med men hamnar först på 19:e plats.

Jag blev naturligtvis nyfiken på hur det egentligen är att bo i världens bästa stad. Maria Wahlström på Resia i Jönköping (Fd anställd) har bott där tillsammans med sin man och deras son.

Varför tror du att Wien är rankad högst på listan över världens bästa städer att bo i?
Det finns många fördelar med Wien och det är en fantastisk stad att bo i! I Österrike så fördelar man lönerna på 14 månadslöner/år. Detta innebär att systemet på ett smart sätt ”semestersparar” åt en. Den 13:e och 14:e lönen kommer i december resp. juni och på dessa extralöner betalar man mindre skatt. Perfekt.


Se de vita lipizzanerhingstarna på Spanska ridskolan i Wien.

Sen är ju Wien en väldigt trevlig stad att att vara i med sina pampiga byggnader och slott med vackra trädgårdar. De mest kända sevärdheterna är Stephansdomen, Spanska Ridskolan, Operan, Rådhuset och flera museum, bl a Sigmund Freud-museet som är inhyst i hans gamla bostad där originalmöblrna står kvar.

Jag bad Maria dela med sig av ”3-bästa” i Wien.

3-Måsten
Besök på olika Heurigen (vinrestauranger) och vingårdarna i Grinzing.
De lokala vinodlarna i området har en egen liten enklare typ av krog där de endast serverar sitt  egenproducerade vin från årets skörd. Till detta kan man beställa enklare, lite rustik mat och gå runt mellan olika heurigen och hitta sitt favoritvin!


Hitta ditt eget Heurigen och prova viner.

Vi bodde i Grinzing, som tillhör Wien stad, men ligger i utkanten mot Wienerwaldskogen och kullarna. Det finns fantastiska vandringsleder runt om vinodlingarna och i skogen och berget. I Grinzing finns också svenska skolan i Wien. Från centrala Wien så tar man sig med spårvagn nr 38 mot Grinzing och ändstationen är mitt i Grinzing. Denna tur kostar ca 25 kr och tar ca 20 minuter från Innerstadt.


Ta spårvagn 38 mot Grinzing. Bild lånad här.

2. Cobenzl
När du är i Grinzing skall du inte missa att ta buss nr 38A mot Kahlenberg – hållplats Cobenzl. Det tar ca 15 minuter upp för berget men är för långt och brant för att gå. Uppe på höjden har du en fantastiskt utsikt över hela staden och här finns en barngård med olika djur (likande 4H). Du kan fika, ta ett glas vin i cafeet eller äta middag på restaurangen som tillhör vingården. Läs mer här. En härlig dagsutflykt som passar även barnfamiljer!

 3. Fika!
Wien är en välkänd och omtalad fika-stad med mängder av bagerier och konditorier. I centrumringen finns det flera mysiga ställen med österrikisk känsla. Världskända Hotel och Cafe Sacher finner man inte långt från Stefansdom. Sacherkakan och Apfelstrudel är mycket populära bakverk!


Missa inte att ta en fika på Cafe Sacher. Bild lånad från hemsidan.


Missa inte den kända Sachertårtan med mörk choklad och aprikoskräm.

3-Bästa shopping
1. Mariahilferstrasse (kort promenad från centrumringen) Här shoppar de allra flesta Wienare.

2. Graben (mycket exklusiv shoppinggata precis vid Stefansdom, där du hittar märken som Dior, Burberry och Hugo Boss.


På Graben hittar du de exklusiva butikerna.

3. Kärnten Strasse (Huvudgatan som går förbi Stefansdom)

3-Måsten i Wienerköket
1. Wienerschnitzel von Kalb, schnitzel av kalv.
Hotel och Cafe Sacher – serverar Wiens absolut största Wienersnitzel!


Wienerschnitzel är ett måste i Wien!

2. Kürbis Suppe (Soppa på Pumpafrön)

3. Tafelspitz (Inkokt kött med grönsaker. Serveras ofta med rösti och olika såser)

Boka flyg till Wien

Boka hotell i Wien

Boka flyg och hotell till Wien

Boka upplevelser i Wien

16 Responses to Wien – bäst i världen!
 1. Sylvia Svara

  Jag längtar till Österrike det är ett så vackert land. Det verkar vara en bra stad Wien med många sevärdheter. Tänk att få sätta tänderna i en riktigt god Wienersnitzel med kartoffeln och en god salat och ett gott vin till så klart.

  • Hallin Svara

   Sylvia: Jag håller med. Jag har varit i de flesta storstäderna i Europa men faktiskt inte Wien.- Det måste man ju ändra på…..!

 2. Biggis Svara

  Har åkt busstur genom Österrike men tyvärr då regnigt. Längtar till vyerna och utsikterna, samt att äta Wienersnitzel , Wienerbröd och dansa Wienervals.
  Det vore ett oförglömligt minne för livet.

  • Hallin Svara

   Biggis: Visst låter det härligt. Jag hoppas din dröm blir sann. Snart : )

 3. Kurt Eriksson Svara

  Jag har besökt Wien många gånget och tycker att det är en gemytlig stad som har mycket att erbjuda.I Grinzing har jag besökt Heurigen zum Martin Zepp som är ett trevligt ställe.. Det finns bra Heurigen även i Wien ytterområdena bl.a. i Zimmerring. Restaurangen i Donautornet är också ett bra. Om man besöker Wien under augusti – september skall man inte missa Strass konserten i Wiener Stagtpark. En båttur på Donau är inte heller så dumt. Wien är så vitt jag vet den enda huvudstaden med vinodlingar.

  • Hallin Svara

   Kurt Eriksson: TACK. Vad fint med ytterligare tips. Har inte själv varit där men har blivit rejält sugen på att åka dit!

 4. Ingwar Busch Svara

  Österrike är underbart. Ordning och reda kobinerad med en charmfull lättsamhet.

  • Hallin Svara

   Ingwar Bush: Vad kul. Har bara åkt skidor där men skulle gärna åka både till Wien och vandra i alperna på sommaren.

 5. Manfred Rusner Svara

  Roligt att läsa om Wien! Jag har själv bott där i tio år.
  Fler tips för Wien:
  – Schnitzelwirt på Neubaugasse 52, nära Maria Hilferstrasse. Enkelt men med världens bästa och största Schnitzlar. Bra priser. http://www.schnitzelwirt.co.at/
  – Schwedenplatz när vädret är fint. Här ska man äta glass i stora lass i Eissalon! Fler glasssorter finns inte. http://www.gelato.at/
  – Restaurang Grünspan (Plachutta) på Ottakringer strasse 266. Perfekt året om med eget öl. Alla Plachutta-restauranger i Wien är lysande. http://www.plachutta.at/en/home/

 6. Maria Svara

  Har bott i Wien ca 1 1/2 år nu och kan bara hålla med, Wien är en underbar stad att befinna sig i. Något jag tipsar alla besökande vänner om är alla underbara museer som finns här. Konsthistoriska museet är väl värt ett besök. Likaså skattkammaren. Länk till den samt fler tips som jag fått av goda vänner finns här. http://wien.scharffenberg.eu/turist-i-wien/

  • Hallin Svara

   Maria: Så kul! Kanske du skulle vilja gästblogga hos oss och berätta om alla museer? Om så är fallet skicka ett mail till margareta.hallin@resia.se

 7. Albert Svara

  Hur är priserna i Wien jämfört med i Sverige? Vad ligger snittet på en middag eller exempelvis en öl?

  • Hallin Svara

   Albert: Priserna ligger ungefär 20% under våra priser i Sverige.

 8. Erik Svara

  Har bott i Wien ( Döbling ) i 2 år….

  Mest osympariska folket jag har upplevt.
  ( bott och varit i Många länder… )

 9. Karl O Svara

  Hej,
  Har nu jobbat i Wien i några år.
  När man turistat klart och skall acklimatisera sig, blir det något helt annat.
  Ett otrevligare folk får man leta efter. Vienneserna har lite o jobba på. Varje gång jag åker hem till Stockholm, slås jag över hur glada alla är och vilken service man får. Borta bra.. men hemma bäst.. 😉

  • Hallins reseblogg Svara

   Vad härligt Karl! Roligt att i svenskar ändå är ett föredöme. Vi vet trots allt hur vi ska bemöta kunder på bästa möjliga sätt. 🙂
   Ha en härlig tisdag!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.