Östeuropas oslipade diamanter – Moldavien, del 3

Sara vann vår tävling tillsammans med Expressen där man kunde vinna resan som inte fanns. Sara satte samman en resia Östeuropa och vann sin resa. Vi har tidigare följt Sara i Krakow och Livl, Ukraina. Nu går resan vidare till Moldavien, ett land som inte är ett särskilt välbesökt turistland.

Sara berättar:
Att vara ett av Europas fattigaste land ger inte Moldavien en direkt stark dragningskraft för turister. Å andra sidan blir det bara mer spännande att besöka landet då tycker jag. Moldavien som en gång var Sovjets trädgård.

Chisinau
Chisinau, som är landets största stad bor ca.700 000 invånare. Moldavien är Europas fattigaste land med en medelinkomst på runt 1000 kronor i månaden. 

Det land vi visste absolut minst om var Moldavien. Att förkunskaperna var få gjorde landet ännu mer spännande att åka till då vi hade väldigt få förutfattade meningar, vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss.

Väl på flygplatsen växlade vi till oss lite inhemsk valuta: Lei. Därefter letade vi upp en liten kiosk som sålde kartor och sedan ut för att spana in lokalbussen in till stan! Vi fann minibuss nummer 165 som för ett par kronor tog oss in mot huvudstaden Chisinau. Den lilla bussen stannade ett otal gånger in mot stan och folk vinkade in den här och var. Att ta taxi hade ju varit ett smidigt alternativ, men vi bestämde oss för att prova att hitta med hjälp av lokaltrafiken. Det visar sig inte vara det lättaste då engelsktalande människor generellt inte är lätt att få tag på där vi var. Men med god hjälp av busschafför, som målar en egen karta åt oss, använder teckenspråk och är allmänt hjälpsam, hittar vi till hotellet. Hotell Dacia ligger på den fina adressen Strada 31 August 1989, hela gatan är en lång allé. Hotellet självt har fortfarande mycket av den sovjektiska andan och frukostsalen ger vibbar av 80-tal.

På den jättelånga gata där hotellet ligger går vi på museum, restaurang och bar. Jag har nog aldrig sett så många fina bilar på ett och samma ställe.

Landskapet är i Moldavien är kulligt och grönt och kallades under Sovjettiden för Sovjets trädgård. Moldaviskt vin har hyfsat bra rykte och det vi provade var väldigt gott! Det inhemska ölet är heller inget att klaga på. Ölet Chisinau, kostar 9 kr i en bar!

Vädret var härligt, ca 35 grader så vi tog en promenad ned till vad vi trodde var ett ”rekreationsområde”, men det var nästintill dött trots att det var lördag eftermiddag.

På internet hittade vi tips om en restaurang som vi provade: Pegas. Vi tog en taxi dit, då den låg på andra sidan stan. 10 min senare var vi där. Detta var en av de bästa kvällarna på hela resan! Stämningen var härlig, mycket folk, bra service, god mat och bra priser. Vi åt kött till huvudrätt, drack gott mustigt rött inhemskt vin, beställde in ostbricka med avec och njöt av kvällen! Ett ställe att rekommendera.

Det skall bli spännande att se vad som kommer hända med Moldavien framöver.

Nästa stopp på Saras resa blir i Kiev, Ukraina. Häng med!

5 Responses to Östeuropas oslipade diamanter – Moldavien, del 3
 1. Christian Berghänel Svara

  Kul att läsa om Moldavien. Var där ’96 och längtar fortfarande tillbaks!

  • Hallin Svara

   Christian Berghänel: 1996 var det nog inte många som valde att resa dit. Även om det inte är ett större turistland för oss så är det alltfler som väljer att resa österut. Kul!

 2. [...] resa genom Östeuropa går vidare. Vi har tidigare varit i Krakow, Livl, Ukraina och Moldavien. Idag ska... blogg.resia.se/2012/11/17/osteuropas-oslipade-diamanter-kiev-del-4
 3. [...] oslipade diamanter imponerade på juryn. Läs Saras berättelse genom Krakow, Livl, Ukraina, Moldavien... blogg.resia.se/2012/11/20/osteuropas-oslipade-diamanter-odessa-del-5
 4. mats silversund Svara

  Varit i ukraina många gånger men sneglat på moldavien. Finns det nåt sevärt där? Hur är mat å utelivet?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.