Östeuropas oslipade diamanter – Kiev, del 4

Saras resa genom Östeuropa går vidare. Vi har tidigare varit i Krakow, Livl, Ukraina och Moldavien. Idag ska vi få veta mer om Kiev som blev väldigt omtalat under fotbolls-EM i somras.

Sara berättar:
Vi hade sett framför oss en stad i fyra nyanser av grått men så var det absolut inte. En vän till oss hade tidigare besökt Kiev och hade lite diffust tipsat om de gamla och nya husen, inte de halvgamla. Ett annat tips vi fick var att ta oss till det lite mer bohemiska kvarteret Podil. I stort så var Kiev var verkligen över förväntan!


Tunnelbanan var brant och låg djupt under jorden!

Vårt hotell – Hotel Rus – låg högt på en kulle, bredvid Kiev Dynamos arena, med milsvid utsikt från rummet. Hotellbuffén var bra med många olika val och goda croissanter.

 Besök Saint Sophia-katedralen. Väldigt vackert område med en otrolig kyrka!

Vi besökte gågatan Chresjtjatyk och promenerade till Självständighetstorget. De breda trottoarerna är så gott som alltid fulla med folk på kvällarna, och på söndagar blir även själva gatan ett promenadstråk när den stängs av för biltrafik.

På väg till Podil gick vi lite ”på känn” och blev mer och mer hungriga (och öl-sugna) och lyckades hamna på en kvartersrestaurang som såg spännande ut på utsidan. Väl inne var den ännu mer spännande och speciell och inredd som en ukrainsk lantstuga FULLT med krimskrams och utklädda servitriser. När vi fick notan insåg vi att det var lite dyrare än andra restauranger i Kiev, pistagenötterna som vi tagit som tilltugg till ölen gick på en svensk hundring! Trots det var besöket väl värt. Namnet på restauranten är Shchekavytsya.

Är man i Podil bör man ta sig mot Andrejevskij-sluttningen (Andriyivsky Uzviz) och se på St Andrews kyrkan. Mysig pittoresk promenad uppåt! Dagtid full av försäljare, kvällstid lite lugnare. Ett av de äldsta distrikten i Kiev.

Tyvärr hade vi bara en dag i Kiev så snart bar det av mot Odessa. Till flygplatsen delade vi taxi med två unga Kievbor som skulle till Grekland på semester. De vittnade om att det hade varit hektiskt under EM-veckorna…

Nu drar Sara vidare till hamnstaden Odessa. Häng med!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.