Prag – Karlsbron

Ett av Prags mest kända byggnadsverk är Karlsbron som går över floden Vltava och förbinder Gamla stan med stadsdelen Malá Strana på andra sidan. Det är ett imponerande byggnadsverk som började byggas 1357 och öppnades 1402. Karlsbron ersatte den tidigare Judithbron som raserades 1342. Båda broarna är byggd i gotisk stil. 


En folktom dag kan de se ut så här. Annars är här mycket mer liv och rörelse!

Brons absolut mest utmärkande drag är de 30 statyer som står längs med bron. Statyerna började placeras där i slutet av 1600-talet och de föreställer olika helgon och andra religiösa figurer såsom, S:t Kyrillos, S:t Methodios, S:t Luitgard. Vissa av dem är rikt utsmyckade medan andra är enklare. Stayerna är dock kopior, originalen finns på de olika museerna i Prag. När man går över bron kan man se att många ber till de religiösa figurerna. Man ser också många som rör mässingsreliefen som föreställer Johannes av Nepomuk. Det sägs ge tur och man kan se på figuren att den slitits av alla som vill sätta sitt finger här.


St John av Nepomuk är nationalhelgon i Tjeckien. Många vill röra reliefen av honom.

Om man går från gamla stan passerar man fästningen med brotornet där det tidigare var en passage och grind strax innan bron börjar. Man kan gå upp i brotornet, härifrån har man en fin utsikt över staden på andra sidan bron och Pragborgen.


Från brotornet har du en fin utsikt.

Det finns ingen biltrafik på bron och här är ofta fullt av turister. Stämningen är ofta härlig. Man ser gatuband som spelar, försäljare av diverse konsthantverk och konstnärer som målar ditt porträtt eller något annat. Ta dig tid att ta in atmosfören och beundar alla fantastiska stayer.


På Karlsbron är det många som får sitt porträtt avmålat. Bild lånad här.

Om du väljer att gå hit tidigt på morgonen kan du se solen gå upp utan att trängas eller uppvaktas av försäljare.

3 Responses to Prag – Karlsbron
 1. Alexander Svara

  Finfina Prag! Härliga bilder, jag var själv där senast i September. Jag har börjat bunta ihop mina egna Tjeckien-äventyr i en blogg. Klicka gärna in!

  http://tjeckien.blogspot.se/

  • Hallin Svara

   Alexander: Oj, vad mycket tips! Vad kul. Det är en härlig stad!

 2. [...] Prag är att promenera i. Det är verkligen inga långa avstånd att gå mellan gamla staden över Karls... blogg.resia.se/2012/11/06/prag-storsta-sevardheterna-i-gamla-staden

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.