Mary af Rövarhamn på besök – Den sanna historien om Kurrekurreduttön!

Kurrekurredutton
“Kurrekurreduttön rakt förut”, ropade Lovis tidigt en morgon där hon satt på sin utsiktsplats längst fram i fören. Ja där låg den faktiskt, under gröna palmer och omgiven av det blåaste blåa vatten. Vi var framme vid resans stora mål: Den lilla ön Tabar, som antas vara Astrid Lindgrens förebild till självaste Kurrekurreduttön. Och det var ingen tvekan om att vi kommit rätt.

Astrid Lindgrens tros ha hämtat sin inspiration till sagan om Pippi i Söderhavet från den sanna berättelsen om den svenske sjömannen Carl Pettersson som 1904 led skeppsbrott utanför Papua Nya Guinea. Där flöt han iland på den lilla ön Tabar, gifte sig med kannibalhövdingens dotter och blev mäktig söderhavskung. Tabar fick därför bli målet för resan när vi den 1 augusti 2010 kastade loss från hemmahamnen i Malmö för att segla i Hoppetossas kölvatten.

Papegoja

738 dagar, 26 länder och mer än 23 000 sjömil senare kastade vi ankar i en vik på öns västra sida, utanför den by där Pettersson flöt iland för drygt hundra år sedan. Få saker har förändrats på Tabar sedan dess. Öborna lever på samma sätt som de alltid har gjort, enligt gamla traditioner och i symbios med naturen. Med ett viktigt undantag: Besökare riskerar inte längre att hamna på någons tallrik. Risken är betydligt större att bli uppäten av en haj eller krokodil.
Vi togs emot med öppna armar och stor nyfikenhet. Det var första gången en främmande segelbåt besökte deras vik, och alla samlades på stranden för att hälsa oss välkomna. De flesta i byn kände till historien om den storvuxne vite mannen som fick nio barn tillsammans med hövdingens sköna dotter. Än idag lever flera ättlingar kvar på ön. Att samme man är förebilden till Pippis pappa, och att deras ö är känd som Kurrekurreduttön över hela världen. Det var däremot en nyhet för folket i byn.
Text och illustrationer visade sig vara förvånansvärt träffsäkra. Särskilt med tanke på att sagan kom till redan 1948, långt innan gemene svensk ens visste hur en kokosnöt såg ut. Många av de detaljer som finns med i Astrid Lindgrens bok har vi bara sett här, och ingen annanstans. Trots att vi det senaste året besökt otaliga söderhavsöar. Carl Petterssons brev hem till Sverige måste ha varit mycket uttömmande. Så många andra källor till information om denna avlägsna ö kan det inte ha funnits på den tiden.
Vi var oroliga att barnen skulle bli besvikna efter att ha seglat så långt och länge. Att Tabar inte skulle skilja sig nämnvärt från alla de andra söderhavsöar de besökt under sin resa. Men oron var obefogad. Ingen av oss hyser längre något tvivel om att Tabar är den ö som stått modell för Kurrekurreduttön. Nu återstår bara att segla hem igen. Ett halvt varv till runt jorden. Följ gärna vår resa på www.symary.com.

Segelbåt framför ön Tabar

 

Vill du också till Kurrekurreduttön?
Man måste inte göra som Pippi Långstrump, att segla till Kurrekurreduttön. Numera kan man också ta flyget. Först till Papua Nya Guineas huvudstad Port Moresby och därifrån vidare till Kavieng på New Ireland – bara två timmars båtresa från Tabar Island. Bor gör man på hotell eller resort i Kavieng, och i enklare gästhus på Tabar. Kontakta New Ireland Tourism Bureau för mer information.

Fotograf: Mary af Rövarhamn

Gästbloggare: Mary af Rövarhamn
Blogg: symary.com

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.