Australienbloggen.se på besök – Tre dagar i Kapstaden (Del II)

Efter att ha installerat mig på rummet på är det dags att utforska staden. Jag får rådet av tjejen i receptionen att hoppa på en av CitySightseeings bussar. Det finns två linjer. Den röda tar lite fler kringelikrokar inne i själv staden och stannar dessutom till vid linbanan upp till Taffelberget, medan den blåa tar en lite vidare sväng norr om Taffelberget med möjlighet att besöka ett par vingårdar. Man löser en biljett för en av linjerna och den gäller hela dagen och man kan kliva av på någon av de 17 stoppen, stanna hur länge man vill just där, för att sedan hoppa på en ny buss och fortsätta turen.

Jag hoppar på bussen vid South African Museum på Queen Victoria Street. Efter att ha betalat biljetten förses jag med ett par röda hörlurar, som man kan plugga in och lyssna på guidning på alla möjliga språk, ja även svenska. Lurarna får man ta med sig av för att kunna använda, när man kliver på igen.

Camp Bay

Det vackra vädret håller i sig och Kapstaden visar sig från sin bästa sida. Via glappet mellan Taffelberget och Lions Head letar sig bussen ner mot havet. Jag hoppar av vid Camp Bay, som är en riktig vykortsstrand. Trots solsken och för årstiden ganska svag vind är det förvånansvärt glest mellan solstolarna och i inte en själ badar. Kan det vara hajsäsong, tro? Jag får svaret en stund senare på en av hamnkrogarna. Så här års för strömmar från Antarktis som för upp kallt vatten till sydkusten. Det är inte ovanligt att vi har högre vattentemperaturer mitt i vintern, säger servitören och ställer ner en tallrik med stekt bläckfisk framför mig. ”Idag är det max 15 grader.”

Bussen tar mig sedan förbi den gigantiska stadion, där flera matcher i förra fotbolls-VM spelades, och ner mot hamnen.
Kapstadens hamn var tidigare inte en plats, dit man knappast tog familjen på söndagsutflykt. Sedan man rustat upp området går det dock alldeles utmärkt. Båtar kommer och går fortfarande men nu finns här möjlighet till shopping och restaurangerna ligger vägg i vägg.
Jag har dessutom prickat in ett av stoppen Volvo Ocean Race. Några av tävlingsbåtarna står uppställda på land för översyn och givetvis finns Volvo på plats med diverse utställningar och evenemang.

Del III publiceras 26/1, missa inte det!

Gästbloggare: Johan Drejenstam
Blogg: http://www.australienbloggen.se/

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.