Egypten, Hurghada – fantastiska utflykter

Efter den arabiska våren då Egypten med sina semesterresmål plötsligt fick stänga har det nu sannerligen tagit ny fart. Många är de som uppskattar den korta flygresan, värmen, havet och inte minst alla utflykter. Jag undrar om det finns något resmål med så kort flygsträcka som erbjuder så mycket?!

Havet – snorkling, dykning och båtturer
Om du har funderat på att ta dykarcertifikat eller redan har så har du verkligen kommit rätt. Här kan du gå kurser som vara under hela semestern eller några dagar. Har du redan dykcertifikat så finns det flera olika turer att åka med på. För dig som snorklar så har du rev precis utanför badorterna men du kan också åka med lugna båtturer där det finns tid för snorkling och bad. Du kan även åka med på snorkelturer med delfinsafari. Om du inte alls vill snorkla men ändå se livet under vattnet kan du åka på en tur med en glasbottnad båt.

Tycker du vattenland med rutschkanor och andra nöjen är det bästa som finns så det flera olika parker.


Perfekt snorkelvatten i Röda Havet, Egypten.

Öken
Egyptens öken är stor. Följ med på en tur med 4-hjuling och kör upp- och nedför sanddynerna. Vill du ha en mer stillsam tur så följer du med på en kameltur. Mer romantiskt blir det om du väljer turen som går på kvällen till ett beduinläger. Här får du äta middag under bar himmel samtidigt som du njuter av stjärnhimlen.  


Följ med på en kvällstur på kamelryggen.

Abu Simbel och Assuan
I Assuan byggdes en damm på 60-talet för att reglera Nilens vattenmassor. Under turen ingår en tur på denna damm samt på Nilen där man gör flera stopp för att titta på intressanta sevärdheter. I Assuan njuter du av hisnande vackra vyer och här finns både antika tempel och moderna stadskvarter. Staden är även känd för sin röda granitsten som användes när man byggde Giza-pyramiderna.

Abu Simbel är ett världsarv där man tittar närmare på de gigantiska klipptemplen och Ramsesstatyerna.

Luxor
Även Luxor ligger vid Nilen och kallades förr Thebe. Här har människor levt i många tusen år och under den egyptiska högkulturen var staden centrum för faraonernas makt. Praktfulla tempel, skulpturer och kungagravar har bevarats från den tiden. Här vandrar du i fotspåren på Ramses II, Tutmoses III, Hatschepsut och många andra stora faraoner, vars bedrifter och livshistorier finns inhuggna i templets väggar.


Konungarnas dal, Luxor.

I Luxor finns även Konungarnas dal, som är ett stort gravområde där tre generationer av faraoner från över en 500 år lång tidsperiod vilar. I gravkamrarna finns väggmålningar som visar hur man levde förr. Tyvärr har de flesta gravar plundrats på sitt innehåll av gravskatter, så det är främst de praktfulla bilderna man beundrar. Den enda grav arkeologerna funnit helt intakt är Tutankhamuns. Dessa skatter finns nu på Egyptiska museet i Kairo. Man kan även besöka Drottningarnas dal som är en imponerande byggnad med långa pelarrader i gyllene sandsten som nästan tycks smälta ihop med den bakomliggande klippan.

Kairo
Det finns flera olika sätt att besöka Kairo. Om du väljer 1-dagsturen så är det uppstigning tidigt och hemkomst sent. Väljer du 2-dagarsturen så är restiderna mer bekväma. På båda utflykterna får du naturligtvis se Giza-platån med de berömda pyramiderna och sfinxen. Egyptiska museet är fantastiskt med sina rika skatter. Förutom innehållet i Tutankhamuns grav så finns här cirka 150.000 föremål, bl a mumier, tempelgåvor, statyer och guldskatter. 


Se pyramiderna och sfinxen i Kaioro.

Även ett besök på den stora marknaden, Khan-el-Khalili ingår. Här kan du hitta allt från kryddor och orientaliska mattor till moderna elektronikprylar. Ett besök i Kairo lämnar ingen oberörd. Här bor 15 miljoner människor, många av dessa bor i gravar på gamla kyrkogårdar. Trots att avståndet till Sverige inte är så långt så drabbas man av en stor kulturkrock.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.