Världsarv – Människans mästerverk

I många av mina inlägg återkommer jag ofta till platser som finns med på Unescos världsarvslista. I dagarna har det kommit ut en ny bok med titeln, ”Världsarv – Människans mästerverk”. Boken är härligt tjock och inbjuder till att sätta sig ner att bläddra och drömma sig bort. Vilka världsarv har jag sett och vilka världsarv skulle jag vilja se? Sidorna är extra glansiga och känns som riktiga fotografier.


Boken världsarv finns i handeln nu. Håll utkik här i bloggen, du kommer snart att kunna vinna boken!

Boken är indelad i olika kapitel där varje världsdel fått sitt. I förordet skriver författaren och fotografen Peter Hanneberg om storheten och möjligheten att kunna skriva den här boken med så många fantastiska platser. Han berättar att boken intev är tänkt som ett uppslagsverk utan vill istället visa ett personligt urval på den historiska mångfalden och de kulturella värdena.

På motsatta sidan om förorden finns en bild på katedralen i Burgos i norra Spanien som är ett av de viktigaste gotiska byggnadsverken.


Katedralen i Burgos – dock en inte på långa vägar lika läcker bild som i boken som visar katedralen upplyst i kvällsmörker.

Visste du att vi har 15 världsarv i Sverige? I boken finns några av dessa med:
Laponia
Laponia som omfattar de fyra nationalparkerna, Sarek, Padjelanta, Muddus och Stora Sjöfallet. I boken står att nästan fyra Luxemburg skulle få plats inom hela arealen. på området har samerna fiskat och jagat i nära 4.000 år. På området finns 30.000 renar!


Sarek är en av nationalparkerna som ingår i Laponia.

Skogskyrkogråden
Utanför Stockholm hittar man Skogskyrkogården med plats för 100.000 gravar anlades 1915. En hundra hektar grusplats förvandlades till ett kyrkogårdslandskap med konstnärliga kvaliteter och en atmosfär av harmoni och värdighet. Här finns en 888 meter lång väg som kallas ”Sju brunnars stig” och längs vägen förändras ljuset för att få rätt sinnesstämning. Vid ”vägens ände” ser man Uppståndelsekapellet vars portal är stilren och klassisk. I en av gravarna vilar Greta Garbo.


Ett vackert och rofyllt ljus skiner över Skogskyrkogården. I boken en fantastisk vinterbild.

Drottningholm slott
Drottningholm slott kalls för Sveriges Versailles och det är verkligen ett pampigt slott. Det är framförallt den vackra barockträdgården som gör liknelsen. Men även arkitekturen påminner om Versailles vilket inte är så konstigt då det var ett populärt sätt att bygga slott på i slutet av 1600-talet och början på 1700-talet. Drottningholm ligger naturnära men ändå inte långt från city så det absolut värt ett besök om du är i Stockholm.


Drottningholm finns med i boken Världsarv – Människans mästerverk.

Visst är det ändå fascinerande vad människor har åstadkommit. Vissa av byggnadsverken kan man inte förstå hur det ens varit möjligt att bygga utan de moderna maskiner vi har idag.

Vad är då Unesco? På Wikipedia läser jag följande:
Unesco har 195 medlemsländer (med Palestina som nybliven medlem i november 2011) och åtta associerade medlemmar. Organisationen har sitt säte i Paris, med över 50 kontor och många specialiserade institut och centra över hela världen. De flesta av kontoren är ”kluster”-kontor som omfattar tre eller flera länder, men det finns också nationella och regionala kontor. Unesco uppfyller sina mål genom fem stora program: utbildning, naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora, kultur och kommunikation och information. Projekt som sponsras av Unesco är omfattar läs-, skriv-, tekniska och lärarutbildningsprogram, internationella vetenskapliga program, främjande av oberoende medier och pressfrihet, regionala och kulturella historiska projekt, främjande av kulturell mångfald, internationella samarbetsavtal för att säkra världens kultur- och naturarv (världsarv, som Unesco är särskilt kända för) och för bevara de mänskliga rättigheterna, samt försök att överbrygga den globala digitala klyftan.

One Response to Världsarv – Människans mästerverk
  1. [...] berodde på stadens varma källor. Bath finns med på Unescos världsarvslista och även i boken Världs... blogg.resia.se/2012/10/17/res-till-bath

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.