Res till Bath

Redan före Kristus började romarna bygga badhus i Bath. Bath ligger bara 1.5 timmes tågresa från London och ett tips kan vara att kombinera dessa städer för en ultimat semester. Varför romarna valde att bygga badhus i Bath berodde på stadens varma källor. Bath finns med på Unescos världsarvslista och även i boken Världsarv som jag skrev om igår. I boken läser jag legenden om hur staden bildades av den utstötte och leprasmittade prins Bladud. Han fann vattnet i de hälsobringade källorna och blev helt botad. Han återfick sin kungliga titel och grundade staden Bath på platsen.

Det romerska badhuset
Det romerska badhuset är en fantastisk byggnad och den största sevärdheten i Bath. Jag läser vidare i boken; 1727 kände en arbetare plötsligt spaden stöta emot något hårt under Stall Street. Det var ett huvud i brons som experter konstarerade föreställde Minerva. 1790 hittades Gorgons huvud, som hade dekorerat portalen på framsidan av det försvunna templet. Trots fynden så fann man inte de romerska baden förrän 1880 – i hjärtat av staden. Intill reser den magnifika katedralen i gulaktig Bath-sten sina ornamenterade tinnar högt över torgmusikanterna.


Besök det romerska badet där spa-kulturen började!

Romarna förstod sig på det här med att bada. Badhuset är en stor byggnad med utrymme för badkar, vila och rengöra sig. Precis som det vi idag kallar spa! Badhuset är ett museum. Här kan du läsa mer. Inträdet kostar £12.25.

Lär känna Jane Austen
Överhuvudtaget så är Bath en fantastisk stad med tusentals byggnader, många i den georgianska byggnadsstilen. Ett känt byggnadsverk är Pulteney Bridge från 1774 som för tankarna till Ponte Vecchio i Florens. Från Pulterney Street tar du dig vidare till Sydney Garden. På nummer 4 bodde Jane Austen i ett anspråkslöst hus i början av 1800-talet.


Vackra gregorianska byggnader i Bath.


Den överbyggda bron Pulteney Bridge.


I butiken på The Jane Austen Centre kan du bl aköpa vackra tekoppar för £10.

Mer om Jane Austen och hur det var att leva i början av 1800-talet i Bath kan du få veta om du besöker The Jane Austen Centre på 40 Gay Street. Besök även shopen där du kan köpa tidstypiska saker och Jane Austens böcker samt Regency Tea Room där de serverer gott te och hembakta kakor.


Royal Crescent.

The Cirkus och Royal Crescent
Vidare på promenad i Bath hittar du det magnifika The Cirkus och Royal Crescent som byggdes 1754-1776 av far och son JOhn Wood, stadens egna arkitekter. De byggde i en klassisk och romersk stil som skulle lyfta Bath från den lantliga stilen. The Cirkus blev det första runda torget i landet.  


Prova att bada i de varma källorna på Therme Bath Spa.

En dag på spa!
Vill du ta en dag på spa så ska du besöka Therme Bath Spa där du själv kan prova i de varma källorna precis som romarna gjorde. Du kan köpa ett 2- eller 4-timmarspass för £26 alt. £36. Du får då tillgång till spa-avdelningen med ”Minerva-bath”, ångbastu och utomhuspoolen. Antingen tar du med egen handduk och badkläder eller hyr på plats.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.