Prag är november månads stad

Så roligt att få presentera Prag som nästa månads stad. Första gången jag besökte Prag var för cirka 10 år sedan och förutom att jag blev blixtkär i den här vackra staden var det väldigt positivt överraskande hur billigt det var. På den tiden var pundet uppe i 14-15 kronor och euron var inte lika låg som den var idag och det gjorde naturligtvis att det kändes extra härligt att inte behöva titta på några prislappar.


Prag med broarna över floden Vltava.

Prag med sina drygt 1 miljoner invånare är en behändig liten stad där du i stort sett kan promenera överallt. Genom staden rinner den breda floden Moldau där den välkända Karlsbron går över. Vart man än går så ser man vackra byggander i olika byggnadsstilar. Den äldsta delen är från 1200-talet och den stora Pragborgen byggdes till den storlek den har idag på 1500-talet.

Ingrid Gustafsson (f.d. anställd)Resia Strängnäs hörde av sig till mig när hon hörde att vi skulle ha Prag som månadens resmål:
Prag – ytterligare en favorit!
Sätt på dig ett par sköna skor och gå sedan omkring på måfå. Börja inte med att titta i skyltfönstren utan titta upp på de vackra husfasaderna i stället men se upp för ojämnheter i trottoarerna. Sväng in på någon av alla gränder och helt plötsligt befinner du dig vid ett fantastiskt vackert hus eller ett litet torg.

Prag är en av de städerna som har flera hus kvar från barocken och jugendepoken. En riktig sagostad! Missa inte att åka upp i tornet vid det astronomiska uret på gamla stadens torg. Obecni Dum, Folkets hus, har en fantastisk jugendarkitektur. Det ligger på Namesti Republicky. Här ges fina klassiska konserter och det finns nästan alltid olika utställningar som kan vara intressanta.


Det astronomiska uret på stadshuset vid torget i gamla stan. Varje hel timme visas ett klockspel.

Ta en båttur på Vltava. Små båtar avgår från båda sidor om Karlsbron. Turen tar ca 1 timme och ger dig en möjlighet att njuta av byggnaderna från ett annat perspektiv. Båtturen kostar ca 100SEK och inkluderar lite förfriskningar och guidning. Lokaltrafiken fungerar perfekt. Åk tunnelbana, spårvagn och buss. Som i många huvudstäder; se upp för ficktjuvar som är kända för att hålla till vid spårvagnarna! Taxi är ganska billigt och kan vara ett alterntiv när man ska hem till hotellet på kvällen. Anlita taxibolaget AAA; det bolaget har taxameter och har förare som pratar engelska.

Köp med glas och kristall hem. Kanske lite väl dekorerade för vår skandinaviska smak men ett besök i en butik vars lokal i sig är vacker; Mosers butik adress: Na Prikope 12. Annras finns annat hantverk, tjeckiska marionettdockor, handmålade ägg och träleksaker.

Under månaden kommer vi att djupdyka och skriva mer om sevärdheter men också om restauranger, pubar, shopping och inte minst kaféer då Prag är en riktig kaféstad.

Har du några tips att dela med dig av så är du välkommen. Kommentera här under inlägget!

One Response to Prag är november månads stad
  1. [...] har tidigare berättat om vilken perfekt stad Prag är att promenera i. Det är verkligen inga långa av... blogg.resia.se/2012/11/06/prag-storsta-sevardheterna-i-gamla-staden

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.