Prag – att äta

Resia i Jönköping samarbetar de mycket med Lenka Bohakova som tidgare har bott i Sverige men nu bor i Prag. Lenka har delat med sig av flera bra tips om Prag.

Att äta den lokala maten när man reser tycker jag absolut hör till. Här berättar Lenka och några av våra medarbetare vad man inte bör missa när man är i Prag.

Lenka berättar:
Jag kommer att berätta mer om bryggerierna man bör besöka när man är i Prag. När man är där så ska man absolut pröva en tjeckisk delikatess som kanske inte låter så lockande i svenska öron!

Men dom som vågar beställer in ett grillat fläskknä, eller fläsklägg som det heter på svenska. Det är en rejäl portion och smakar som den ljuvligaste julskinkan. Till köttbiten äter man pepparrot, senap, feferoni, och bröd… Helst bör detta sköljas ner med färsköl. Finns det inte färsköl så väljer man Pilsner Urquell. Om man till det även får höra umpa umpa-musik, då har man hamnat på en äkta tjeckisk afton. Räkna med att stämningen på topp!

Några varmrätter jag kan rekommendera:
Knedlo vepro zelo –
ugnsbakad karré/fläskkött med surkål och knödel.


Knödel är ett vanligt tillbehör till kötträtter i Prag.

Vanligtvis får man smaka olika sortens knödel, som tex brödknödel som tillverkas med samma deg som till vitt bröd men som kokas istället för bakas i ugn. Potatisknödel liknar våra svenska kroppkakor, men här i Prag utesluter vi ofta fläsket.

Panerad och friterad edamerost med potatis och tartarsås är en klassiker, som särskilt barn tycker om.

Svickova – ugnsbakat nötkött med ljuvlig gräddsås och givetvis knödel är också en klassiker man inte ska missa om man gillar husmanskost.

Gulas s bramboraky – gulash av nötkött, välkryddad sås med röd paprika, peppar, kummin ibland mejram. Rätten har sitt ursprung i Ungern och heter där perkelt.. Det är godast med potatisplättar men knödel är också vanligt.

Sofia Kronvall (f.d. anställd) arbetar på Resias markandsavdelning och hon kunde vid sitt senaste besök i Prag konstatera att de bästa restaurangerna ligger bortom turistgatorna. Maten smakar gott och priserna är betydligt lägre. Till ölen beställde hon gärna in en kallte platte som är ett urval av kalla delikatesser. Till ölen smakar det också gott med den picklade ”falukorven”.

En sak att prova till kaffet på maten är Becherovka som är en slags snaps som smakar pepparkakor!

Till sist måste jag tipsa om godaste efterrätten som inte brukar kosta mycket. Pannkakor med blåbär!

Vi kommer också att tipsa om flera bra restauranger i Prag. Håll utkik!

Boka paketresa till Prag

One Response to Prag – att äta
  1. [...] otroliga mängder ölglas och stora tallrikar med mat. Just U Medvidku smakar man det ljuvligaste grilla... blogg.resia.se/2012/11/30/prag-olets-land

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.