Prag – ölen!

Vad kan passa bättre än att avsluta Prag med att berätta mer om deras öl.

Lenka Bohakova bodde tidigare i Sverige men bor och arbetar nu i Prag med turism. här delar hon med sig av sina bästa tips.

Lenka berättar:
Öl dricker man helst direkt på bryggeriet, där ölet är godast!. Givetvis mycket därför att det inte har ”lidit” av transport, men samtidigt är atmosfären annorlunda på ett bryggeri, än på vanlig restaurang.

Strahovsky pivovar

Min storfavorit är Strahovklostrets bryggeri. Här brygger man under året sammanlagt nio sorters öl. Samliga sorter heter St. Norbert, efter klostrets patron. Den bästa ölen här kallas för Amber/bärnstensöl och finns på tappen året runt, tillsammans med mörk lager och IPA. Övrigar sorter är säsongsöl, som påsköl, julbryggd, fasteöl och en höstspecial som innehåller färsk humle och kallas för antidepresant!

Adress: Strahovské nádvoří 301, Praha 1
Spårvagn nr. 20 eller 22 till Pohorelec

U Medvidku

U Medvidku har man också ett mindre bryggeri. Om man vill dricka husets öl måste man se till att sätta sig just i bryggeri-delen. I restaurangdelen, som har mer än 500 platser, serverar man Budweisser/Budvar som bryggs i södra Tjeckien, i Ceske Budejovice. På fredag- och lördagkvällar brukar stämningen vara på topp, med massor av folk, umpa umpa musik , kypare som springer fram och tillbaka med otroliga mängder ölglas och stora tallrikar med mat. Just U Medvidku smakar man det ljuvligaste grillade knäet man bara kan tänka sig.

Adress: Na Perstyne 7, Praha 1

Staropramen

Detta välkända bryggeri ligger i Prag 5 – Smichov, tillräckligt centralt för att enkelt nå om man har lust att besöka bryggeriet. Tyvärr har man nyligen gjort om visningen, och därmed får man inte se den ”riktiga” processen längre, utan egentligen bara en multimedial show som inte är lika rolig att se. Däremot rekommenderar jag varmt bryggeriets restaurang. Här kan man smaka på de olika ölsorterna. Precis som jag skrev i inledningen – öl direkt på bryggeriet är en oförglömlig upplevelse!

Adress: Nádražní 84, Praha 5
Närmaste tunnelbana linje B, Andel.

Pilsner Urquell bryggeriet i Plzen, ca 9 mil från Prag
Har man någon dag över och tycker om öl, så rekommenderar jag varmt att åka till Plzen, där man för 170 år sedan började brygga landets bästa öl Pilsner Urquell. Visningen tar knappt två timmar och är väldigt intressant, just därför att man får se den egentliga gedigna processen, där man verkligen brygger denna härliga dryck. Man får t om besöka lagringskällarna, som sammalagt är 9 km långa, och här smakar man också en riktig specialare, brygd enbart för bryggeriets gäster. Öl lagrat på ekfat, som ölet lagrades förr i tiden.

Adress: U Prazdroje 7, Plzeň

Till sist tipsar Tomas Feurst på Resia i Värnamo om ett ställe man måste besöka. Pivnigalerie är ett ölgalleri som främjar alla de små bryggerier som finns runt om i Tjeckien. Det var ett mycket intressant besök. Detta måste dock bokas förväg. Läs mer på hemsidan och boka på vanek@pivnigalerie.cz.

6 Responses to Prag – ölen!
 1. Mari Stensrud Øverby Svara

  Hei!
  Er ute etter å få kjøpt 4 stk. ølkrus med skriften Staropramen fra bryggeriet i Praha.
  Er dette mulig?

 2. Kliment Zadkevic Svara

  De krogarr ni rekommenderar är riktiga turistfällor
  med dyrt öl och mat. För övrigt Pilsner Urguell är
  idag Europivo(öl) som vanligt tjeckisk ölgubbe dricker inte!
  Det finns massor av mysiga krogar i stan med flera
  sorter starköl som kostar max 35 Kc 0,5 l! Och dessutom med fin husmanskost och internationel. mat!

  • Hallins reseblogg Svara

   Kliment Zadkevic: Jag förstår att du kan det här med restauranger i Prag. Ingen skulle bli gladare än jag om du vill dela med dig och tipsa oss om vilka restauranger du rekommenderar. Maila mig på margareta.hallin@resia.se. Tack på förhand! /Hallin

 3. Daniel Svara

  Bryggeriet uppe i Strahov är en riktig höjadare! Vi kör en pubrunda som vi avslutar där uppe varje lördag kl. 15.30 som jag kan rekommendera- http://czechbeertours.com/pub-hop-prague-mala-strana

  På Prag’s Pub & Ölguide-http://www.praguebeergarden.com/ finner ni en hel del tips på pubar, öl, och bryggerier i Prag.

 4. […] öltraditioner, mat och kultur så präglas staden även av historiska händelser såväl som minne... dryden.se/2015/04/made-in-prague
 5. […] Sale Dragon Pharma for Sale Dragon Pharma for Sale Dragon Pharma for Sale Dragon Pharma for Sale Dra... roids.online/dragon-pharma

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.