Östeuropas oslipade diamanter – Odessa, del 5

Sara var med i vår tävling tillsammans med Expressen där man kunde vinna resan som inte fanns. Saras resa till Östeuropas oslipade diamanter imponerade på juryn. Läs Saras berättelse genom Krakow, Livl, Ukraina, Moldavien och Kiev, Ukraina.

Nu har resan gått vidare till Odessa i Ukraina.

Sara berättar:
Odessa är en hamnstad vid Svarta havet, bland annat känt från filmen ”Pansarkryssaren Potemkin” där en massaker utspelades på en trappa i en välkänd sekvens med en barnvagn.

Vi landade i Odessa, några timmar försenade, med höga förväntningar på staden och stranden. Vi delade taxi med några schweizare som också hade rest i Moldavien innan. Spännande att jämföra upplevelser. Hotel Londonskaya, som vi bodde på, var underbart! Det låg precis vid Potemkin-trappan och interiören var fantastisk!

Odessa påminner om en stad vid medelhavet med sina franska och italienska influenser.

Det var rätt klurigt att hitta i Odessa då gatorna och kvarteren är mycket lika varandra. Att kartan är på vårt latinska alfabet och gatunamnen på kyrilliska gjorde det inte lättare…

Det var lagom varmt, jag hade förväntat mig 45 graders värme, men det hölls sig kring 35 gradersstrecket.

Tydligen är vattnet runt Odessa inte det renaste och det rekommenderas inte att man badar. Dock gör alla det ändå och vi kunde inte låta bli att inte doppa oss. Stranden som vi hittade var heller ingen höjdare men vi var nöjda ändå. En hel dag på stranden med bok och sol= perfekt!

Vi hittade ett litet bohemiskt café som var jättemysigt.

Odessa verkar vara lite av ryssarnas paradis.

Vi hade hört att alla ukrainare älskar att äta Salo. Det är också högst oartigt att säga att man tycker att det smakar illa till en ukrainare. Salo är alltså rent grisfett… Tyvärr måste jag säga att det kan ha varit något av det äckligaste jag någonsin ätit… Men viktigt att smaka : )

Jag kan verkligen tänka mig att åka till Ukraina igen, nästa gång till Krim-halvön!

Resan börjar närma sig mot sitt slut och den sista staden att besöka är Istanbul. Häng med!

2 Responses to Östeuropas oslipade diamanter – Odessa, del 5
  1. Freedomtravel Svara

    Kul att se bilderna från Odessa! Vi var där några dagar, solade och badade och tog oss ner i de underjordiska gångarna som löper under hela staden. Sedan fortsatte vi med tåg till Yalta!

    • Hallin Svara

      Freedomtravel: Ah, vad spännande. Jag har helt klart blivit sugen på att s emer av Östeuropa. Var ju Polen runt förra året och fick verkligen mersmak.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.