Prag – den magiska staden

Lenka Bohacova bor och arbetar i Prag med turism. Här delar hon med sig av annorlunda sevärdheter!

Gyllene gränden
Redan på 1600-talet bodde Rudolf II:s slottsvakter i denna gränd, som kallades för Guldgatan. Namnet härstammar enligt många legender och myter från att alkemister bebodde gränden, andra tror att guldsmeder verkade här.

Författaren och mystikern Gustav Meyrink placerade hit ett mytiskt hus med namnet ”Vid den sista lyktan”. Huset är synligt bara under vissa nätter, för övrigt ser man bara en kal vägg + en lykta. Om man har tur och ser huset, kliver över tröskeln, så kommer man in i en slags parallel värld, en litterär och mytiskt Prag som ska existera parallet som en stad i en stad.

Golem

Inom judisk folklore är golem en antropomorfisk varelse, skapad av människan av dött material. Begreppet har använts på olika sätt om amorfa, oformliga material i psalmer och medeltida skrifter. Den mest kända berättelsen handlar om hur rabbinen Judah Löw ben Bezalel på sent 1500-tal i Prag skapade en golem av lera.

Enligt legenden skapade Rabbi Loew den konstgjorda människan – Golem – år 5340 i den judiska kalendern, vilket motsvarar år 1580. Han skapade Golem av lera vid Moldaus strand och lade i hans mun en shem, en formel som gjorde denna robot levande. I en annan version ritade han i hans panna det hebreiska ordet Emet (”sanning”). När han suddade bort den första bokstaven blev ordet Met (”död”) kvar.

Golem fick namnet Josele och arbetade som tjänare i Rabbi Löws hus. Han sägs ha varit snäll, lite tafatt men tjänstvillig. Men han talade inte. Varje sabbat plockade Rabbi Löw ut Golems ”shem” och Golem blev livlös. Men en dag glömde Rabbi Löw att avlägsna ”shemen” och Golem började löpa amok i den judiska staden. Han förstörde allt i sin väg med sin övernaturliga styrka tills Rabbi Löw hann komma springande från synagogan och ta ut ”shemen”. Då bestämde sig Rabbi Löw att aldrig mer ge liv åt Golem igen. Den döda kroppen lades på vinden i den Gammal-nya synagogan, där den lär ligga kvar än idag.

Mannen som skapade Golem, Rabbi Löw, fanns i verkligheten. Han var en lärd judisk mystiker som levde under 1500-talet. Berättelserna med honom involverad nedtecknades omkring 200 år efter hans död.

Prags spöken, andar och alla andra onaturliga varelser

Varje gathörn har sitt spöke, knutet till någon speciell händelse. Berättelserna har gått från mun till mun i århundraden och t om dom minsta barnen känner till dom vanligaste legenderna.

Ett spöke som har anknytning till Sverige rasar runt på hörnet mellan Jansky vrsek och Nerudova-gatan. Vid midnatt varje fredag rider en huvudlös ryttare runt, hållandes sitt huvud i håret. Han svänger med huvudet som om han letade efter nånting runt omkring. Legenden säger, att ryttaren är anden till en svensk soldat från 30-åriga kriget, som hade stulit värdeföremål i en kyrka. Lillside-borna fick tag i honom, dömde och avrättade honom för helgerån och begravde honom som en brottsling bakom kyrkogårdsmuren. Därav fick hans ande inte frid efter döden, han rider runt och ofredar folk om fredagsnätterna, samtidigt som han letar efter sin skatt.

Avrättningen vid gamla stadens torg 1621

27 herrar (ledare för ständernas uppror) avrättades på midsommarafton år 1621, på Gamla stadens torg. Man kan idag se 27 vita kors i gatustenen, på samma plats där herrarna avrättades. Efter halshuggningen lade man 12 utav huvuderna i järnkorgar, och ställde ut dem på brotornet i Gamla stan, för att avskäcka andra från liknande försök. Man tog inte ner dem förrän efter 10 år, år 1631.

Herrarnas phantomer kan man förnimma på årsdagen varje år sedan dess, hur de går från St. Salvator-kyrkan till Gamla stans torg och Astrologiska uret, för att se om urets maskin fungerar som den ska. Om så är fallet är det goda tider, och Tjeckiens folk mår bra.

Om astrologiska uret stannar sista dagen, dvs på nyårsafton, har Tjeckien svåra tider att vänta. Sist stannade uret på nyårsafton 2001, och nästföjande år drabbades Tjeckien utan en jättelik översvämning, med många omkomna och otroliga skador i både städer och mindre samhällen.

Alkemister
Jansky vrsek nr. 8 kan man besöka Alkemist museum, för att bättre föstå vad alkemister sysslade med. Bland annat ville man framställa en homunkulus, dvs en liten människa med hjälp av blod och sperma. Framställning av guld var också ett av målen, alkemister var samtidigt också dåtidens läkare då de hade stor kunskap om örter och människokroppen. För att inte tala om livselixiret…

I detta hus var den framstående alkemisten Edward Kelley verksam på 1600-talet. En av dom äldst bevarade trapporna i Prag, konstruerad som ”livets spiral” tar oss upp till hans laboratorium. Vi lär mer om vad en homunkulus var, ser olika mystiska procedurer…, framställningen av ”den vises sten”…och mycket annat.

Djävulens pelare eller Zardans stenar på Vysehrad

Enligt berättelsen skulle djävulen Zardan överföra, på St. Petrus begäran, denna pelare från Rom till Vysehrad. För att göra det extra svårt för honom, skulle så ske före prästen avslutade gudstjänsten i St. Petrus och Paulus kyrkan. Zardan lyckades inte med uppgiften, också mycket därför att St. Petrus knuffade honom ner i Venedig-lagunen flera gånger. Djävulen Zardan, när han väl hade kommit fram med pelaren(vid detta laget i 3 bitar), insåg att han hade kommit för sent. I rent raseri kastade han pelaren och denna for genom taket in i kyrkan… Ett hål i taket skulle ha funnits där i många år efter händelsen.

Idag kan vi se dem i Vysehrad parken utanför kyrkan.

Ingen har lyckats att lösa gåtan, varför pelarna har några grader högre temperatur är luften runt omkring, varför det osar stark av svavel om man drar en tändstiska över stenarna…. Känsliga personer kan även känna att stenarna vibrerar, utstrålar energi.

Detta är bara en bråkdel av alla mystiska ställen, spöken, varelser, händelser, legender och sägner om och i Prag.. …

Chansen är stor om man promenerar runt efter mörkrets inbrott, ensam bland gaslyktornas sken att man ser något ingen annan ser, kanske från den parallela staden från andra sidan….!

One Response to Prag – den magiska staden
  1. Billige Hotell Svara

    trevlig och intressant inlägg

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.