Balladen om Marie Kröyer och Skagen

Igår hade filmen ”Balladen om Marie Krøyer” premiär. Filmen har regisserats av Bille August.

Filmen är baserad på en bok av Anastassia Arnold med samma titel som utkom 1999. Filmen, som är ett passionerat kärleksdrama, handlar om de berömda Skagenmålarna Marie och P.S Krøyers äktenskap och livsöden vid tiden för det förra sekelskiftet.

Den danske konstnären P.S Krøyer drabbas av en manodepressiv sjukdom som går ut över makarnas dröm om ett gemensamt konstnärsliv. Marie blir frustrerad över att inte räcka till som vare sig hustru, mor eller konstnär. För att samla kraft reser hon tillsammans med sin dotter Vibeke till Sverige och Marstrand där hon möter, och förälskar sig i, den svenske tonsättaren Hugo Alfvén. De inleder ett stormigt och passionerat förhållande och Marie fattar beslutet att lämna sin sjuke make för ett nytt liv i Sverige. Från att ha varit en av Danmarks mest beundrade kvinnor blev hon nu istället en av de mest hatade.


Upptäck Grenens speciella ljus där Skagerack möter Kattegat.

Filmen utspelar sig i Skagen på Jyllands nordspets. Från 1870 och framåt har Skagen samlat konstnärer från hela Skandinavien. Det var Skagens speciella och intensiva ljus ute på landtungan av kalksand mellan Skagerack och Kattegat som lockade. Skagenmålarna blev ett begrepp och idag kan man beskåda flera verk av de kända konstnärerna på Skagen Museum samt i lokala konstnärshem.

Boka paket med inträde till Skagen Museum
Balladen om Marie Krøyer är bl a inspelad i Skagen. Vill du också upptäcka det intensiva ljuset ute på Grenen som landtungan mellan haven kallas? Vi säljer resor med Stena Line som har tagit fram aktuella paket med anledning av filmpremiären. Vi som bor i Göteborg tar oss ofta en tur lite då och då. Speciellt på hösten eller våren då övriga turister har lämnat Skagen och tempot skruvas ner. Man kan antingen välja på ”Skagen över dagen” då bilen + 5 personer samt entré till Skagenmuséet ingår eller med övernattning. Nu under lågsäsong erbjuder flera hotell övernattning i två nätter till priset av en. På Skagen Museum pågår en utställning av Marie Krøyers konst t om 1 september 2013.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.