Följ med till Indien

För några veckor sedan anordnades en studieresa till Indien med Indienresor. Inger Bergermo (f.d. anställd)Resia Stenungsund följde med!

Med en hel del förutfattade meningar om Indien bestämde jag mig ändå för att följa med på resan till detta sagoomspunna land. Anser att jag är mycket berest efter 37 år i resebranschen och har sett många länder runt om i världen. Indien har på något sett aldrig lockat mig men nyfiken som jag är på främmande länder och kulturer åkte jag i väg.

Det jag fick uppleva på denna resa slår allt jag tidigare varit med om. Indien visade sig vara helt oemotståndligt och jag längtar redan tillbaka!

1,2 miljarder invånare och flera hundra språk
Indien har 1,2 miljarder invånare på 3 288 000 km2. Här finns flera hundra språk och 28 delstater. Ca 70 % av befolkningen bor på landsbygden i mer än 600 000 byar. Resten bor i ca 200 städer och större samhällen. Medelåldern har ökat på senare år till för kvinnor 68 år och män 62 år.

Smidig resa till Delhi
Vi reste snabbt och smidigt med Finnair till Delhi, Indiens huvudstad som har ca 14 miljoner invånare. Flygtiden endast 7 timmar från Helsingfors och tidsskillnaden 4,5 timme. Ett myllrande folkliv mötte oss redan på flygplatsen, och dessutom vår eminenta indiska reseledare som guidade oss under hela vår vistelse.

Redan tidigt på morgonen åkte vi med en cykelrickshaw genom gränderna i Gamla Delhi. Helt galet overkligt. Ett virrvarr av elledningar som mest liknade ett spindelnät över huvudet på oss. Kor och hönor blandat med färgstarka kvinnor som satt på gatan och sålde frukt, grönsaker och kryddor. Massor av människor som försökte ta sig fram. En charmerande röra av allt möjligt kan man nog säga.


Old Delhi


Elledningar kors och tvärs i Old Delhi.

New Delhi bjuder på en mängd sevärdheter bland annat presidentpalatset, India Gate och den stora sunnimoskén Jama Masjid, Indiens största moské. Staden har stora vackra grönområden som ger luft till staden.

Jaipur – den rosta staden
Redan vid lunchtid var vi på väg mot Jaipur, den rosa staden. Vi körde på något som liknade en motorväg med helt galen trafik åt alla håll. Det var spännande att se landsbygden och de små orterna vi passerade. Alla med ett myllrande folkliv och basarer. Mycket såg mer eller mindre förfallet ut men hur som helst verkade det mesta fungera.

Jaipur visade sig vara en mycket vacker och charmerande stad. Stora murar omringar en stor del av staden. Mitt ute i den vackra sjön som Jaipur är byggd runt ligger ett stort palats som fungerade som sommarresidens till maharadjafamiljen. Vi begav oss vidare till den stora fästningen uppe mot bergen, Amber Fort. Hela vägen upp till fortet fick vi ta oss med hjälp av elefanter som bar oss på ryggen i en stor korg. Det var här kungen och hovet höll till. Byggnaderna är otroligt vackra. De stora salarna, trädgården och den mäktiga utsikten över dalen nedanför tog nästa andan från oss.

I den gamla delen av staden besökte vi givetvis Maharadjapalatset. Här kunde vi även skåda kläder som har burits av maharadjaer och deras familjer genom tiderna. Otroligt fascinerande. Vi fick även se de väl kända ”Vindarnas Palats”.


Vindarnas tempel. Jaipur.


Maharadjapalatset, Jaipur.

Även köplusten fick sitt. Vi besökte ett mattväveri där vi fick se hur indierna knyter sina vackra mattor. En sidenmatta med täta knutar kan ta många år för en person att göra.

Jaipur är också känd för smycken och framför allt silver så ett besök i en smyckestillverkare/butik var inte helt fel. I basarerna prutar man helt vilt och kan köpa allt mellan himmel och jord. Lite svårt att ta sig fram bland kor, rikshaws, tuck-tucks och bilar av alla de slag, men det fungerade. Alla är så vänliga och trevliga och det var faktiskt riktigt roligt. Hade lätt kunnat stanna här en dag till.


Sidenmattor tillverkas.


Ormtjusare.

Bharatpur
Bussresan till Bharatpur tog ca fyra timmar på en relativt smal väg. Det är vänstertrafik i Indien men vissa verkade inte ha förstått att hålla sig på sin sida. Efter en minst sagt hisnande resa kom vi fram till dagens mål och startade med ett besök i nationalparken. Det var ca 37 grader varmt och våra cyckelrikshawkillar fick trampa på ordentligt. Här var det som en vacker oas med massor av framför allt fåglar. Vi fick se tusentals stora storkar bland annat.

Efter att ha checkat in på vårt hotell eller palats, som det faktiskt var, fick vi möjlighet att ta oss ett svalkande dopp i den stora vackra poolen. Palatset är byggd 1887 av Raja Ragunath Singh en yngre bror till Maharaja Ram Singh som var ledare i Bharatpur på den tiden. En fantastisk byggnad.

Agra – Taj Mahal
Nu var det dags för Agra och resans höjdpunkt Taj Mahal. Denna kärlekens mausoleum är något av de vackraste byggnadsverk jag någon sett. Inte svårt att förstå att Taj Mahal och den tillhörande trädgården är byggda i enlighet med de beskrivningar av paradiset som finns i Koranen. Man får tårar i ögonen och får nypa sig i armen. Är man verkligen här!


Inger framför Taj Mahal – en av världens vackraste byggnader. 

Efter det väntade en god lunch på en restaurang inne i Agra, maten var förövrigt riktigt god under hela resan, ingen blev magsjuk eller fick några andra besvär.

Vi besökte även det röda fortet, Agra Fort som byggdes på 1500 talet. Det var härifrån som kejsarna Akbar,Jehangir och Shah Jahan styrde sitt rike då Agra var huvudstad i mogulriket.

Tåg tillbaka till Delhi
Fram på kvällen väntade nästa upplevelse, expresståg på två timmar mellan Agra och Delhi. Tåget hade nog sett bättre dagar men var helt OK. Värre var det att det var rätt så försenat och att tiden på perrongen i väntan på tåget var påfrestande. Många barn, som inte hade det så bra, äldre kvinnor som satt på golvet och hoppades på att få en slant. Tiggare och lemlästade hade vi givetvis sett lite här och där under resan men här blev det påtagligt på något sätt.

Många minnen och ny resa
En fantastisk och minnesrik resa. Proffsigt upplägg! Jag kan verkligen rekommendera Indienresor och deras kunniga guide som berikade oss med sina kunskaper. Min förhoppning är att kunna ”skicka” många av mina kunder till Indien. Självklart kommer jag att resa tillbaka och se mer av vad landet har att bjuda på.

I slutet av januari kommer jag att ha en Indienkväll på Fregatten i Stenungsund tillsammans med Indienresor. Kommer även att arrangera en Resia-resa till Indien nästa höst där jag själv följer med. Kontakta gärna Inger om du vill veta mer. Med på resan var även Linda Carlsson (f.d. anställd) på Resia i Trollhättan som har tagit de fina bilderna.

2 Responses to Följ med till Indien
  1. Tess Svara

    Kul att läsa om din resa! Jag ska också till Indien för första gången snart. Var bodde ni i Delhi?

    • Hallin Svara

      Tess: Så spännande. Jag blev själv riktigt sugen på att resa dit efter att jag läst INgers berättalse. Jag skickar frågan vidare till henne.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.