Prag – ta sig runt

Vi har redan pratat om att man klara sig väl med ett par sköna promenadskor när man är i Prag. Men ibland behöver man ta sig längre sträckor eller låta fötterna vila.

Från flygplatsen
Från flygplatsen åker man billigast med lokaltrafikens bussar/tunnelbana:
Buss nr 100 till tunnelbanans gula linje B – ZLICIN och sedan vidare beroende var man bor
Buss nr 119 till tunnelbanans gröna linje A – DEJVICKA

I ankomsthallen köper man biljett för 32 CZK som man stämplar på bussen, och denna är sedan giltig i 90 min inklusive byten. Man kan även lösa bijett på bussen för 40 CZK.

Inom staden
Man kan använda sig av spårvagn, buss, tunnelbana och linbana inom stadens gränser. Trafiknätet är välutbygggt och det är väldigt enkelt att ta sig fram. Generellt går samliga linjer mellan ca 4:30 på morgonen till midnatt, sedan finns det speciella nattbussar+spårvagnar att anlita efter midnatt.

Biljetter
32 CZK för resa upp till 90 min, inklusive samliga byten
24 CZK för resa upp till 30 min, inklusive samliga byten
110 CZK för resor inom 24 timmar
310 CZK för resor inom 72 timmar

Samliga biljetter måste stämplas vid påstigning!
Biljetter köpes på tobaksaffärer, i gula biljettautomater ute i staden, på tunnelbanan eller bussen, OBS! INTE på spårvagnen.

Här kan du läsa mer om lokaltrafiken.

Den nostalgiska linjen nr. 91

 

En sightseeing i en historisk spårvagn vanligtvis från 1906-1910 kan vara ett tips att förgylla dagen med. Den historiska linjen 91 går lör+sön varje hel timme från VOZOVNA STRESOVICE, genom staden och tillbaka igen. Man kan hoppa på och av efter behag. Här kan du läsa mer.

Taxi
Har man möjlighet att ringa efter taxi, är detta det bästa sättet för att undvika att bli lurad. På AAA talar man engelska i växeln, och man får på begäran också ett ca pris för resan.

Tel: 222 333 222

Vinkar man på en taxi på gatan, är det fortfarande bättre att göra upp om priset före man kliver ombord, för att vara på den säkra sidan. En resa inom stadens centrum ska inte kosta mer än 250 CZK. Till flygplatsen ca 450 CZK

Transport ut från staden
Tåg vanligtvis från Centralstationen – HLAVNI NADRAZI (finns på linje C)
Buss vanligtvis från Bussterminalen – AUTOBUSOVE NADRAZI FLORENC (finns på linje B och C)
Här kan du hitta tidtabeller.

2 Responses to Prag – ta sig runt
 1. Jenny Svara

  Tack för intressant och inspirerande läsning. Jag åker till Prag på Torsdag och uppskattar dina tips! Mycket bra reseguide.

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Jenny,

   Så kul att höra. Just Prag har jag varit i flera gånger och jag vet att det finns riktigt många bra tips här. Hoppas att du får det riktigt bra och att du får användniong för tipsen!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.