Australienbloggen.se på besök – Tre dagar i Kapstaden (Del III)

Jag mellanlandar på vandrarhemmet för att taktiksova en timme innan det är dags att bege sig ner på stan. Jag har fått ett restaurangtips, som jag vill kolla upp; Mama Africa. Enligt uppgift ska det vara en turistfälla men maten lär vara fantastisk och mycket prisvärd. Jag tar en kort promenad ner till Long Street, där fler vandrarhem samsas med restauranger och nattklubbar.
Jag har inte bokat bord så jag får finna mig att sitta i baren och äta. Maten som kommer in kompenserar detta med råge. Jag har gett mig på att beställa Mama’s Game Grill. Jag sitter sedan på min barstol och njuter av kött från krokodil, springbok, kudu, struts och en viltkorv samtidigt som jag tittar på folk som kommer in på restaurangen. Det är nu fullt i baren och de som saknar bordsreservation blir inte insläppta. Det kan alltså vara en god idé att boka i förväg.

Ett besök i Kapstaden är inte komplett utan en tur upp på Taffelberget. Jag är tidigt på plats morgonen därpå, men får ändå vänta i drygt 20 minuter innan det är min tur att åka upp med linbanan. På vägen upp vrider sig korgen ett par varv så att alla har möjlighet att njuta av utsikten. Givetvis är utsikten ännu bättre uppe på toppen. Vädret är soligt och nästan vindstilla och jag står en lång stund och tittar ut över staden och havet.

Utsikt från Taffelberget. Kapstaden

Taffelberget är en del av Table Mountain National Park, som sträcker sig ända ner till Godahoppsudden. Så gott som alla växter i området är endemiska; dvs de finns inte på något annat håll i världen. Ändå påminner de mycket om den växtlighet, som man ser runt Medelhavet. Det beror förmodligen på att det är samma sorts klimat i Kapstaden med omnejder, som i länder som Grekland, Italien och Spanien.
Det djurliv som verkar dominera där uppe är ödlor och fåglar. Ödlorna sitter och solar på var och varannan sten. Först när man kommer riktigt nära kilar de undan. Jag ser hur många som helst, när jag går vandringsleden bort mot Maclear’s Beacon. Detta är Taffelbergets högsta punkt, 2086 meter över havet.
Man kan också få se babianer på Taffelberget. Jag ser dock bara skyltarna, där det står att man absolut inte ska mata dem. Det är tydligen ett problem med alltför framfusiga babianer, som handgripligen kontrollerar innehållet i besökarnas ryggsäckar i jakt på mat.

Del IV publiceras 2/11, hoppas du besöker oss då!

Gästbloggare: Johan Drejenstam (Australienbloggen.se)

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.