Östeuropas oslipade diamanter – Istanbul, del 6

Nu har vi kommit fram till sista delen av Saras önskeresa som hon vann i en tävling som arrangerade tillsammans med Expressen.  Juryn föll för resan – Östeuropas oslipade diamanetr och vi har fåttt följa Sara till Krakow, Livl, Ukraina, Moldavien, Kiev, Ukraina och Odessa, Ukraina.

Sista anhalten på resan är Istanbul.

Sara berättar:
Istanbul är kanske den enda staden på resan som inte behöver introduceras. Det är Turkiets största, belägen vid Bosporen, på gränsen mellan Europa och Asien.

Vår vana trogen tar vi även här lokalt transportmedel från flygplatsen, som vanligt till en billig penning, ca 8 kr. När vi kliver av tåget och ska börja vandra mot hotellet möts vi av extrem värme. Det är minst 35 grader varmt och vi befinner oss i en STOR stad. Hotellet Yigitalp ligger på en kulle, som mycket gör i Istanbul, så svetten lackar när vi till slut kommer fram efter gångmarschen.

Ute på stan njuter vi av vimlet av människor, kebabrestauranger, söta äldre tedrickande män som spelar backgammon. Vi börjar med att inmundiga en kebab!

I vårt område vimlar det av butiker, men shoppandet startar med förvirring. När man vill testa något säger butiksinnehavarna ”four pieces”?! I en av skobutikerna träffar vi äntligen en man som pratar engelska och som förklarar att området vi strosar runt i huvudsak är till för folk som har butiker i andra städer eller länder, de är här för att köpa hem kläder till deras butiker. Därför måste man köpa en S, M, L och en XL av samma plagg och färg. Så ett hett tips är att dra till Istanbul med tre vänner som alla har olika storlekar och fynda bland massa snyggt!

Ett besök till Grand Bazaar, en av världens äldsta marknader, känns obligatoriskt när man är i Istanbul. Jag har sett fram emot besöket och att få jobba på mina prutnings-skills. Vi möts av ett myller av människor och butiker, närmare 3 000 butiker som besöks av mellan 250 000 och 400 000 människor dagligen. Efter 10 minuter på bazaren har vi sett vad som erbjuds (mycket är samma om och om igen) och upplevt scenarion som;

– ” Hey beautiful you dropped something! ”
Man vänder sig då om och försäljaren som har ropat ler och säger
– ”my heart…”

Vi känner vi oss snabbt nöjda, utan några inköp. Istället sätter vi oss på ett mysigt litet fik och dricker turkiskt te som kommer i små glas och kollar på folk. Livet är gött.

På kvällen drar vi till ett område som heter Galata för att äta middag. På vägen träffar vi en turkisk student som är pratsugen. Han berättar glatt om området och vill gärna bjuda med oss på hans favorit vattenpip-hak. Vi är dock dödligt hungriga och avböjer. Vi hamnar på en restaurang där det slutar med kebab för oss båda. En grej vi är lite förundrade över är att man inte får någon sås till/på kebaben… Antagligen är vi för vana vid den försvenskade varianten.

Efter middagen när vi ska ta spårvagnen tillbaka har den slutat gå eftersom klockan har passerat midnatt så det blir taxi. Taxiresan är inte det mest avslappnade eftersom det går sjukt fort med snabba inbromsningar och utan bälte, men men – vi kom tillbaka till hotellet hela.

Sista dagen hinner vi med ett  besök på Aya Sofia som är ett annat sådant där måste när man är i Istanbul. Det är en vacker och enormt stort museum som innan varit både kyrka och moské. Tyvärr är det så lång kö när vi kommer dit att vi inser att tiden inte kommer att räcka. Vi får nöja oss med att ha sett den från utsidan och går till närliggande Blå moskén istället.

Vi strosar runt och insuper atmosfären en sista gång innan vi måste flyga hem och lämna denna supertrevliga stad som vi inte känner oss klara med. Vi vill se mer av stan, ta in på ett hamam, äta fisksmörgås vid vattnet, röka vattenpipa, lära oss att spela backgammon medan vi dricker turkiskt te och ser världsvana ut, men det får bli nästa gång vi åker till Istanbul!

Vi tackar Sara som har delat med sig av sina upplevelser och fina bilder. Jag hoppas att även ni har blivit nyfikna på de här delarna i Europa som kanske inte är lika kända som turistmål?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.