Niagarafallen – mäktiga, magiska och mytomspunna

För ett tag sedan gjorde jag en rundresa på USAs östkust med privatplan. Här kan du läsa mer om resan. Ett av resmålen vi såg var Niagarafallen.

Mäktigt brusande, magiskt tilldragande och fulla av myter från olika kulturer och tidsepoker. I över tiotusen år har Niagarafallen skapat en naturlig gräns mellan USA och Kanada. Med en bredd på över en och en halv kilometer är det världens bredaste vattenfall, och numera också en av världens främsta turistattraktioner. Och trots att en del av omgivningarna är väldigt anpassade efter turister översköljs jag av naturens urkrafter när jag besöker fallen. Styrkan och skönheten är berusande.


Mäktiga Niagarafallen – naturens krafter när de är som starkast.

Uppgradera till boende med falls view
Den turistvänliga miljö som har skapats runt fallen, speciellt på den kanadensiska sidan, gör det väldigt tillgängligt och enkelt att ta del av naturen både från vatten och från land. Precis intill fallen tronar de stora hotellen upp sig. Sheraton, Hilton, Marriott och Crown Plaza. Alla hotellen har härliga spaanläggningar och erbjuder möjligheten att välja ett rum med utsikt över fallen – fallsview. Och då är utsikten mer än magnifik! Niagarafallen är ett sådant resmål som man kanske bara besöker en gång i livet, så jag tycker helt klart att det är värt pengarna. Fallen ser helt annorlunda ut från ovan än från marken.

White Water Walk
Jag började med att se fallen på lite avstånd. White Water Walk, en härlig promenad där du går längs med det vittna vattnet i floden nedanför fallen. För att komma ned till flodkanten krävs en tur med en hiss cirka 70 meter i vertikal riktning. Priset ligger på cirka tio dollar för en vuxen.


En promenad nära fallen – White water walk.

Maid of the Mist
Från början var Maid of the Mist en färjelinje mellan USA och Kanada, idag körs båtarna för turister. Båtturen är helt klart det bästa sättet att få upptäcka fallen med alla sinnen. Syn, hörsel, känsel, lukt. Du kommer så nära fallen att hela du blir blöt. Det öronbedövande ljudet omger dig hela tiden och du känner suget från vattnet. Båtturerna utgår antingen från den amerikanska eller från den kanadensiska sidan och priset ligger på cirka tjugo dollar för en vuxen.


Du blir garanterat blöt när du åker Maid of the Mist!

Journey behind the Falls
Journey behind the Falls är en serie tunnlar som går bakom fallen på den kanadensiska sidan. I tunnelgången finns flera öppningar där man kan se fallen från baksidan. Tunnelsystemet leder ned till en plattform precis bredvid fallen. Det här är så nära du kan komma. Sträcker du ut handen rör du vid vattnet som forsar ned med en hastighet på 65 kilometer i timmen.


Här kommer man så nära fallen att det går att känna på vattnet.

Restauranger vid Niagara
Det finns många restauranger med helt enastående utsikt över fallen, framförallt vid den kanadensiska sidan gränsen. Priserna är humana, en trerätters middag ligger på runt 35 dollar, utan dryck. Edgewater´s Tap & Grill rekommenderas för den som vill ha en klassisk amerikansk stek och njuta av utsikten i en folklig miljö och Elements on the falls för den som föredrar ett mer internationellt kök.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.