Australienbloggen.se på besök – Tre dagar i Kapstaden (Del IV)

Säl
Min tredje och sista dag har jag vikt åt en utflykt ner till Godahoppsudden. I minibussen får jag sällskap med några backpackers från Holland och Sydkorea. På vägen ner gör vi flera stopp, bl.a. för en kortare båttur i hög sjö ut till en ö, där det ligger hundratals sälar. Vi besöker också en koloni i Boulders med afrikanska pingviner. Jodå, det finns pingviner utanför Antarktis i länder som Sydafrika, Australien, Nya Zeeland och Chile.

Godahoppsudden i Sydafrika

Många tror att Godahoppsudden är Afrikas sydligaste spets, men det stämmer inte. Kap Agulhas, som ligger ytterligare 15 mil längre söderut är den sydligaste udden. Dock är Godahoppsudden den sydvästligaste punkten och mer betydligt mer känd än sin sydliga kusin. Det var här man lade om kursen mot Indien och Australien på segelfartygens tid.
Nästan framme blir vi ombedda att lämna bussen. I en släpkärra står ett gäng cyklar och nu får vi trampa några kilometer ner mot udden. Jag ler när det slår mig att jag inte bara är i Afrika; jag cyklar i Afrika.

Efter lunch vid Buffelsfontein Visitor Centre blir vi bussade ner till Cape Point Funicular; en bergbana upp på den angränsande udden, Cape Point, som ligger strax nordost om Godahoppsudden. Där finns också restaurang och en souvenirshopp. Istället för ett besök uppe på Cape Point tar jag istället chansen att gå vandringsspåret ner mot Godahoppsudden. På vägen ner ser jag inte bara den vackra, dramatiska kusten utan också en antilop, som betar fridfullt, samt en klippgrävling.
Till sist är jag framme vid den yttersta klippan på udden. Det blåser hårt och jag skyndar mig att knäppa mina bilder. Sedan går jag ner till turistskylten och låter mig fotograferas där också. Vår lilla grupp återförenas och vi öppnar en flaska vin för att fira att vi är på Godahoppsudden.
Strax efter bussen har börjat rulla tillbaka mot Kapstaden kommer ett par strutsar förbi. Åter igen slår det mig: Jag är i Afrika!

Fantastiska godahoppsudden

Kapstaden är med sina 3,5 miljoner invånare Sydafrikas näst största stad efter Johannesburg. Redan på 1500-talet ankrade fartyg i viken utanför det som skulle bli Kapstaden. Det var ett bra ställe att proviantera och fylla på vatten på väg till och hem från Fjärran Östern. Med tiden kom holländarna att kolonisera området runt viken för att bättre kunna serva sina fartyg. Dock tog engelsmännen över kolonin med våld i skarven mellan 1700- och 1800-tal, då holländarna var upptagna med att försvara sig mot fransmännen i Europa. Stridigheter mellan engelsmän och boer, holländska ättlingar, skulle komma att fortsätta runt om i Sydafrika ända fram till Boerkriget 1899–1902; ett krig som engelsmännen vann. Under det kriget var en viss Winston Churchill krigskorrespondent.

Trots detta dominerades sydafrikansk politik under större delen av 1900-talet av boernas National Party. Kanske är det apartheid, som har satt de största spåren i Kapstadens moderna historia. Under 60-talet tvingades många färgade och svarta människor att flytta ut från de centrala delarna till Cape Flats, en förort väster om staden. Även om apartheid avskaffades på 90-talet, så är Cape Flats fortfarande ett område, där svarta och färgade människor bor.
Nelson Mandela tillbringade sina 27 år i fängelse på ön Robben Island, som ligger knappa sju kilometer utanför kusten. Man ser ön tydligt från staden och ännu bättre uppe på Taffelberget. Robben Island är idag ett museum och det går utflyktbåtar dit.

Gästbloggare: Johan Drejenstam
Blogg: http://www.australienbloggen.se/

Massvis av sälar. Godahoppsudden

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.