USAs östkust med privatflyg

USA är ett av vinterns hetaste resmål. Inte så konstigt. Vem bär inte på drömmen om andra sidan Atlanten? Det svåra är att veta vad man ska välja i landet som har precis allt. Jag upptäckte USA:s östkust på det ultimata sättet. På rundresa i privatplan. Att snabbt och smidigt ta sig från stad till stad och olika sevärdheter var helt fantastiskt. Under sju dagar upplevde jag Niagarafallen, Toronto, Lancaster och Washington. För den som vill är det enkelt att lägga till några dagar i New York.


Mäktiga Niagarafallen på nära håll.


Pennsylvanian Capitol i Harrisburg.


Toronto sett från 550 meters höjd – CN Tower.

All American East
Jag reste på Resias rundresa All American East. Priset ligger från 10.900 kronor per person, och med tanke på allt man får se och göra är det en väldigt prisvärd resa. Det bästa med resan är att du får så mycket av USA på kort tid. Programmet är intensivt, men inte pressat. Under hela resan följer en guide med. Sherry, som guidade resan, var ett levande uppslagsverk och kunde berätta fascinerande om den amerikanska historien. Vi hade också många intressanta diskussioner eftersom vi som reste i gruppen kom från världens alla hörn – Australien, Indien, Danmark, Belgien, Holland, Ungern och Sverige.

Häftig flygupplevelse
En viktig förutsättning för att uppskatta den här resan är så klart att du inte är flygrädd. Planen man flyger med är små – max 30 passagerare. Känslan av att från små flygplatser gå direkt in i ett chartrat plan är definitivt något utöver det vanliga. Att ena dagen vakna i New York, gå och lägga sig med utsikt över Niagarafallen för att nästa morgon flyga vidare till det vidsträckta landskapet i Lancaster och Amish Country är otroligt häftigt!

Flygturen är korta, som längst flög vi under drygt en timma. Vi hade klart väder alla dagar utom en, och eftersom vi bara flög på lite drygt 7 000 meters höjd såg jag marken hela tiden. Att se det växlande landskapet, känna planets rörelse och höra motorljuden skapar närhet och kontakt med luften – helt enkelt flygkänsla. Flygplatserna man landar på är privata och oftast kopplade till militära områden, därav råder strikt fotoförbud. Enligt vår guide är det också många VIPs som landar på de ”hemliga” flygplatserna titt som tätt och de vill inte riskera att fastna på bild.


Inget för flygrädda. Planen tar max 30 personer och flyger på 7000 meter.


Häftig utsikt från flygplansfönstret.

Hög klass på boende och mat
Boendet och servicen håller hög klass, vi bodde till största del på Sheraton eller Hilton. Frukostar och middagar ingår, och maten har hög kvalitet med stor variation på restaurangerna. I Niagara fick vi njuta av det klassiska amerikanska köket, med stekar som var större än tallriken. I Harrisburg, där vi tog del av kulturen i Amish Country, fick vi en traditionell middag på en lokal farm. I Washington besökte vi en lokal italienare, Buca di Beppo, som var väldigt charmig. För mig är möjligheten att ta del av matkulturen i det land jag besöker en viktig del av resan. Därför tycker jag att det var ett stort plus att restaurangbesöken var så varierande och att man fick prova olika kök och typer av restauranger.


Sheraton on the falls – Närmare Niagarafallet kan man inte bo.


Hilton Washington DC – Hotellet där Ronald Reagan blev skjuten.

Flygluffa på Västkusten elleri Karibien
För den som är mer sugen på att upptäcka den andra sidan av USA finns ett motsvarande upplägg för västkusten – The Western Wonder. Då upptäcker du istället Monterey, San Fransisco, Grand Canyon och Las Vegas.  Eller, kanske drömresan, öluffa i Karibien med privatplan. Då går avresan från Orlando, med första stoppet på Bahamas där flera utflykter både på land och i vattnet ingår. Från Bahamas går flyget till Grand Cayman och därifrån vidare till Cancún i Mexico.

One Response to USAs östkust med privatflyg
  1. [...] ett tag sedan gjorde jag en rundresa på USAs östkust med privatplan. Här kan du läsa mer om resan. ... blogg.resia.se/2012/11/03/niagarafallen-%e2%80%93-maktiga-magiska-och-mytomspunna

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.