Prag – största sevärdheterna i gamla staden

Vi har tidigare berättat om vilken perfekt stad Prag är att promenera i. Det är verkligen inga långa avstånd att gå mellan gamla staden över Karlsbron och till ”lillsidan”, Malá Strana.

Gamla stadens torg
Att bara promenera runt i den gamla staden är en sevärdhet i sig men det finns två sevärdheter, som på olika sätt, är viktiga att se. Gamla stadens torg har varit marknadsplats ända sedan medeltiden. Det är mäktigt att bara ställa sig mitt på torget och drömma sig bort till början på 1300-talet då torget var en livlig marknadsplats. Idag finns här mängder av uteserveringar (dyrare än om du vljer smågatorna), gatuförsäljare och häst med vagn som mank an ta en tur i.


Det astronimiska uret vid det Gamla Stadhuset samlar mängder av turister varje hel timme.

Det gamla stadshuset byggdes och har sedan dess byggts ihop med flera hus. Klocktornet byggdes 1410 och det omtalade astronomiska uret sattes på plats 1572. Varje hel timme udner dagen börjar ett klockspel med klockor som ringer, tuppar som gal och statyer som dansar. Lika snabbt som det börjar lika snabbt tar det slut. Visst är det en ”turistfälla” men det hör absolut till att se på uret när klocka slår hel timme. Det astronomiska uret visar även planeternas rörelse runt jorden, solen och månen i zodiakens tecken. Vid uret står trästayer med de 12 apostlarna som marionettdockor.


Jan Hus står stay på torget.

Mitt på torget står en stor och mäktig staty av Jan Hus som var präst och ville förändra kyrkan mot korruption men som senare fördes till Tyskland och brändes på bål. Den stora Týnkyrkan i gotisk stil med ena tornet större än det andra byggdes på 1300-talet. Det större tornet sägs ha symboliserat det manliga medan det vänstra, som är mindre, det kvinnliga. Precis bakom kyrkan hittar du många mysiga butiker. Vill du ha en fin utsikt över Prag så tar du hissen upp vid Gamla Stadshuset.

Judiska begravningsplatsen
Det är verkligen känslomässigt att besöka den gamla judiska begravningsplatsen med gravstenar som tycks i en enda röra. Precis som i övriga Östeuropa bodde här många judar. Kyrkogården var en av de få begravningsplatser som fanns för judar så när det var täckt av gravar började man helt enkelt att bygga nya gravar ovapå de andra vilket har gett begravningsplatsen dess speciella utseende. De första gravarna är från 1400-talet opch de äldsta från 1700-talet. Det sägs att här ska finnas 200.000 gravar.

Innan man kommer till begravningsplatsen passerar man en utsällning med mycket information om Prags judar och andra världskriget. Du kan också besöka synagogan som finns intill. Om du är man tar du på dig kippan som man kan låna vid entrén. Inträdet är 300 CZK, lite drygt 100:-.

Boka flyg och hotell till Prag

One Response to Prag – största sevärdheterna i gamla staden
  1. Leif Borglin Svara

    Har varit i Prag men nu fått nya vyer och lust att åka dit igen.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.