Johanna gästbloggar: Caltagirone – Keramikstaden

Caltagirone är en mycket speciell stad med cirka 39,000 invånare och cirka 40 minuters bilväg från Catania. Staden är känd för sin keramik och sina keramik utsmyckningar runt om i den gamla delen av staden. Stadens namn kommer från arabiskan, Qal at-ghiran eller Qal’at al Gha Rom och betyder Krukborgen. Staden är också på Unsecos världsarvslista. Staden befinner sig 600 m.ö.h. och har spår efter araberna, normannerna och barocken. Tack vare den långa historien i keramiktillverkning skapades 1918 Keramikkonst Institutet och 1958 Keramik Museet i staden. Keramik museet är värt ett besök, där visas krukor från bl.a. bronsåldern och medeltiden då keramiken från Caltagirone blev världskänd. Museet finner ni på Viale Giardini Pubblici.

Vy över Caltagirone, Sicilien

Mest kända och besökta sevärdheten är Scala S. Maria Del Monte. 143 trappsteg i centrala Caltagirone smyckad med majolikkakel från olika tidseran, byggdes i början av 1600-talet och används mest för religiösa evenemang. Majolikkakelplattorna är bemönstrade alltifrån den tionde till tjugonde århundradet. Trappan byggdes för att ansluta den gamla delen av Caltagirone med den nya staden som byggdes på toppen. Trappan är över 130 meter lång, kantas av byggnader och har blivit en symbol för staden och en av dess underverk.

Scala S. Maria Del Monte. 143 trappsteg i centrala Caltagirone

Varje år den 24 och 25 juli belyses trappan i och med med firandet av stadens helgon San Giacomo.

Scala S. Maria Del Monte. 143 trappsteg i centrala Caltagirone

De viktigaste utmärkelserna:
– Augusti 2004 – en rangordning av 100 konstkritiker och experter i Europeiska Unionen placerar trappan som andra plats i Italien och i Europa som åttonde mest populära trappor;
– September 2004 – monumentala permanenta belysningar som anordnades av administrationen resulterade på en andra plats i den internationella tàvlingen ”City people light award 2004”;
– Juli 2005 – en undersökning av ett urval av tusen fans, visar att Scala Santa Maria del Monte är den tredje mest idealiska platsen för fiktion.

Som reseminnen inhandlas självklart keramik fòremål. Kring och uppför trappan finns många butiker som säljer kommersiellt keramik hantverk som är enkla att packa i resväskan. Du kan även få hemlevererat t.ex. ett handgjort keramikbord från de mer exklusiva hantverkarna. I Caltagirone kan du finna keramiktillverkare som tillverkat keramik i generationer till en mer exklusiv kvalite och högre priser. Runt om Sicilien finner du återförsäljare av Keramik från Caltagirone, benämda Ceramiche di Caltagirone.
Fantastisk keramik i Siciilen

Andra sevärdheter

Bro Caltagirone på Sicilien

Duomodi San Giulianos, Caltagirone, Sicilien

Bron byggdes om i barockstil efter jordskalvet 1693 och är smyckad med typiskt färgat kakel. Bron leder till kyrkan San Francesco d’Assisi som grundades på 1100-talet.

Duomo di San Giulianos exteriör var först normandisk och sedan barock innan den byggdes om på 1900-talet. Framsidan är från 1909 och klocktornet från 1954. Inne i kyrkan finns träkrucifix från 1500-talet.

Bästa sättet att se Caltagirone är till fots. Parkera vid Piazza Umberto där de flesta sevärdheterna finns omkring. Caltagirones gamla stad är fylld med små gränder, cafeer, små restauranger och butiker.

Blir du nyfiken att se mer av denna vackra ö? Läs då Johannas tidigare inlägg ”Hälsningar från det vackra Sicilien”.

Gästbloggare: Johanna Siljehagen
Blogg: http://vardagpasicilien.blogspot.se/

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.