Spa i Varberg

Varberg är en stad med spa-traditioner. Redan vid sekelskiftet 1800-1900 byggdes både Varmbadhuset, Kallbadshuset och Socitetshuset med tillhörande park. Kallbadhuset står på pålar i havet och har både en dam- respektive herravdelning. Eftersom läkarvården inte var utvecklad var det vid tiden populärt att dricka brunnsvatten. Detta utvecklades med tiden och man såg behovet av ett badhus.


Kallbadhuset ligger vackert på pålar ute i havet.

1823 anlades Varmbadhuset som ligger norr om fästningen i närheten av Socitetsparken. 1866 byggdes varmbadhuset till med flera rum för behandlingar, bl a gyttje- och tångbad. Även detta badhus stängde för att ge plats åt ett nytt modernt 1925.

Comwell Varbergs Kurort
Det var i Varmbadhuset som Comwell Varbergs Kurort först öppnade. 1992 flyttade man till sin nuvarande lokaler vid Lilla Apelviken. Huset kalls Kåsa och är en förenkling av förkortningen KSA, Kustsanatoriet Apelviken. Här botade läkaren Johan Severin Almer tuberkulossjuka barn med sol, frisk luft, salta bad och näringsrik kost. Idag är Varbergs Kurort ett av landets mest kända spa-anläggningar.

Petra Palmgren på Resia i Alingsås har varit på Varbergs Kurort flera gånger. Läs hennes berättelse:
Jag har under det senaste åren varit en återkommande gäst på Varbergs Kurort. Anledningen till att jag valt att återvända är att detta är en härlig anläggning som passar i många olika sammanhang:
Att åka med tjejgänget på SPA är underbart men även att ta med sig tonårsdottern och få kvalitetstid tillsammans är lika mycket värt. En helg med svärmor och svägerskan var lika uppskattad!

På Varbergs Kurort känner man sig alltid lika välkommen. Jag kan varmt tipsa om en vistelse på hösten eller vintern. Att slå sig ner framför den öppna spisen i lobbyn och njuta av brasan är avkoppling och en bra start. Man kommer in i ett annat och mycket lugnare tempo. Vardags-stressen försvinner.

Även om man har fullt upp med behandlingar, träning eller bara vill ta det lugnt och njuta så försöker jag hinna med en promenad in till Varbergs centrum. Det är en bra asfalterad gång och cykelväg utefter havet. Man känner saltet om kinderna när vågorna piskar på in mot land. Man passerar både ”herrarnas” och ”damernas” friluftsbad och slutligen den maffiga fästningen. Därefter har man det charmiga centrumet med butiker och torghandel. Om man besöker Kurorten på sommaren tycker jag aboslut att man bör ta ett havsdopp. Precis nedanför hotellet har man en härlig bukt med fin sandstrand. Detta gör att det är ett perfekt ställe även för barnfamiljer.

Hungrig behöver man inte vara. Höjdpunkterna under vistelsen är nog restaurangbesöken. Så god mat och snyggt presenterat på härliga buffébord och utan moralpredikan om vad som ska ätas eller ej. Här lagar man god mat av närproducerade råvaror MED grädde och smör. Dottern blev förälskad i det nybakade mörka brödet och kan fortfarande prata om detta.

Naturligtvis ska man unna sig en behandling! Att bli så avslappnad att man faller i djup sömn är ett gott betyg… Annars finns mängder med aktiviteter som ingår i vistelsen och som inte kostar något. Det enda som krävs är att man skriver upp sig på deltagarlistan. Ett måste är vattengymnastiken i den äggformade havsvattenpoolen och ”orientalisk morgon”. Det är en skön stund där kroppen väcks till liv på ett behagligt vis. Därefter smakar frukosten extra gott.

Nu känner jag att min kropp och själ längtar till Varbergs Kurort. Det är nog dags att återvända snart igen!

Varbergs stadshotell & Asia spa
Varberg har ytterligare ett spa som ligger beläget precis vid Varbergs torg – Varbergs stadshotell & Asia spa. Det är ett anrikt hotell som förra året öppnade upp en helt nybyggd del av hotellet med jättefina rum i olika stilar. De nya rummen har bl a en musikanläggning där man kan logga in sin iphone och spela från egna låtlistor. Från entrén, lobbyn, konferensutymmen, korridorer, rum så ser man att allt blivit inrett med kärlek och mycket bra smak. Ägarna som även har Arken Spa i Göteborg har själva handplockat inredningen och det märks i alla detaljer. Speciellt en del roliga detaljen med alla badankor i badrummen! Sängarna är helt gudomliga och man hade kunna ligga kvar hela vistelsen om man inte visste att en hel relaxavdelning väntade.


Mitt på torget ligger Varbergs stadshotell & Asia spa.

Spa avdelningen är i asiatisk stil och det känns så fort man kommit upp där man möts av personal som berättar och visar hur rutinerna går till. Man får en japansk badrock (Yukata), handduk och tofflor att låna. I omklädningsrummen finns små skåp där man lämnar värdesaker, bäst är att byta om på rummet först. Ritualen börjar alltid med att man tvättar sig på ett speciellt sätt enligt japansk tradition. Sedan är det bara att prova alla olika badritualer som finns deras vitality pool, allt från jetströmmar till massagestålar för hela kroppen. Avnjut sedan en stund i den varma källan med en fantastisk utsikt eller vila i avslappningsrummet.  Det finns även flertalet bastur som ång- och torrbastu med avslut i kalla källan. Om man önskar ta någon behandling rekommenderas att boka det i förväg då det under helgen kan vara mycket uppbokat. Det finns även en träningssal där man kan gå på Yoga, Qigong, Pilates och mycket mycket mer.


Från spa-avdelningen i asiatisk stil har man utsikt över havet.

När man väl känner sig ren och avslappnad serveras det sedan en mycket god middag i hotellets restaurang, fråga servisen om vinförslag och du får något som passar perfekt till menyn. I samma matsal serveras även frukost där man ska ha god tid på sig och njuta länge av en stor buffé.

2 Responses to Spa i Varberg
  1. Inger Borg Svara

    Varberg var den närmaste staden att åka till när jag var liten tös. det sågs fram emot att få åka till stan.
    För några år sedan boddde min son här och vi var nere vid som vi kallar sanatoriet (numera Varbergs kurort). Han visade mig något så tragifkt kommer aldrig glömma när han visdade mig gravplatsen där dom begravde barn som anhöriga inte ville ha hem när dom tragiskt dött i TBC. Det finns inga namn bara små vita kors.
    Jag kan varmt rekommendera att åka till Varberg det är en stad med mycket historia. Fästningen är mäktig. Och bra shopping inne i city. Och torghandeln är nog den bästa jag varit på.

  2. Inger Borg Svara

    Förlåt jag stavat fel lite varstans har ju dyselexi men det är bara att kämpa på med det. sluta skriva det tänker jag då inte göra:)

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.