Att se i Stockholm

När man kunde vinna en weekend till Stockhom för att se Magnus Uggla frågade vi er vad man inte får missa under sitt Stockholmsbesök. Inte helt oväntat kom Gamla Stan och andra kända sevärdheter i topp.


Gamla stan är det vi helst besöker i Stockholm.

5-i-topp-lista
1. Gamla Stan
2. Skansen
3. Djurgården
4. Drottninghom
5. Vasamuseet

Efter att vi läst alla tips så finns det ytterligare några förslag på ställen att besöka och saker att göra som vi vill dela med oss av.

Fjäderholmarna och skärgården
Det mest sevärda i Stockholm av allt är den vackra skärgården. Ta Waxholmsbåten. Antingen tar du en tur runt skärgården men det är trevligt att stanna till på Fjäderholmarna. Här hittar du fina små ateljéer med vackra hantverk gjorda av skickliga konstnärer. Kul även för barnen som har möjlighet att dreja bland mycket annat. God mat i vacker idyll kan du också få och vill du se en teater så är även denna värd ett besök! Är det vramt så tar du ett dopp innan du tar båten tillbaka. Ett annat tips är att ta skärgårdsbåten till Sandhamn för att äta nystekt strömming med potatismos och skirat smör!

 
Ta en tur ut till Fjäderholmarna. Bild lånad här.

Museer
Det är många som tipsat om Naturhistoriska. Passar både barn och vuxen. Dinosaurieutställningen är fantastisk. Shopen har ett stort och roligt utbud. Passa på att se en film på Cosmonova och upplev naturen i planetariet. Fotografiska som öppnade för ett par år sedan har alltid intressanta utställningar. Hallwylska Palatset är ett roligt museum med en väl bevarad socitetsvåning från 20-talet.

Djurgården
Att Djurgården finns med på topplista är kanske inte så konstigt. Här hittar du bl a Vasamuseet, Junibacken, Nordiska Museet, Rosendals Trädgårdar och Skansen. Andra ställen som kanske inte är lika kända är August Strindbergmuseet och Prins Eugens Waldemarsudde.  här kan man titta på konst, vackra blommor och äta lunch i prinsens kök.


Titta in hos Prins Eugen på Waldemarsudde. Bild lånad här.

Gamla Stan
Många som besöker gamla stan kommer sällan längre än till Västerlånggatan. Trevligt visserligen men missa inte alla de andfra smågatorna där det är mindre turister. Min favorit är Österlånggatan. Någon missar aldrig Science Fictionbokhandeln på Västerlånggatan och andra slinker in på chokladbutiken på Tyska Brinken (vid Tyska kyrkan) och njuter av en rykande varm minimal kopp lyxig och dyr annorlunda choklad (som bara finns att köpa där, köpa hem på tetra för några hundra kronor) samt köpa några handgjorda praliner. Ytterligare någon passaerar alltid den jättesmala Mårten Trotzigs gränd. Bra fika och lunch finns vid Stadsmissionen på Stortorget.


Mårten Trotzigs gränd är den smalaste gatan i Gamla stan. Bild lånad här.

Promenader
Ivar Los park på Mariaberget har utgång till Monteliusvägen, som är ett härligt promenadstråk på Södermalm. Namnet kommer efter professor Oscar Montelius som bodde i närheten. Högt över Söder Mälarstrand har man en grandios utsikt över Riddarfjärden. Man ser västerbron längst till vänster, Kungsholmen och stadshuset på andra sidan Riddarfjärden och slutligen Gamla stan i öster. En promenad på Monteliusvägen rekommenderas varmt till alla som älskar Stockholm. .

En pärla på Södra Djurgården – Isbladskärret. Det är en liten, förnämlig fågelsjö söder om Djurgårdsbrunnskanalen med bl.a. knölsvan, gräsand, vigg, gäss och häger. Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels kärleksstig går längs Isbladskärrets västra sida. Stigen anlades år 2010 och var en gåva av Världsnaturfonden till brudparet. Ett femtontal Highland cattle betar i Isbladskärret och ser till att fina förutsättningar till en fin fågelsjö skapas. Så missa inte denna pärla och kärleksstigen i Nationalstadsparken! En utflykt till Isbladskärret uppskattas väldigt mycket av barn också.

7 Responses to Att se i Stockholm
 1. pirjo Svara

  När vi hade gäster från Italien så visade vi alla platser som har kommit på 5-topp listan + turen Under broarna. Dom dagarna glömmer dom aldrig…..

  • Hallin Svara

   Pirjo: Stockholm är härligt!

 2. Annette Sterner Svara

  Hornsgatan – Maiatorget på söder och sedan Hornsgatan,längsta gatan i Stockholm,Waldemarsudde eller en tur med ngn av de båtar som ligger vid kaj,t ex se Stockholm från vattnet,en helt annan upplevelse än att ”gå på stan”,en tur lite längre ut,Fjäderholmarna,Vaxholm och båten till Drottninggholm ger ett annat perspektiv på storstaden Stockholm.
  /Annette

  • Hallin Svara

   Annette Sterner. Jag är född i Stockholm men har varken varit på Fkäderholmarna, Waxholm eller Drottningholm. Det får det absolut bli vid mitt nästa besök!

 3. carnosine eye drops Svara

  Växbo Lin är ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. Fabriken är öppen för besök året om. Här finns också VäxboKrog, Växbokvarn och Växbo Bageri som serverar husmanskost och fika. En bygd sprungen ur älvdans, mystik och traditioner. Ett kontrasternas landskap som förbinds av en enda himmelsblå blomma. Linblomman. I vackra Trolldalen, där linklappen stampar takten åt älvorna på ängen och den moderna arkitekturen speglar sig i den gamla kvarndammen är det lätt att fyllas av såväl ro som livslust. Avnjut en måltid bland gamla kvarnar och linberedningsverk. Ta en promenad genom mystik och trollskog. Följ linets väg från blomma till de vackraste linneprodukter. Växbo är platsen där det gamla, det vackra och det nya möts i både tid och rum.

 4. Inger Borg Svara

  Vår huvudstad har mycket att erbjuda. Men det bästa med Stockholm det är för mig att här bor min dotter med familj. Flyger upp i slutet av januari för att fira mitt barnbarn Molly som blir hela 5 år. Dottern föreslog (när jag frågade vad ska jag köpa för present) att vi skulle åka till ett nyöppnat shoppingcenter i Nacka. Där finns en leksaksaffär med grejor som kommer från USA. Jaha båda mina barnbarn får självklart välja vad dom vill he och sen ska vi äta på en Libanesisk resturang. Detta sätter guldkant på min tillvaro. Och jag har sett alla museer och annat som turister vill till godo göra sig. Men inget slår att få rå om sina barnbarn och dottern. En dröm vore att åka till ett hotell med all inclusived nere på Gran Canaria. Lollo och Bernie är toppen. Nej nu får jag allt sluta skriva men just i dag har jag tydligen fått skrivklåda. Kram från Inger Borg Svenljunga

  • Hallin Svara

   Inger Borg. Det är alltid lika härligt att läsa dina berättelser. Det förstår jag mycket väl att det inte är mycket som slår barnbarnen! Jag hoppas din dröm slår in. Snart! Och kram tillbaka!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.