Bangkokinfo gästbloggar – Transportguide runt Bangkok (Del I)

Transportalternativ i Bangkok i tre delar. Bangkokinfobloggen.se guidar oss och berättar mer om de olika alternativen. Bon voyage!

Trafikkaoset i Bangkok är ökänt. Men det går att manövrera sig runt det värsta med lite planering. Dock finns det inga garantier för snabb transport i megastadens asfaltsdjungel. De moderna alternativen skytrain, tunnelbana och airpor rail link, hjälper till som avlastning men har sina begränsningar i sträckningen än så länge. Nedan de vanligaste färdsätten runt the ”the big mango”

Taxi
Även om det 2008 genomfördes en liten höjning så är Bangkoks taxipriser fortfarande bland de lägsta i hela Asien. Startavgiften är på 35 baht som täcker den första kilometern, sedan kostar det mellan 5-8,50 baht per kilometer. På biltaken står det Taxi-Meter, och det är precis vad det betyder. En del taxichaufförer vill försöka tjäna lite extra pengar av turister genom att köra till fast pris vilket nästan alltid blir dyrare. Det är enkelt att få tag på taxi, men en del chaffisar kan tacka nej till körningen. Det kan bero på att det är fel håll, de inte vet vart ni vill åka eller något annat. Det är bara att ta nästa. På eftermiddagarna runt 15-tiden är det chaufförsbyte och då kan chaffisar vara extra kinkiga. Vid kraftigt regn kan det vara svårt att få tag på taxi annars brukar det inte vara några problem. Smart kan vara att ha platsen på dit du vill åka nedskrivet på thailändska.

Taxi i Bangkok

Med taxi i Bangkok

Taxi från flygplatsen
Det vanligaste sättet att komma in till centrala Bangkok efter landning är fortfarande med taxi. Ta dig till taxibåset på gatuplanet. De som hjälper dig där kan engelska. Taxi från stolpen kör på mätaren plus en extra flygplatsskatt på 50 baht. Det kan vara smart att be dem köra den avgiftsbelagda motorvägen vilket gör att man kommer in till Bangkok smidigare. Totalt borde resan kosta cirka 300-400 baht inklusive motorvägsavgifter.

På vägen från bagagebandet till utgången kan man tidvis nästan behöva slå sig fram bland alla taxi- och limousinservice som vill köra folk till fast pris. Dessa är dyrare och det finns ingen anledning att utnyttja denna service.

Mc-taxi
Snabbast, dyrast och farligast.
Egentligen ett komplement som kör skytteltrafik i sidogränderna dit inte bussar, skytrain eller tunnelbanan når. Men alltfler inser att det är mc-taxi som är det snabbaste sättet att ta sig runt i den allt tätare Bangkok-trafiken. Gör upp om priset innan. Förhandla lite grand om beloppet vid en längre körning. Även om plastkrukan som erbjuds som huvudskydd inte ser mycket ut för världen ta på den. Den kan skydda något. Hoppa upp bak på, dra in knän och armar.

Del II publiceras 11/11, hoppas du besöker oss då!

Gästbloggare: Bangkokinfoblogg

För mer information om Bangkok besök www.bangkokinfo.se eller kolla in bloggen www.bangkokinfoblogg.se där vi uppdaterar kontinuerligt om aktuella händelser och det senaste inom stadens nattliv, nöjen, aktiviteter och sevärdheter.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.