Östeuropas oslipade diamanter – Livl, Ukraina del 2

Resan fortsätter i Östeuropa och från Krakow i Polen åker Sara och Martha vidare till Livl, Ukraina. Läs om deras första stopp i Krakow här.

Sara berättar:
Ukraina har fascinerat mig ett tag, ett ”Ryssland-lite” som genererat uppmärksamhet i Sverige på grund av Yulia Tymoshenko (ni vet hon med flätan), Orangea revolutionen och självklart sommarens fotbolls-EM som gav detta ganska okända land allmänhetens och mediernas uppmärksamhet.

Lviv på världsarvslistan
Kärt barn har många namn; Lviv på ukrainska, Lwów på polska, Lvov på ryska och Lemberg på tyska. Stadens historiska kärna är upptagen på världsarvslistan. Även Lvivs judiska befolkning, dåvarande polska Lwów, blev hårt drabbade av förintelsen. Det uppskattas att nästan en fjärdedel av befolkningen före andra världskriget var judar, av vilka bara ett par hundra överlevde.

Vi välkomnades av den nya flashiga flygplatsen (byggd inför Fotbolls-EM) och en trevlig tjej i informationsdisken. Hon upplyste oss om busstransport in till stan och pekade på buss nr. 48 (minibussen kallas marshrutky). Kostnad: 2 UAH, ca 2 kr per person – billigt och bra! Plus en kul upplevelse. Ju närmare centrum man kommer desto mer kullersten och vackra, färgglada byggnader. Vi gick av mitt emot Shevchenko Monumentet och promenerade sedan några minuter in mot gamla stan.


Två kronor att åka buss!

Boende vid Ploschna Rynok
Precis invid Ploshcha Rynok (Market Square) bodde vi på ett supermysigt hotell – Vintage Boutique Hotel. Det var verkligen ett personligt och vackert litet ställe som gav hemmakänsla. Frukosten var supergod! Receptionisten var nog inte van vid att gästerna tog lokalbussen från flyget och när vi undrade om tidtabell sa hon med stora ögon:
”Who told you about that bus?”
”It is very differcult”…
Kollektivtrafik var nog inte hennes cup of tea.

Vi hittade en häftig restaurang som låg invid Latinska katedralen. Konceptet var spännande med grillad mat i en öppen lokal, utomhus, där gästerna satt tätt ihop med olika sorters fängelse/tortyrredskap såsom burar och skräckinjagande stolar. Notan lades på bordet med ett yxslag.

Museum för handarbete
Vi besökte ett mycket vackert museum (Museum of Ethnography and Arts and Crafts, 5 UAH) där fullt av massa små söta tanter arbetade. De förklarade gärna ingående, trots att vi varken förstod ukrainska eller ryska, om deras museiföremål. Vi nickade glatt och log, försökte med ett ”English?” då och då. Vad vi tyckte var spännande var också att man var tvungen att besöka museets olika rum i en viss ordning vilket de söta små tanterna visade mer eller mindre glatt.

Mycket vackert att se
Det fanns mycket vackert att se i Lviv. Vi gillade bland annat den gamla Armeniska kyrkan från mellan år 1363 och 1370 och den Dominikanska kyrkan. Sedan fanns det otroligt många fina ställen där man bara kunde slå sig ned på och ta en öl/kaffe för en billig peng.

Spår av Fotbolls-EM fanns fortfarande kvar i form av skyltar etc men staden kändes lugn. Antagligen hade priserna kommit ned från “chockhöjning” till sin “normala” nivå också.


Vi gjorde förstås flätor för att passa in : )

Nu går resan vidare till Moldavien. Häng med!

6 Responses to Östeuropas oslipade diamanter – Livl, Ukraina del 2
 1. Freedomtravel Svara

  Intressant att läsa och se! Vi har inte varit i Lviv, men i Ukraina har vi varit tre gånger och det är en favorit! (Kiev, Odessa och Yalta) Visst skulle det komma ett inlägg om Kiev också?

  • Hallin Svara

   Freedomtravel: Jamen jag vet ju att ni har varit där! Har ni ytterligare tips så får ni gärna dela med er. Inlägget om Kiev kommer den 15/11!

 2. [...] till Östeuropas oslipade diamanter imponerade på juryn. Läs Saras berättelse genom Krakow, Livl, Uk... blogg.resia.se/2012/11/20/osteuropas-oslipade-diamanter-odessa-del-5
 3. [...] resa genom Östeuropa går vidare. Vi har tidigare varit i Krakow, Livl, Ukraina och Moldavien. Idag ska... blogg.resia.se/2012/11/17/osteuropas-oslipade-diamanter-kiev-del-4
 4. [...] Sara satte samman en resia Östeuropa och vann sin resa. Vi har tidigare följt Sara i Krakow och Livl, ... blogg.resia.se/2012/11/11/osteuropas-oslipade-diamanter-moldavien-del-3
 5. [...] föll för resan – Östeuropas oslipade diamanetr och vi har fåttt följa Sara till Krakow, Livl,... blogg.resia.se/2012/11/26/osteuropas-oslipade-diamanter-istanbul-del-6

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.