Prag – caféer

Är det något man är duktig på i Östeuropa så är det kaféer med atmosfär!

Ur boken Klassiska caféer i Europa läser jag följande:
Cafélivet i Prag – vars pionjärställe, Gyllene Ormen på Karlova Street, sägs ha öppnat 1714 – har ovanligt stark kulturhistorisk förankring. Inte minst under flanörepokens glanstid runt år 1900 hade kaféerna både litterärt och arkitektoniskt stor betydelse. De var inte bara ställen där bohemerna hängde i stösta allmänhet, utan snarare litterära verkstäder. Avantgardister som Franz Kafka, Max brod, Franz Werfel och kretsen kring dem använde regelbunder stamställena som scener för högläsning ur sina verk.

Kavarna Arco, Hybernska 16
Kavarno Arco öppnade 1907 och blev snabbt ett tillhåll för Prags litterära elit. Här träffades och samtalade tjeckiska och tyskjudiska författare som gjorde att de kom närmre varandra. Idag har dock Kavarna Arco ändrat utseende men ett besök kan ändå vara värt.

Café Louvre, Narodni 22
Café Louvre öppnade 1902 och har än idag kvar sin atmosfär. Här samlades Kafka och hans vänner och det är inte svårt att föreställa sig hur det såg ut på den tiden. Cafeet har mängder av bilder på väggarna från förr. Förutom de litterära träffarna så anordnades även biljardtävlingar. Även Albert Einsten, som var verksam i Prag, var stamgäst här. Vid mitt senaste besök i Prag så var vi här inte mindre än två gånger. Gott kaffe och te samt smarriga bakelser för cirka 35:-/person gjorde oss väldigt nöjda.

Kavárna Slavia, Narodni 2
På samma gata som Cafe Louvre ligger ett annat anrikt kafé, Kavárna Slavia. Kaféet starade redan 1863 och samlade många skådespelare då Nationalteatern ligger tvärs över gatan. Vi provade även detta kafé och priserna var detsamma men jag måste ändå säga att miljön på Louvré är svårslagen!

Grand Café Orient, Ovocny trh 19
Ett café som ligger i gamla stan och som har en härlig atmosfär är Grand Café Orient. Tyvärr har jag ännu inte varit här men vid mitt nästa besök i Prag ska jag absolut gå hit. Caféet öppnade 1912 och renoverades 2005. Man lyckades behålla känslan från förr och har nytillverkat möbler med hjälp av fotografier. Du hittar kaféet i den svarta madonnans hus. Huset är väldigt vackert och byggdes först som varuhus men fungerar idag som ett museum för tjeckisk kubism. Caféet ligger i första våningen.

One Response to Prag – caféer
  1. […] I Göteborg väljer jag gärna att gå på Ahlströms konditori som startade redan 1901. Annars bru... blogg.resia.se/2015/09/29/i-vilket-land-smakar-kaffet-bast

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.