Pragborgen

Pragborgen, som började byggas redan på 800-talet, är belägen i Hradcany-kvarteret (Borgenstaden) som ligger ovanför kvarteret Lillsidan. Den första byggnaden som lät byggas av Prins Bořivoj var gjord i trä. På 1500-talet blev borgen huvudsäte för det tyskromerska styret då byggdes stora delar av borgen om till sin nuvarande storlek. Här i Pragborgen sitter Tjeckiens president.

Förutom borgen och dess sevärdheter ligger även det kungliga slottet och Sankt Veitsdomen på området. En kombinerad inträdesbiljett till samtliga sevärdheter kostar cirka 350 CZK (cirka 125:-). Vid borgen är det vaktombyte varje dag kl. 12. På söndagar är den extra omfattande.

Sankt Veitsdomen
Katedralen i gotisk stil började att byggas i mitten på 1300-talet. Arbetet stoppades dock av Husitkrigen och färdigställdes inte förrän 1929. Tittar man upp i det södra tornet kan man se var byggandet tog vid där den gotiska stilen övergår till renässans. Det är verkligen en imponerande byggnad så ta dig tid att gå runt och titta på alla vackra föremål. Här ligger flera kungar begravda med stora imponerande statyer. Titta extra på det imponerande handmålade fönstren.


Den imonerade Sankt Veitsdomen på håll.


Insidan på Sankt Veitsdomen är magisk.

Kungliga slottet
I det kungliga slottet kan du vandra runt bland påkostade salar. Även slottet var från början byggt i trä men har byggts på efter hand. Riddartrappan har byggts med låga trappsteg så att riddare till häst kunde ta sig upp till tornerspelen som hölls i Vladislavsalen. Förutom tornerspel så användes salen även till kröningar av kungar och landets presidenter har enligt tradition utsetts här. I salarna hänger vapensköldar som tillhört kanslister.


I Vladislavsalen hölls tornerspel.

Övriga sevärdheter
Inne på borggården finns flera vackra trädgårdar man kan vandra runt i. Redan på 900-talet byggdes Sankt Georgesklostret som var Tjeckiens första nunnekloster. Idag kan du här beskåda konsverk ur nationlamuseets samlingar. Här finns också en kyrka, Sankt Georgs-basilikan som byggdes i samband med att borgen uppfördes i början av 900-talet.


På Gyllene gatan finns massor av små butiker.


I fängelsehålan, Daniborka, kan du se massor av läskiga tortyrredskap.

Gyllene gränden var ursprungligen byggd till Rudolf 11:es slottsvaket. Senare flyttade alkemisterna in som försökte framställa guld på konstgjord väg. Hus nr 22 hyrdes av Franz Kafka syster för en tid och här var författaren verksam och skrev flera av sina verk. Nu är det små butiker som är roliga att titta in i. Längst söderut ligger fängelsehålan med massor av tortyrredskap. Här satt Dalibor, som var Tjeckiens Robin Hood, tillfångatagen.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.