Bangkokinfo gästbloggar – Transportguide runt Bangkok (Del III)

Skytrain
Lokala pendeltåget som kallas BTS (Bangkok Transit System) i folkmun öppnade efter många års försening i slutet av 1999. Även om sträckningen är relativt begränsad med sina två linjer så kan man ta sig långt i de centrala delarna av staden. Sedan de två stationerna öppnade till andra sidan av den stora Chao Phraya floden i maj 2009 har antalet passagerare ökat ordentligt. 2011 öppnade även fem nya stationer längs Sukhumvit, vilket också ökade på passagerarantalet ytterligare.

Tågen skär som en kniv genom smör när de susar genom staden tolv meter upp i luften och det är sällan lång väntetid på nytt tåg. Man kör från 06.00 till 24.00 varje dag.

Priser från 15 baht per resa. Olika sorters pass finns tillgängliga om man stannar några dagar. Med ett pass i handen slipper man också köa för växling till mynt i rusningstrafik.

Bangkok pendeltåg

Med pendeltåget genom Bangkok


Tunnelbana

Underjordiska tunnelbanan MRT (Mass Rapid Transit) är ett bra komplement till BTS och de två olika systemen möts på ett flertal ställen. Ett imponerade ingenjörsbygge 23 meter under jorden. Rent, fräscht och kallt med luftkonditionering på högsta fart. Än så länge är bara den blå linjen mellan Bang Sue och tågstationen Hua Lamphong öppen men flera andra är planerade och några under konstruktion. Man kör mellan 06.00-24.00 alla dagar.

Airport Rail Link
Som alla andra spårburna transportmedel var även Airport Rail Link kraftigt försenad när den öppnade i mitten av 2010. Man har två linjer som går längs med varandra. Den röda express line går direkt från flygplatsen, utan stop, in till Makkasan i centrala Bangkok där man smidigt kan byta till tunnelbanan MRT. Den blåa city line stannar vid 8 stationer och fortsätter bort till Phaya Thai där man kan byta till Skytrain. Man har även infört en expresservice hela vägen från flygplatsen till Phaya Thai.

Den har varit ett rejält lyft för områdena på väg ut till flygplatsen som fått stationer. Billigare, och under rusningstrafik, även snabbare en taxi. Framförallt att föredra om man reser med lättare bagage. Man kör inte dygnet runt ännu, utan mellan 06-24 som MRT och BTS.

BRT
BRT (Bangkok Bus Rapid Transit system) utgår från BTS-stationen Chong Nonsi och kör över till Ratchapruek på Thonburisidan av floden. Det är grön-gula bussar som kör i egna filer och har egna stationer. Funkar helt ok om du bor längs rutten. Kostar som vanliga aircon-bussen fast är snabbare. Fler linjer är inplanerade framöver.

Flodbåt
Flodbåten på Chao Praya river är ett bra sätt att förflytta sig hyfsat snabbt och för att se staden från ett annat perspektiv. Floden är en viktig del av stadens puls då varor och människor förflyttas på längden och tvären dygnet runt. De har sammanlagt runt 30 pirer som de stannar vid. Biljetter kostar mellan 9-32 baht beroende på sträcka och köps ombord eller på piren. Vid pirer som många turister använder såsom den vid Chinatown och Saphan Taksin finns engelsktalande personal som hjälper dig att komma med rätt båt. Båtarna kör från 06.00-18.00 ungefär.

När man kommer ner till piren vid Saphan Taksin-bron så finns det ett bås som erbjuder Tourist Boat Service. De säljer ett heldagspass för 150 baht. Vi ser ingen fördel till denna service alls. Du skulle behöva åka fem långa resor på floden på en dag för att det skulle vara billigare. Vem gör det? Vi ser detta som en dold scam riktad mot turister.

Kanalbåt
Kanalen Saen Saep är ett smart sätt ta sig till eller från Banglamphu (där Khao San Road ligger) ända upp till Bang Kapi-distriktet. Båtarna kommer ofta och biljetten kostar mellan 8-20 baht. Var försiktig när du kliver av och på! Vi rekommenderar denna båtservice för snabb transport i rusningstrafik. Kör mellan 05.30-20.30 dagligen. Utbyggnad av denna service är också planerad.

Gästbloggare: Bangkokinfoblogg

För mer information om Bangkok besök www.bangkokinfo.se eller kolla in bloggen www.bangkokinfoblogg.se där vi uppdaterar kontinuerligt om aktuella händelser och det senaste inom stadens nattliv, nöjen, aktiviteter och sevärdheter.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.