Se upp för ficktjuvar på resan!

En tråkig sak som kan hända när man är ute och reser är att bli utsatt för ficktjuvar. Det är i storstäderna som risken är störst och Barcelona ligger i topp för antal fickstölder. Andra städer som också ligger högt är Rom , Paris, Madrid och Prag. Även i Sverige kan man bli utsatt och antalet stölder går upp under semestertider och i julhandeln.

Det finns dock flera sätt att undvika att bli bestulen. SOS International har satt samman en lista som jag delar med mig av:

Goda råd för att undgå ficktjuvar
• Låt bli att visa att du har värdesaker på dig och var så diskret som möjligt. Undvik att ha många kontanter på dig och fördela dem så att du inte har alla dina pengar på samma ställe.

• Ficktjuvar finns överallt, framförallt där det är många människor, så undvik stora folksamlingar när det är möjligt och håll ett extra öga på dina värdesaker när du färdas bland många människor.

• Undvik att lägga några värdesaker i en utvändig ficka på jackan, byxorna, ryggsäcken eller resväskan. Oavsett hur försiktig du är finns det ficktjuvar som är otroligt duktiga på deras ”arbete”.

• Om du har en ryggsäck, bär den på magen. Om du har den på ryggen kan en ficktjuv lätt öppna den utan att du märker det. Om du har en väska med dragkedja, håll en hand över öppningen.

• Dina värdesaker kan förvaras i en magväska eller liknande väska, t.ex. ett vattentätt moneybelt, dessa kan bäras under tröjan. Detta är ett utmärkt sätt att förhindra ficktjuvar från att få fatt i dina värdesaker. Se dock upp för att visa gömstället offentligt då även väskor som finns tätt på kroppen kan bli stulna av de bästa ficktjuvarna.

• Var uppmärksam på att ca 5-6 olika personer är på ditt hotellrum dagligen, så använd därför förvaringsboxen som eventuellt finns i receptionen – inte på ditt rum.

• Man bör alltid vara förberedd, genom att ta kopior på alla viktiga dokument. Du kan scanna de viktigaste dokumenten och sända dem till din egen e-mail. Dokumenten som bör scannas och sändas till din e-mail är: passkopia, kreditkortsupplysningar samt kontaktupplysningar till kreditkortsbolag och bank, biljetter och bokningsnummer för resa och hotell.

Om du mot förmodan skulle bli bestulen finns fler råd hos SOS Internationel:
• Ropa eller skrik, om du i gärningsögonblicket upptäcker att du blir bestulen. Om du – eller ett vittne – skriker i gärningsögonblicket kan det betraktas som ett rån och då kan även kontanter bli ersatta av din försäkring. Dock finns det begränsningar i hur stort belopp som ersätts, allt efter vilken försäkring du har.

• Spärra dina kreditkort och stäng av mobilen så fort som möjligt.

• Anmäl stölden till polisen och få en polisrapport med dig på ett språk du själv förstår.

• Anmäl stölden till ditt försäkringsbolag – en polisrapport är nödvändig som dokumentation.

• Kontakta din bank, om det har blivit uttaget pengar innan kreditkortet har blivit spärrat. Man måste förvänta att det finns en självrisk för detta.

• Hotellnyckel/husnycklar. Är din hotellnyckel bland det som blivit bestulet skall du kontakta hotellet så snart som möjligt. Är din husnyckel stulen, byt lås.

Källa: www.sos.dk/sv

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.