Resor och mat

Har länge funderat på hur vår matkultur hade sett ut om vi inte hade rest. Titta bara på Santa Marias produkter som har växt ikapp med vart vi reser. Det började på 80-talet med tex mex som är inspirerat från USA. Vidare med Thailand och senare Indien i takt med att resor dit blev allt mer populärt. Deras senaste sortiment med tapas är naturligtvis inspirerat av Barcelona och den hypen som började för några år sedan. 


Santa Marias tapas-sortiment är inspirerat av Spanien.

Det finns flera exempel på företag som inriktat sig på mat från olika länder.

Grekisk sallad!
Och visst är maten en stor del av upplevelser på resan. Jag vågar nog påstå att det är en av de viktigaste ingredienserna för att göra resan perfekt. Själv kan jag ofta drömma mig bort till Grekland och den grekiska salladen med de solvarma tomaterna och den välsmakande feta-osten. Det blir dock aldrig på samma sätt när vi gör den hemma även om jag ofta försöker!


En grekisk sallad smakar alltid bäst i Grekland!

Viva Italia
Tomas Tengby och Ulrika Tengby Holm har efter många års resor till Italien nu samlat sina matupplevelser i en härlig kokbok. Här får du både de klassiska recepten på enkla pastarätter men också smårätter, tillbehör och inte minst ljuvliga efterrätter. I Italien är maten oerhört viktig och middagarna brukar vara en evighet. I boken får du veta mer om matens roll i italienarnas liv och hur måltiderna byggs upp.

Tänk vad härligt att under den kalla vintern här i Sverige laga något smarrigt italienskt och drömma sig bort till Italien. Så enkelt med den rätta maten!

Mat- och vincharter till Teneriffa
Vill du resa till Teneriffa och samtidigt uppleva god mat? Då ska du åka med Ving på deras mat- och vinresa. Under resan får du lära dig mer om vinerna från det moderna vinlandet Kanarieöarna. Under fyra dagar får du njuta av goda luncher och middagar samt ett flertal vinprovningar. Du får även göra studiebesök och lära dig mer av Peter Behrens som är både författare och vinutbildare. Resterande dagar under veckan är vikt för sol och bad.

Boende sker på Sunprime Coral Suites & Spa. Vin- och matpaketet kostar 3.800:- och bokas som ett tillägg. Avresor sker 2/12 samt 20/1 2013.

Matlagningskurser i Thailand
Många som reser till Thailand är intresserade av att gå matlagningskurser. Ofta är det familjer som bjuder hem gäster till sina hem och lär ut den thailaändska matlagningen men det finns också flera arrangerade kurser. 
I Aonang på Krabi ligger Smart Cook Thai Cookery School. I grupper om max 12 personer får du lära dig allt om thailaänds matlagning och vilka ingredienser som används. Kursen pågår under en dag och kostar 1.500 bath (ca 360:-). Du kan anmäla dig på deras hemsida.


Smart Cook Thai Cookery School på Krabi.

I Pat’s home på Phuket får du lära dig allt om thailändsk matlagning. Pat är född i Bangkok och har bott åtta år i Kalifornien där hon arbetade som kock. Hon pratar flytande engelska och kan också tipsa om produkter som kan ersätta de thailändska som kan vara svårt att hitta på hemmaplan. Det finns flera olika kurser att välja på. Skicka en intresseanmälan från hemsidan.

Till sist tipsar vi om Blue Elephant som är en restaurangkedja som finns på flera ställen. Matlagningskurser anordnas både i Bangkok och Phuket. Kurserna som pågår en halv dag (för- eller eftermiddag) börjar med en tur till marknaden där du få veta mer om ingredienserna till den thailändska matlagningen. Därefter lagar man sin mat tillsammans med kursledaren som man sedan äter äter ihop. En halvdagskurs kostar 2.800 bath (knappt 700:-). På deras hemsida kan du läsa om de olika kurserna och även anmäla dig. 


Blue Elephant Cooking School.

2 Responses to Resor och mat
  1. Freedomtravel Svara

    Visst är maten en viktig del av resan! Vi svenskar reser ju mycket och kanske därför också vänjer oss vid många olika smaker. Kinamaten kom ju tidigt till Sverige, när vi fortfarande var ganska oerfarna vid exotisk mat. Därför tror jag att den blev så anpassad. Idag är vi vana vid massor av olika mat, och gillar smårätter som tapas och meze. Hade Kinamaten kommit idag tror jag att det sett annorlunda ut: massor av olika fat med smårätter som man ställer mitt på bordet och plockar från. Idag skulle svenskarna gilla det! Nu har kinamaten blivit lite tråkig, vilket den förstås inte skulle behöva vara! Vi gick förresten en liten matlagnigskurs när vi var i Vietnam, trevlig och intressant!

    • Hallin Svara

      Freedomtravel: Jamen just det. Kinamaten glämde jag ju. Det var ju det som kom först! Det har ni nog helt ärr i. För maten i Kina är ju inte alls den som vi får serverat här på våra kinarestauranger. Matlagningskurser har ju blivit väldigt populära. Roligt sett att lära sig mer. /Hallin

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.