Prag – historiska sevärdheter

Här delar Lenka Bohakova, som bor i Prag, där hon är en av våra agenter som vi samarbetar med. Lenka flyttade till Sverige när hon var 11 år men åkte tillbaka till Prag 1991 när hon var 21. Där träffade hon kärleken och blev kvar. Hon har arbetat som guide under alla år men har på senare tid startat sin egna resebyrå. Vi har fått ta del av Lenkas tips här i bloggen.

Idag delar hon med sig av det historiska Prag med minnesmärken men under måanden så kommer fler tips. Häng med!

30-åriga kriget
Visste du att 30-åriga krigets sista slag mellan den belägrade svenska armén och den tillfälligt sammansatta armén av Prags studenter av judar utspelade sig 1648 på Karlsbron? Under detta slag förstördes brotornets (på Gamla stan-sidan) västra fasad.

Denna målning, som väldigt realistiskt skildrar slaget på Karlsbron finns att se i Bludiste, spegellabyrinten som finns uppe på Petrin-berget.


Bild lånad här.

Andra världskriget
Mordet på Reinhard Heydrich
På hösten 1941 utnämndes Reinhard Heidrich till Reichsprotektor över Böhmen und Mähren, och han blev härmed den mäktigaste mannen på tjeckisk mark. Hans styre var från början brutalt, och han var en fruktad man.

På morgonen den 27. Maj 1942 kördes Heidrich av sin personliga livvakt Oberscharfuhrer Klein i sin öppna Mercedes från sitt hem norr om Prag till sitt kontor i Hradcany. Tre tjeckoslovakiska agenter (från England landsatta med fallskärm) hade intagit sina positioner. När bilen saktade in i kurvan, tog Gabcin fram pistolen och försökte att skjuta, men vapnet hakade upp sig. Då slängde en annan agent, Kubis en handgranat mot bilen. Heydrich sårades av granatsplittret, och dog 8 dagar senare av blodförgiftning på sjukhus.

Detta var det enda attentat som dom allierade gjorde mot någon ledande nazist, och denna händelse var en stor framgång i motståndsrörelsen historia. Hämden kom givetvis väldigt snabbt.

Sammanlagt sju man hittades av Gestapo i kryptan på St. Kyrrilos och Methodeus-kyrkan på Resslova-gatan. Tyskarna försökte med alla medel få ut agenterna levande, men pga kraftigt motstånd nerifrån kryptan misslyckades dom. Agenterna tog till slut sitt liv för att undvika att falla i nazisternas händer. En utställning av denna händelse finns idag i samma krypta, som man har bevarat i oförändrat skick sedan händelsen 1942.


Kryptans ventilationsfönster med skotthål, som tyskarna lämnade efter sig.
Agenternas misslyckade försök att gräva si gut från kryptan (mot avloppet).
Bilder lånade här.

Lidice, ca 2 mil från Prag (i närheten av flygplatsen)
Dagen efter Heydrich begravning brändes hela orten Lidice, männen mördades på plats, kvinnor och barn blev förda till koncentrationsläger. Resterna av samhället jämnades med marken. Samma öde mötte två veckor senare en annan by, Lezaky.


Bronsstatyn skildrar alla 82 barnen från Lidice, som mördades med gas i koncentrationsläger.
Bild lånad här.

Terezín, ca 6 mil från Prag
Fästningen Theresienstadt byggdes i slutet av 1700-talet under den österrikiske kejsaren Josef Josef II, och blev uppkallad efter hans mor Maria Theresia.

Under första världskriget hölls Gavrilo Princip, mannen som 1914 dödade den österrikisk-ungerske ärkehertigen Franz Ferdinand vid skottet i Sarajevo, fången här, han avled 1918.

Under andra världskriget var Terezín/Theresienstadt ett judiskt getto. Ett år efter nazisternas annektering av Böhmen och Mähren hade Lilla fästningen i Theresienstadt börjat användas som fängelse av Gestapo och 1941 inrättades i en del av huvudfästningen, garnisonsstaden, ett uppsamlingsläger för judar. Den lokala tjeckiska befolkningen tvångsförflyttades undan för undan och 1942 blev hela den muromgärdade garnisonsstaden ett koncentrationsläger och getto. Man beräknar att cirka 30 000 personer mördades här.Terezín har ett framstående museum om förintelsen – Památnik Terezín (Minnesmärket Terezín).


Teresienstadt. Bild lånad här.

Kommunistepoken 1948-1989

Monumentet till kommunismens offer
För bättre förståelse av vad det innebar att leva bakom järnridån får man om man besöker Monumentet tillägnat kommunismens offer, som finns i närheten utav linbanan på Újezd, Praha 1. Monumentet illustrerar på ett utmärkt sätt de 41 år som Tjeckoslovakiens befolkningen levde under kommunismens diktatur.

På en platta nedanför trappan kan man läsa följande:
205 486 personer dömdes i politiska mål (uppkonstruerade processer)
248 personer avrättades (genom hängning)
4500 dog under sitt fängelsestraff av undernäring, misshandel etc
327 dog under flyktförsök
170 938 personer emigrerade till andra länder

Själva trappan är konstruerad så att det ska vara svårt att tungt att ta sig upp för den, för att besökaren lättare ska förstå hur svårt och tungt det var att leva under dessa år. Statyerna högst upp visar sedan en mans silhuett när han kommer in i ett kommunistiskt fängelse, av vad som blir kvar av honom när han har avtjänat straffet

Student massakern – 17 november 1989
Den 17 november 1989 drog ett 50 000 man starkt, officiellt tillåtet demonstrationståg neder Narodni Trida med avsikt att nå Vaclavplatsen. Halvvägs nerför gatan stoppades de av den hatade kravallpolisen, vita hjälmarna och röda baskrarna. Under vad som måste ha känts som timmar uppstod ett stillestånd då studenterna satte sig ner och vägrade lyda polisens order om att skingra sig, några tom började dela ut blommor till poliserna. Plötsligt, utan förvarning gick polisen till attack, och det som senare blev kännt som Massakern utbröt.

Under valvbågarna på Narodni 16 finns ett bronsrelief till minne för alla dom hundratals människor, som fick föras till sjukhus efter oroligheterna.

One Response to Prag – historiska sevärdheter
  1. sven axelsson Svara

    En fråga om bronsreliefen, masaker: Jag vet lite om vad som hände 1939 och 1989. Men 2009 får ni gärna förklara.
    Jag har ju varit där och tittat. Fanns verkligen årtalen med under händerna, minns jag fel eller har de kommit dit senare?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.