Östeuropas oslipade diamanter – Polen, Krakow – del 1

Förra året utlyste vi en tävling tillsammans med Expressen där man kunde vinna resan som inte fanns. Man skulle helt enkelt sätta ihop sin egna resa som man sedan skulle åka på. Vann gjorde Sara Tidholm med sin resa, ”Östeuropas oslipade diamanter”.

Nu har Sara varit iväg på sin resa och dokumenterat och fotat. Med på resan följde hennes väninna, Martha. Resan börjar i Krakow, Polen och går sedan vidare till Lviv, Ukraina, Chisinau, Moldavien, Kiev, Ukraina och Istanbul. Följ med på resan till de här relativt okända men mycket spännande resmål.

Sara berättar:
Krakow har rosats av mina vänner och jag ville själv upptäcka dessa vackra byggnader och kvarter, dricka god öl, äta piroger och upptäcka det judiska arvet. Befolkningsmässigt är Krakow Polens näst största stad med drygt 750 000 invånare och ett viktigt akademiskt och kulturellt centrum. Staden var en betydande knutpunkt för judisk kultur.


Den judiska delen i Krakow.

När vi landat i Krakow letade vi upp lokalbussen som tog oss in till stan för ca. 7 kr. Vi bestämde oss för att promenera runt i stan utan något direkt mål. Stadskärnan är fin med välbevarade byggnader och det är mysigt att flanera. Vi besökte både fina kyrkor och synagogor.


Sara framför klädeshallen på torget i gamla stan.

I mitten av Gamla stan finns klädeshallen, som var en viktig handelsbyggnad på 1500-talet, och Marienkyrkan, en gotisk byggnad från 1200-talet. Efter en del strosande kom vi till de judiska kvarteren. Här trivdes vi verkligen. Fina byggnader och massor av mysiga caféer, barer och restauranger – speciellt runt torget i Kazmierz! Vi kan varmt rekommendera ölhaket Alchemia – där man kan ta en öl över ett parti yatzy.

Vi rekommenderar att prova på den billiga och goda polska maten; Piroger (ungefär som dumplings), soppor som exempelvis den välkända rödbetssoppan borszsz. Självklart även den goda inhemska ölen!

Auschwitz och Birkenau
Dag 2 bestämde vi oss för att åka till Auschwitz – Birkenau. Auschwitz ligger ca 90 minuters bussresa från Krakow. Bussen till Oświęcim (som det heter på polska) går från tågstationen och kostar ca 60 kr en väg. Att gå in i Auschwitz kostade 40 kr för oss som studenter och då ingick engelsktalande guide. Turerna är bra uppstyrda med hörlurar och lagom stora grupper. Efter besöket i Auschwitz som är på ca en och en halv timma kan man välja att åka till Birkenau, det kostar inget extra och man kör dit med buss. Vi rekommenderar verkligen ett besök i Birkenau också, lärorikt men ledsamt.

Häng med på fortsättningen. Nästa stopp blir i Livl, Ukraina!

Boka flyg och hotell till Kraków

Boka flyg till Kraków

Boka hotell i Kraków

Boka paketresa till Kraków

6 Responses to Östeuropas oslipade diamanter – Polen, Krakow – del 1
 1. [...] inte fanns. Sara satte samman en resia Östeuropa och vann sin resa. Vi har tidigare följt Sara i Krako... blogg.resia.se/2012/11/11/osteuropas-oslipade-diamanter-moldavien-del-3
 2. [...] resa genom Östeuropa går vidare. Vi har tidigare varit i Krakow, Livl, Ukraina och Moldavien. Idag ska... blogg.resia.se/2012/11/17/osteuropas-oslipade-diamanter-kiev-del-4
 3. [...] Saras resa till Östeuropas oslipade diamanter imponerade på juryn. Läs Saras berättelse genom Krako... blogg.resia.se/2012/11/20/osteuropas-oslipade-diamanter-odessa-del-5
 4. [...] Juryn föll för resan – Östeuropas oslipade diamanetr och vi har fåttt följa Sara till Krakow,... blogg.resia.se/2012/11/26/osteuropas-oslipade-diamanter-istanbul-del-6
 5. A Svara

  Fint! Dock ligger inte Polen i östeuropa…

  • Hallins reseblogg Svara

   A: Nej, det gjorde ju det förr. Ska berätta det för vår gästbloggare och vinnare!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.